АБА: Партизан "штуцао", па декласирао Цибону!

Серија 10:0 у финишу првог и егзибиција црно-белих у другом полувремену меча у "Драженовом дому".  Ритас је прошлост, Партизан убедљиво славио у класику АБА лиге.  Црно-бели бољи од Цибоне у Загребу резултатом - 83:59! Фуриозна игра Партизана у Загребу за шесту победу у низу! Кошаркаши Партизана победили су на гостовању Цибону резултатом 83:59, у 18. колу АБА лиге.

Кошарка 02.02.2019 | 22:00
АБА: Партизан "штуцао", па декласирао Цибону!
Изабраници Андрее Тринкијерија остварили су шесту победу заредом у регионалном такмичењу, док су домаћи играчи претрпели 11. пораз.

Црно-бели су овај меч дочекали после емотивно тешког пораза од Ритаса у Еврокупу и по резултату се може видети да су извукли само оно најбоље.

Најефикаснији у победничком саставу био је Ђорђе Гагић са 16 поена, Пејџ је убацио 12, док је Џок Лендејл постигао десет. 

Екипу из Загреба предводио је Марко Љубичић са 18 поена, док је Маркота постигао 11. 

Прво полувреме било је у знаку фаулова. За само двадесет минута игре виђено је укупно чак 32 прекршаја и због тога утакмица није имала неки ритам. 

Судије су готово сваки контакт свирале, а екипе су у укупно извеле 36 бацања - Партизан двадесет, а Цибона шеснаест. 

Гледали смо егал током првог периода игре, међутим црно-бели су у завршници успели да се одлепе и да на паузу оду са резултатом 32:41. 

Трећа четвртина испоставиће се најважнија. Пејџ и Гагић су направили велику серију и очас посла предност црно-белих била је око двадесет поена. Екипа Андрее Тринкијерија држала је предност до краја меча и заслужено је дошла до тријумфа.

Без проблема су кошаркаши Партизана стигли до шесте узастопне победе у АБА лиги, осме у последњих девет кола и седме узастопне у дуелима са Цибоном!

Поправили су скор на 12-6 и учврстили своју Топ 4 позицију, а наредне недеље у дворани "Александар Николић" предстоји им велики дерби против Будућности, актуелног регионалног првака.

Цибона - Партизан 59:83 (16:20, 16:21, 14:22, 13:20)!

У стрелце се уписало свих 12 играча, укључујући младе Марка Пецарског и Амара Гегића, који је претходне поене у АБА лиги постигао пре више од месец и по дана.

Куриозитет је свакако то што је Ђорђе Гагић био најефикаснији код црно-белих са 16 поена, иако је у игри провео тачно 8:51 минута!? Снажни центар шутирао је из игре 6/6.

На гостовању у Загребу су ученици Андрее Тринкијерија имали проблема само у деловима првог полувремена, када су их - није грубо рећи - недорасли противнички играчи увукли у свој ритам, бројним личним грешкама, атипичним петоркама без класичног центра и повременим налетима добре енергије, захваљујући којима су чак успевали да пређу у вођство.

Међутим, после сваке мини-серије "вукова са Тушканца" је Партизан брзо преузимао иницијативу и враћао предност на своју страну.

Што је тек у финишу првог полувремена отишао на "опипљивих" девет поена разлике (32:41), после серије од 10:0, може да окриви и лошу реализацију слободних бацања, првенствено својих центара.

Али, за разлику од уводног периода, када је после 2:10 дозволио Цибони да успостави равнотежу, па и преокрене на 14:12, Партизан је у трећој четвртини преко расположених Гагића и Маркуса Пејџа почео да стиче ненадокнадиву предност.

Она је у 25. минуту нарасла на 38:58, а у последњем кварталу је ишла до "плус 27" - 54:81.

Црно-белима већ у уторак предстоји гостовање Алби у Берлину, којим ће се опростити од Еврокупа. После тога могу максимално да се посвете АБА лиги, као и домаћем Купу Радивоја Кораћа, на коме ће учествовати од 14. фебруара.

