Дјевојка (27) умрла од грипа

Девојка (27) из Ниша умрла од грипа, лекари се боре за животе још седам особа!

Србија 03.02.2019 | 16:38
Дјевојка (27) умрла од грипа
"Пацијенткиња је примљена пре око две недеље на Инфективну клинику. Није била хронични болесник, имала је изузетно тешку клиничку слику плућног дистреса. Била је прикључена на машину за дисање, али то није успело да заустави то оштећење плућа. Грип је био потврђен и лабораторијским анализама, јер за све теже случајеве тражимо лабораторијску потврду", каже проф. др Врбић за “Блиц”.

Према речима Врбила, на Инфективној клиници налази се још седам пацијената оболелих од грипа АХ1Н1, који су прикључени на машине за дисање.

"Сви пацијенти на машинама за дисање су животно угрожени. У питању су људи различите животне доби који су примљени на лечење у периоду од пре двадесетак дана па до пре неколико дана. Нису сви међу њима хронични болесници, грип и код здравих особа може да изазове изузетно тешку клиничку слику, истиче Врбић."

Он наводи да епидемија грипа АХ1Н1 у Нишу званично није пријављена, али да “објективно имамо ситуацију као да је епидемија”.

"Лекари из примарног здравства би требало да епидемиолозима пријављују сваки сумњиви случај грипа, што најчешће не раде, тако да епидемиолози немају праву слику. Мере превенције су да се избегавају места где се окупља велики број људи, и да се обавезно што чешће перу руке након контаката са површинама које могу да буду инфициране", објашњава проф. др Врбић.

Није прва жртва грипа у Нишу

Директор Инфективне клинике рекао је да ова пацијенткиња није прва жртва грипа АХ1Н1 ове зиме у Нишу, али није желео да прецизира колико је људи до сада умрло од те болести.

(Блиц)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Епидемија

03.02.2019 16:28

Љекари нашег примарног нивоа здравства свакодневно, не размишљајући или прије бих рекао свјесно, скидајући са себе одговорност и једноставно по систему" муко моја предји на другог " , пацијенте, врло често и дјецу, код којих постоји па макар и сумња на грип по правилу шаљу на виши, тј секундарни или терцијарни ниво, гдје директно у цекаонама излажу те исте пацијенте далеко већој вјероватноци да буду изложени озбиљнијим сојевима вируса, врло често то нису пацијенти којима је неопходна брига и њега тог нивоа! Једноставно ако имаш грип, мируј, течности, витамина, не ходај ко мува без главе и три четири дана проћи ће, ни прва ни задња ! Често су и пацијенти , неодговорни, па млате са дјецом по цекаонама медју старијом популацијом, јер је забога проблем скинути температуру , и ето га опет проблем ! Сједи кући!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

грипозни столар

03.02.2019 16:35

Ја сам па готово преболио грипу, била је то једна од најтежих грипа у мом животу, а имам солидно година, безмало 15 дана сам био болестан, ужас. Избјегавати затворене просторије гдје се окупља више народа, они који већ имају грипу посјетите касније, на отвореном сте колико толико сигурни од инфекције али боравак у затвореним просторијама, гдје има пуно народа, није за препоручити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

паљанин

03.02.2019 16:58

Нема дана да у неком граду неко умре дал од повреде, природне смрти или сл. Ово фармацеутска мафија ради све надувавају прицу после сви мисле грип овај онај а то све природна смрт Бог тако хтио. Мафија на Палама хара има 13 апотека у градицу такмице се који це угостити болесног а директор ДЗ у тал са комерцијалистима Фармацеутских куца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

03.02.2019 18:02

Како ми у Р Србској имамо Корумпирано здравство ако немаш новца да подплатиш докторе мафију у фонду здравства свакоме таквом је умријети Такве неће да лијече корупција невиђена каква власт тако и све остало

ОДГОВОРИТЕ