Мањак возача и путника у Српској

Високе цијене горива, недостатак возача, али и све мањи број путника разлог су што велики број превозника у Српској послује на граници рентабилности. Превозници страхују да би могло доћи до укидања линија.

Република Српска 04.02.2019 | 20:30
Мањак возача и путника у Српској
Република Српска остаје без професионалних возача, али и путника. Гужве испред амбасада постају свакодневица, а међу онима који напуштају земљу највише је возача. Само у прошлој години Српска је остала без 4.000 професионалних возача.

"И те како се осјети недостатак возача. Најављује се да ће Њемачка тражити велики број професионалних возача и свих других радника. Ако се још то отвори, ми ћемо и заиста потпуно остати без тог кадра", каже Никола Грбић, предсједник Удружења превозника Српске. 

Ниске плате и лош животни стандард главни су разлози одласка возача, али и цијелог становништва. Ситуација је одавно забрињавајућа, али сада је, како истичу, постала алармантна.

"Новац који зараде у земљама Европске уније се не може мјерити са новцем који зараде овдје. Ни ми као послодавци не можемо парирати тим послодавцима. На другом мјесту је сама општеполитичка ситуација, јер је створена таква клима да се народ сели одавде", каже директор "Семберија транспорта" Пантелија Митровић.

Грађани Српске све мање користе аутобус као превозно средство.

“Све је мање радника и путника. Људи слабо користе аутобуски превоз.  Српска ће остати без возача у наредном периоду зато што иностранство нуди боље услове и траже се возачи. Боље су плате него у Републици Српској”, сагласни су грађани. 

Иако превозници одавно упозоравају на проблеме, надлежне институције, како тврде, немају слуха. Рјешење постоји, али не и воља.

“Мислим да се све треба рјешавати путем дијалога, али у протеклих годину дана, ни на један наш позив нисмо добили позитиван одговор, да да било ко жели да сједне са нама и разговара на ту тему”, каже Грбић.

"Држава апсолутно ништа не помаже у виду субвенционисања, образовања кадрова или било каквих олакшица послодавцима. Ниједну олакшицу немамо, да бисмо могли боље да платимо возаче да не одлазе", поручује Митровић. 

Посљедице су већ видљиве. Превозници поручују да, уколико овакво стање потраје, неће имати другог излаза осим да укину неке линије.

"Не можемо да завршимо одређене уговоре и туре које треба да возимо. Исто тако, у контакту смо са превозницима у путничком саобраћају. Немају довољан број возача за аутобусе, отказују се поједине линије, нема ко да иде на те линије", објашњава Грбић.

"Нико тренутно не најављује укидање линија, што не значи да тога у будућности неће бити. Мањи је број и путника, а и ако оде кадар, односно возачи, доћи ћемо у ситуацију да неће имати ко да ради", поручује Митровић.

Превозници до 20. фебруара треба да доставе списак редова вожње Привредној комори Републике Српске ради редовног годишњег усклађивања линија. То је прилика да превозници добију нове линије, коригују постојеће редове вожње или да, ипак, одустану од неких термина и траса.

 

БН ТВ

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

не наме

04.02.2019 19:52

Школујте нове возаче,вежите их уговорима и већим платама и не дозволите да повећају цијене полагања возачких испита!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Најпаметније

04.02.2019 21:32

У сваком смислу сколовани возаци. У фамилији два момка, гимназија, факултетски образовани, говоре енглwаки, образовани као возаци и возе, Њемацка - Свајцарска итд....

Name

Ацо

04.02.2019 23:22

Ма нема потреба земљаце везати их уговором...само понуди боље услове и неце отици нико гарант

Name

Ре

04.02.2019 20:06

Дајте возацима нормалне услове за рад и мало боље плате па неце ици.Добију неисправан крс аутобус и горива на кнап па хајде вози миско.Ако слуцајно негдје отказу коцнице или се запали није крив власник него возац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Супер

04.02.2019 20:34

Нема путника,ни возачи не требају јер немају кога возити. Значи проблем ни не постоји. Или,нема возача,а и немају кога возити,значи проблем ни не постоји. Правите буку ни због чега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛАН

04.02.2019 21:11

Ето ти си паметан и све знаш дебилчино неписмена!

Name

хаос

04.02.2019 21:51

Немају ни кога возити и немају ста возити. А зељезнице!?

Name

Ти Милане

05.02.2019 15:38

Нервозан си нешто. Твоји СНСДовци су те изгледа израдили,не дадоше ти радно мјесто које су ти обећали,сад немаш чиме платити рату кредита. Пробај себи наћи поштен посао и нешто радити.

Name

Xx

04.02.2019 20:49

Сви треба да иселе па нек онда политицари паметују и варају сами себе ал сиротиња мора остат немогу сви отиц

ОДГОВОРИТЕ
Name

X

04.02.2019 20:51

Сви це отиц и требају ја сам одвео десет људи код свог газде нек раде а не да их лопови варају и краду

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боца

04.02.2019 21:35

ајд поведи и мене код твог газде

Name

Ренди Ортон

04.02.2019 21:12

Не мозете парирати странцима кад опљацкасте све. Посаљете људе саме са слеперима 20 дана,пасји зивот. Пре некад су исла по двојица возац и помоцни возац сад оцете сами да вам љиди иду немају ским прозборити цестито

ОДГОВОРИТЕ
Name

Возац

04.02.2019 21:28

Да газде фирми хоце да им радник заради за потросацку корпу за цетвероцлану породицу а они 50 хиљада км мјесецно а не радник за једну цетвртину потросацке корпе а они 100 000 км неби бозаци одлазили газде хоце да им 50 пута висе остане у односу на радникову плату. Нема сразмјерног односа у том дијелу и радници це тек да одлазе а газде вицу пуна ладица молби за посао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мими

04.02.2019 22:46

Ја не бјезим нигдје био сам најавио газди да напустам други дан одма плата веца за 600 КМ. Тако морају сви да раде ако хоце да им возаци остану другог ресења нема.

Name

Ацо

04.02.2019 23:20

Ааа тако и треба....само вани...сто би неко радио за 700-800 км...кад мозе да заради 1800-2200 Евра а и висе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни Груја

04.02.2019 23:29

Послодавци се праве блесави не само у области транспорта него и у другим дјелатностима. Е па господо дерикоже прошла су времена када су вам радници радили за триста марака. Сад се фино ухватите ви лопате или волана па радите. Или дајте људима двије хиљадарке плату па да раде. Доста сте ви гулили кожу с леђа радника. Прошла су та времена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Роки

04.02.2019 23:45

А шта држава да подузме појединачно , држава не функционише , народ је опљачкан, то несхваћају режимски послушници, и они кукају нема посла , ништа се не може продати, само тржни центри, апотеке и пекотеке се отварају. Додик кад би имао само истинске гласаче неби прешао цензус, све страначка легија - плаћеници. Страначки хероји ,паразити , намножили се крпеља по цјелој Републици Српској и сисају јој крв. Они и да хоће не знају водити државу, Додик никад није био Предсједник свих грађана и опоравка нема док се не сруши режим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

05.02.2019 01:14

Путника нема зато што свако има своја кола и где год иде иде својим колима. А то да ви као послодавци немозете висе платити возаца е то вам не верујем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

семберија

05.02.2019 07:15

Да не знам разлог али Бијељина нема градске линије.Да ли због возаца или цијене карте као код таксиста не знам...а било је..Семберија транспорт..ако неко треба са коридора до дома здравља мора звати такси...размислите и ви послодавци..имали би ви путника у Бијељини да сте реални били са цијеном градске возње

ОДГОВОРИТЕ
Name

Инфо

05.02.2019 10:24

Нек сад власници аутобуса кажу дигнем говно нађем возача,то су ријеци једног власника фирме у Бања луци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.02.2019 20:25

Е, посто сада нема довољно возаца , нек тај " газда " узме себи то сто је насао јер му то сада и следује .

Name

Роки

07.02.2019 20:40

Нека се смањи старосна граница сто се тице полагања за младе возаце,мозда би неко имао зељу и вољу да ради тај посао а није у могуцности да полози па се опредјељује за несто друго,или сто је најгоре одлази из дрзаве. Ко це цекати 24 године да полози Д категорију.

ОДГОВОРИТЕ