Партизан побеђује у АБА лиги.  И то је најважније за црно-беле, посебно после тешког пораза од Ритаса и испадања у Еврокупу. Екипа Андрее Тринкијерија гостовала је у јадранском класику Цибони у Загребу и успела је да слави са убедљивих 83:59. Одлична утакмица да се екипа психолошки дигне пред наставак сезоне.

Друго полувреме је било доста боље од првог у ком је Партизан имао успоне и падове у игри, али је на крају београдски тим дошао до битне победе у борби за плеј-оф и треће место на крају лигашког дела АБА лиге. Управо је других 20 минута показатељ црно-белима како треба да играју. У том периоду су црно-бели доминирали и апсолутно су заслужено изашли као победници.

Најефикаснији у победи Партизана био је Ђорђе Гагић са 16 поена. Одличан је био и Маркус Пејџ са 12, а 10 је додао Лендејл.

Партизан је одлично започео меч и одмах на старту стигао до предности од 10:2. Тринкијери је напао Цибону испод коша преко Лендејла. Николић је убацио тројку, па је касније и Јанковић сјајно закуцао, па су црно-бели одмах дошли до предности и залихе.

Врло је било важно да Партизан крене добро, пре свега из психолошке стабилности после тешког пораза од Ритаса у Еврокупу и оног коша Артсјома Параховског. Цибона је тек после пет минута игре дала први кош из игре, али то Партизан није толико добро резултатски искористио. Никола Јанковић је у тим моментима слабо шутирао слободна бацања.

Треба рећи да Партизан ни на овој утакмици није могао да рачуна на Радета Загорца који је обновио повреду у мечу против Ритаса.

Пред крај првог полувремена Партизан је направио брзу серију 7:0 преко Николића и Гагића испод коша, па су црно-бели првих 20 минута завршили резултатом 41:32. Прво полувреме је обележио и приличан број фаулова са обе стране.

Почетак треће деонице је био оно што је Партизан чекао. Низале су се изгубљене лопте на страни Цибоне и поени Пејџа на другој страни, па је Партизан релативно брзо стигао до вођства од 53:38 што је била највећа предност црно-белих у том делу утакмице. Да је Партизан боље гађао са линије за слободна бацања, могао је и до 30 поена разлике.

Уместо тога, Партизан је имао осцилације, али се с важном тројком Маринковића из ћошка одржао на пристојној разлици од 17 поена. То је гарантовало победу екипи Андрее Тринкикерија.

Било је осцилација, али убедљива победа се пише. Посебно јер је она битна за Партизан у борби за треће место пред улазак у плеј-оф.

АБА ЛИГА: Цибона - Партизан 59:83 (16:20, 16:21, 14:22, 13:20)

Дворана Дражен Петровић
Судије: Матеј Болтаузер, Милија Војиновић, Владан Шундић

ЦИБОНА: Билиновац 2, М. Љубичић 18, Рогић 10 (6ск), Марић 2, Бундовић 5 (7ск), Гилберт, Новачић 2, Пркачин, Розић 5 (3ск, 2укр), К. Љубичић 4, Пилепић, Маркота 11 (6ск, 4изг).

ПАРТИЗАН: Н. Јанковић 9 (бацања 3/8, 6ск), Пејџ 12, Си 5, Маринковић 3, Гегић 3, Величковић 4 (4ск), Пецарски 1, Ренфро 4 (4ск, 6ас), С. Јанковић 5 (5ск, 3ас, 2блк), Лендејл 12 (4ск), Гагић 16 (за два 6/6, бацања 4/7, 3ск), Николић 9 (тројке 3/6, 3изг).

ПАРОВИ 18. КОЛА:

Цибона - Партизан 59:83
Црвена звезда - Олимпија 89:61
Игокеа - Цедевита 21.00

недеља

Мега - Задар 17.00
Крка - ФМП 19.00

понедељак

Будућност - Морнар 18.00

ТАБЕЛА: Звезда 17-1, Цедевита 12-5, Будућност 12-5, Партизан 12-6, Мега 9-8, Морнар 7-10, ФМП 7-10, Цибона 7-11, Игокеа 6-11, Задар 5-12, Крка 5-12, Олимпија 5-13.

Извор: мондо.рс/моззартспорт/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар