Универзитет БЛ има нови успјех

На најновијој Вебометрикс листи (Wебометрицс Ранкинг оф Wорлд Университиес), Универзитет у Бањалуци налази се на другом мјесту на листи универзитета из Босне и Херцеговине и на 3. 407 позицији у свијету, објављено је на сајту бањалучког Универзитета, а на основу извјештаја за јануар 2019. године.

Република Српска 05.02.2019 | 10:44
Универзитет БЛ има нови успјех
Универзитет у Бањалуци је годину дана раније у БиХ заузимао 4. мјесто, док је на свјетском нивоу био јна 3.546 позицији, што значи напредак за скоро 140 мјеста.

Када је ријеч о Универзитетима из Босне и Херецговине, на првом мјесту је Универзитет у Сарајеву који је на 1.782 мјесту у свијету. Посматрајући извјештај за Србију, и даље је на првом мјесту Универзитет у Београду, који је ове године на 482 позицији свјетских универзитета, а друго мјесто и у овом извјештају је заузео Универзитет у Новом Саду, који је на 1.080 мјесту.

Првих 26 мјеста у свијету на Вебометрикс ранг-листи заузимају углавном амерички универзитети. Први је Харвард, који већ годинама држи ту позицију, одмах послије њега је Универзитет Станфорд, а у стопу их прати Масачусетски технолошки институт (МИТ). 

Када су у питању европски универзитети најбоље рангирани су Универзитет у Оксфорду и Универзитет у Кембриџу. Вебометрикс листа је показатељ интернет-видљивости, присутности, отворености и изврсности/цитираности универзитета широм свијета.

Вебометрикс је свјетски призната ранг листа универзитета коју развија и два пута годишње ажурира Сајберметрикс лабораторија Шпанског националног истраживачког савјета. Приликом креирања ранг-листе у обзир се узима колико је неки универзитет присутан на интернету,  да ли има свој веб домен, подстранице, мултимедијалне фајлове, научне радове и слично.

Вебометрикс позиција универзитета зависи од обима и квалитета доступног и транспарентног садржаја које та академска установа произведе, од високо цитираних веб публикација, па до свих других садржаја који укључују извјештаје, конференције, тезе, семинаре, дигиталне библиотеке, и друге публикације универзитета и његових факултета, департмана, истраживача и студената.

(Српска.инфо)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Баки

05.02.2019 10:05

Wеб листа се прави на основу интернет видљивости. Па наравно да су видљивији приватни факултети јер се тамо све одвија интернетом. Тамо је све интелектуална елита, не требају ни ици на предавања, само уплате суму, понекад на интернету искликцу испит у виду квиза са одговорима а и б, и за 6 мјесеци диплома је дзепу. Онда дрвље на дрзаву која не мозе запослити такве интелектуалце, неке назалос неко и ухљеби, а затим Њемацка. Тамо су те дипломе изузетно цијењене, тамо си виши клозетски чистач са тим дипломама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Когде

05.02.2019 10:09

3407. Нема ста

ОДГОВОРИТЕ
Name

То је то

05.02.2019 14:19

Свака цаст! Вазно је уцествовати.

Name

Апф

05.02.2019 10:10

Рејтинг 2 Универзитета у РС убијају приватни факултети који сколују инелектуалне инвалиде, и ко год неце да ради и неце да уци уписе приватни факултет. А Универзитети дрзавни су тески и квалитетни. Тој дјеци треба дати посао кад заврсе а приватне распустити и њихове студенте послати да раде са средњом сколом ста су заврсили. Дакле завести мало реда у друство

ОДГОВОРИТЕ
Name

Листа

05.02.2019 12:09

Шангајска листа је релевантна јер се прави на основу објављених научних радова у међународним релевантним научним часописима.На тој листи је битно бити у првих 500 и ту су Универзитети у Београду и Љубљани, а Загреб и Нови Сад су близу границе 500.Положај Универзитета из БиХ је сличан као на овој листи.Факултети из БиХ су реално неки на мањем нивоу од средњих школа за вријеме СФРЈ.За један Универзитет осим зграда потребно је имати лабораторије и Институте и у њима квалитетне научне раднике,а то немају факултети у РС и Ф БиХ. Други проблем је што Универзитет већински сачињавају друштвени факултети (филозофија, право, економија, безбедност), а не технички и биотехнички факултети.Трећи проблем је политика која је ушла на Универзитете и она је главна, а не стручност и научни рад чиме се прави негативна селекција. Тако се до титула долази плагијатима што је скандалозно. Све те ствари доводе Универзитет у Бањалуци на мјесто 3400 што се жаргонски назива СМЕЋЕ.О приватним факултетима нема сврхе говорити јер су то продавнице "диплома" и примјер нашег огромног моралног посрнућа.Ово је чињеница о нашем високом образовању и тако нас виде у Свијету, а ми морамо бити тога свјесни, а не причати приче како нема бољих и тежих факултета као код нас и да је негде друго лакше завршити факултет. То нема везе са мозгом и треба се суочити са овим проблемима који утичу на нас тако лош рејтинг на престижним рангирањима Универзитета у Свијету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марио

05.02.2019 14:29

Кад чујем факултет у Новом Саду најежим се. Па јавна је тајна да студенти са мало дубљим дзепом бјеже у Нови Сад на студије прије свега Права и Електротехнике јер су далеко лакши него у Бања Луци критеријуми. Исто важи и за друге факултете типа Економија. Какав црни Нови Сад..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јово

05.02.2019 19:29

Мудро збориш.

Name

1

07.02.2019 16:37

то ти мислис