Терзић: Вриједност играча Звезде, већа је него дуг клуба!

"Ово је најјачи тим од када сам у клубу", задовољно констатује генерални директор црвено-белих.

Фудбал 05.02.2019 | 22:30
Терзић: Вриједност играча Звезде, већа је него дуг клуба!
Расположен је Звездан Терзић од свог доласка у Турску, где надзире припреме тима за пролећне изазове. 

Разлог за осмех дају му сјајне партије изабраника Владана Милојевића у пријатељским мечевима, кроз које се може закључити да форма екипе из првог дела сезоне није опала упркос зимској паузи. 

А, подсетимо, први део сезоне био је најуспешнији за клуб у последњих 25 година пошто је остварен пласман у Лигу шампиона, као и девет бодова предности на суперлигашкој табели у односу на другопласирани Раднички из Ниша и чак 13 више од трећепласираног Партизана. 

Поред тога, играчи који су ангажовани у текућем прелазном року остављају одличан утисак.

О свему томе, као и разним другим темама, генерални директор Црвене звезде разговарао је са новинарима после победе над Лудогорецом у најјачој провери у Анталији.

"Имамо сви много разлога за задовољство. Лудогорец је био најозбиљнија провера на овим припремама и показали смо чврстину свих 90 минута, контролисали игру, што је и резултирало победом која је могла да буде и убедљивија од 3:1", констатовао је Терзић. 

"Екипа изгледа утегнуто, скоцкано. На свакој позицији имамо два квалитетна решења, што се видело када је тренер Милојевић вршио измене, јер ритам игре није падао. Жао ми је што имамо мали број утакмица на пролеће и што неће сви моћи да добију адекватну минутажу. Милојевић ће имати озбиљне спортске проблем кога да стави у тим", додао је.

Црвено-бели су после дуго година чекања на велике европске утакмице везали две сезоне у групној фази. Прошле су чак и презимили у Лиги Европе, а ове стигли до надемтања са најбољима у Лиги шампиона. У групи са Ливерпулом, Пари Сен Жерменом и Наполијем освојили су четири бода ремијем са италијанским представником (1:1) и победом над вицепрваком Европе из Енглеске (2:0).

Верује Терзић да је то тек почетак бољих времена него у претходне две и по деценије.

"Све звездаше може да храбри како Звезда изгледа. Мислим да можемо много... Ускоро ће бити пет година како сам у клубу, Звезда има обавезу да из сезоне у сезону, из прелазног рока у прелазни рок, изгледа све боље, а за тих пет година, Црвена звезда никад није имала моћнији и квалитетнији тим него данас и подигли смо лествицу очекивања",сматра генсек српског шампиона. 

Зимски прелазни рок се ближи крају. Звезда је довела Немању Милуновића (БАТЕ Борисов), Милоша Вулића и Алексу Вукановића (Напредак), Ерика Јирку (Спартак Трнава) и Дејана Видића (Златибор, али је он одмах прослећен на позајмицу у Земун).

"Већ сада се спремамо за квалификације за Лигу шампиона, које почињу 8. јула. Зато, све што урадимо урадићемо у овом прелазном року. Не прави се тим за квалификације у Лигу шампиона у јуну месецу", истиче Терзић.

Милан Гајић и Мирко Иванић - за које су, по Терзићевим речима, већ послати агенти у Бордо и БАТЕ Борисов да завршавају папирологију - требало би да буду последње коцкице за још један напад на Лигу шампиона. 

"Неко може да каже да је то претрпавање екипе, међутим, ми морамо бити свесни да и Марин и Бен имају по 30 година, да су то играчи који су задужили клуб и да је питање колико их дуго Звезда може задржати. Ми не можемо да парирамо далеко богатијим клубовима који желе да их доведу, а они су људи професионалци и без обзира на њихову велику љубав према Црвеној звезди, они желе да обезбеде себе и своје породице. Зато не смемо да дозволимо да они оду, па да онда тражимо појачања... Ми немамо право да испустимо овако квалитетне играче. Ако будемо чекали да неко оде и ослободи се место, па онда тражимо играча, биће тешко наћи квалитет".

Јасно је да квалитетан играч тражи и високу плату, а када их је много, то би могло да буде ударац за клуб који је у дуговима.

Терзић, ипак, подсећа и да без улагања нема зараде.

"Свесни смо да када имаш квалитетне играче за два моћна тима то повећава расходе, поскупљује буџет за плате на годишњем нивоу, међутим, ако желимо резултате свесни смо и да морамо да уложимо. Не можете да имате задовољне и добре играче са малим платама. Све што вреди, то и кошта".

Звезда пролеће дочекује са девет бодова више од другопласираног Радничког из Ниша, а чак 13 од трећепласираног "вечитог ривала" Партизана. Многи су већ отписали црно-беле из шампионске трке, али...

"Ми идемо утакмицу по утакмицу. Прво против Војводине, па Радника, треће коло играмо против Партизана, четврто идемо у Лучане... Раднички је сада у експанзији, игра добро, имају доброг тренера и екипу, али Партизан је увек Партизан и ко га потцени, тај страда. Имамо велико поштовање према Партизану. То је тренутно успавани џин, који има својих проблема, али не сме бити потцењен", упозорава Звездан Терзић.

ОДБИЈЕНО 9.000.000 ЗА МАРИНА И БЕНА

Играчи који имају највећу вредност у актуелном тиму и који су, уз голмана Милана Борјана, показали највише у Лиги шампиона су Марко Марин и Ел Фарду Бен. 

На њихов одлазак ове зиме стављен је вето, што је Марин недавно и открио када је реч о њему. Терзић је објаснио зашто клуб не жели да их прода, али и зашто неће моћи да их задржи још дуго.

"Марко Марин остаје у Звезди, за сада, сигурно. Наша жеља је да остане, али нисмо ми једини субјект одлучивања у читавом процесу. Постоји тржиште, које може да поремети неке наше планове и жеље, а то би била понуда која се не одбија. Евентуално из Кине где је још отворен прелазни рок, али није ствар да ли ће Звезда добити три, четири или пет милиона евра, већ не можете имати незадовољног играча у тиму. Имали смо понуде и за Марина и за Бена, које смо одбили и обавили смо разговоре са играчима. Мени је само важно да им главе буду мирне и да могу да се концентришу на обавезе које имају. Није Црвена звезда само Лига шампиона, већ мора да игра и на неким можда непријатним теренима Суперлиге. За сада је Марко Марин задовољан и остаје да освојимо титулу, што је његова велика жеља", рекао је и додао да је за Марина нуђено 5.000.000 евра. а за Бена 4.000.000. 

РЕАЛАН ДУГ 12-13 МИЛИОНА, АЛИ У КЊИГАМА МНОГО ВЕЋИ

Без обзира на успешне резултате, Црвену звезду и даље мучи дуг који је годинам нагомилаван, али Терзић каже да је сада "под контролом" и да "реално износи око 12-13 милиона евра".

"Ми смо стално у неком раскораку. Хтели бисмо да смањујемо дуг, али и да имамо моћан тим који може да игра Лигу шампиона, а то је просто у колизији једно са другим. Морамо да правимо баланс између спортске и пословне политике и у претходних пет година показали смо да то знамо да радимо", рекао је и навео:

"Дуг Црвене звезде сада не оптерећује текућа пословања клуба. Реалан дуг је око 12-13 милиона евра, али је књиговодствени другачији зато што морамо да књижимо неке ствари. Сигурно ће се по завршном рачуну показати много већи дуг, али овај реални ми држимо под контролом... Видели сте податак да су турски клубови дужни преко две милијарде евра, од тога највише велика четворка. Дужни су и Реал Мадрид и Барселона... Генерално је то постало као нека велика играчка и мени је као директору једног спортског колектива постало мало непријатно да стално причам о парама. Оно што је најважније: Црвена звезда тренутно има у играчима много већу вредност него што је укупан дуг клуба, а Црвена звезда је тренутно здрав клуб и питање је када ћемо активирати све те играче и ставити их на тржиште". 

"НЕ ЗНАМ ДА ЛИ БИХ ИМАО СНАГЕ ДА СВЕ ПОНОВИМ"

Говорећи о финансијама, Терзић је истакао пет главних извора и рекао да Звезда може да се ослони само на последња два.

"У европским клубовима главна три извора прихода су телевизијска права, спонзори и улазнице. Ми на та три извора, осим Телекома и Гаспрома, не можемо да рачунамо. Звезди данас треба 2.000.000 евра месечно за живот. Зато нам остају четврти и пети извор прихода: бонуси од УЕФА и трансфери грача. Ми смо у 2018. зарадили 22.000.000 евра само од Лиге шампиона и 26.000.000 од трансфера. Кренули смо из ничега и за пет година направили смо клуб који игра Лигу шампиона и тим за поштовање, који има високу тржишну вредност. Мислим да за Црвену звезду нема бојазни ако будемо наставили са овако паметном пословном политиком. Најтеже време је прошло. Када се сетим како је било, падне ми мрак на очи и не знам да ли бих опет има о снаге за тако нешто". 

О ОПТУЖБАМА ФРАНЦУСКОГ "Л'ЕКИПА" 

После утакмице у Паризу, француски лист "Л'Екип" објавио је текст у ком неименовани извор из УЕФА тврди да је један "високи челник" Црвене звезде хтео да се клади на пораз свог тима тачно пет голова разлике. Наводно је планирао да уложи 5.000.000 евра, а како је резултат био 6:1 за ПСЖ, то је изазвало пажњу јавности. Конкретних доказа и званичних изјава о том догађају, међутим, нема, па су црвено-бели решили да туже Французе када буде завршена истрага која је у међувремену покренута.

"Био сам средином децембра у Паризу на састанку са адвокатом и инсистирао сам да одем до тужилаштва да дам изјаву. Они су рекли да немају времена и да ће нас позвати, па су наши адвокати послали званичан захтев тужилаштву да нас позове и изабере кога хоће са списка наше делегације која је била у Паризу. Одабрали су двојицу директора, пословног и спортског. Пантовић и Мркела били су тамо да дају исказе, а утисак им је да су дочекани потпуно неспремно и да су сва питања која су добили била несувисла, неприпремљена и формална. Тако да очекујемо да се истрага врло брзо заврши, па да видимо са нашим адвокатима који је следећи корак да Црвена звезда обештети себе због наношења повреде угледа кој се десила јесенас по европским медијима... Ми не знамо ко је доушник, а на крају крајева нас то и не интересује. Гледамо само како да скинемо љагу са имена Црвене звезде и извучемо бенефит из целе ситуације", поручио је Терзић за  крај разговора.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар