Посланици не раде, а зарађују!

Посланици у Представничком дому Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине добиће изузетно високе плате за јануар 2019. године, упркос томе што у овом мјесецу нису урадили баш ништа.

Босна и Херцеговина 02.02.2019 | 19:32
Посланици не раде, а зарађују!
Током јануара није одржана ниједна сједница Представничког дома, који има 42 члана из 14 политичких странака.

Да постоји посао за који добијате огромну плату, а не морате да радите ништа показује случај домаћих парламентараца. Њима не смета да наплате свој нерад. Иако у јануару нису одржали ниједну сједницу, на рачун им се уплаћује око 4.000 марака или око 4,5 просјечних плата “обичних” радника.

“Није то у реду, изабрали смо људе да нешто да раде. Треба је зарадити”, поручују грађани.

Нажалост, овакво понашање парламентараца није од јуче, али грађане то као да не дотиче, сматра политички аналитичар Ивана Марић.

“Дозвољавамо им то, бирамо опет оне политичаре који ништа не раде и дозвољавамо им да нас наредне четири године повлаче за нос. Једноставно, немамо ту свијест да је њихова плата од 5.000 КМ па навише, зависно од стажа и свих осталх бенефиција”, каже политички аналитичар Ивана Марић.

Током јануара 2019. године засједао је само Колегијум Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ. До сада је одржао двије радне сједнице, на којим је углавном разматрао статусна питања новоизабраних парламентараца у формама рјешења о стицању статуса стално запослених парламентараца, рјешења о праву на разлику плате, накнаду трошкова смјештаја, накнаду за одвојени живот и посјете породици, накнаду за кориштење приватног возила у службене сврхе и слично. Забавили су се опет само собом, а не и грађанима.

“ У нормалним државама они би радили нешто ван тога, припремали се за сједнице, разговарали са грађанима, међутим, код нас то није случај”, додаје Марићева.

“Ако поредимо плате наших посланика на државном нивоу са платама посланика у Скупштини Србије или у Сабору Хрватске, који законодавство доносе за читаву државу, значи имају далеко више посла, јер код нас велики дио закона доносе и ентитети, а трећи дио закона доносе кантони у ФБиХ. То је само доказ да је политика врло привлачна, јер нигдје друго нема да не радите, а да нешто зарадите”, каже Вехид Шехић из Форума грађана Тузле.

Политичке несугласице парламентарцима не представљају никакву препреку осим, како ствари стоје, онда када треба да ријеше свој радноправни статус у Парламентарној скупштини, те на тај начин почну примати енормно високе плате из осиромашених џепова грађана.



БН ТВ

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

Антибот

02.02.2019 18:35

Зато су се борци борили и изборили. Политицари обнормално богати а они абнормално сиромасни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МУПет Схоу

03.02.2019 07:05

Ако је у питању задес онда су плате оправдане.

Name

Ух, ух

02.02.2019 18:40

Е, они ти друзе сједе на образу, али ми смо криви.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

02.02.2019 23:58

Браво!

Name

Посланик

03.02.2019 07:22

Нормално да смо радили, није рад само сједница, нећемо имати само додатак за сједницу, тако да ћу дићи само 4750 км.

Name

Тигар

02.02.2019 19:00

А у њиховим фирмама радник нема право ни на годисњи одмор а камо ли на слободан дан. Па размислите за кога гласате ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тралала

02.02.2019 19:08

То могу само људи без образа и душе.Кад им требају гласови да се домогну добро плаћених функција обећавају грађанима "куле и градове", а онда их преваре и гледају сопствени интерес и како да напуне новчанике са што више лове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Тралала

02.02.2019 20:46

Ма не пролази висе ни обецања.Сви знају да имају црвеносектаси разрадјен систем крадје на изборима.

Name

Тралала1

03.02.2019 07:20

Да, да. Сви знају, али они, и то углавном исти, стално пролазе на изборима и надопуњују своје "скромне" новчанике.

Name

Брод

02.02.2019 19:26

Боље да не раде, што год ураде ураде наопако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ратко

03.02.2019 09:37

Има ту логике, које год "зелене гране" се ухвате она се осуси (цитај приватизације и продаје).

Name

Прего

02.02.2019 20:14

Све по заслугама, народ их је бирао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Били

02.02.2019 20:40

Какав народ, паре су их бирали лопови купили изборе као и до сада.

Name

Ре

02.02.2019 22:17

тацно. Народ мозе да масе заставом. Ионако паре нису за сиротињу.

Name

израелац

02.02.2019 21:20

То је ЕУ крива за то... ми смо протекторат и имамо високог представника а он подноси извјештај... што значи да то њима не смета и да таквим нерадницима одобравају кредите... ако они њима дају кредите и како очекују да им буду враћени ха? па све вам је јасно јер нисмо ми слободна земља да одлучују грађани мој аналитичару баш лупеташ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поколењааааа

03.02.2019 09:54

Запамтите дјецоооооо !!! Овај период од рата до данас у БиХааа !! Како су се лопови обогатили радеци у институцијама дрзавним !! Како дрзавни слузбеници пљацкају дрско са својим примањима и привилегијама дрзаву и народ !!! Бахате се у огромном богатсву без бојазни од закона и од народа а народ немоцан од система хоботнице криминалне бјези на све стране а све то се десава на оциглед медјународне заједнице сто знаци да њих и подрзава медјународна заједница и да је ту народ немоцан !!Историјооооо црнаа историјоооо !!! А иду дотле да су нас ставили за топовско месо !!!сад смо топовско месо великих сила Америке и Русије !!!!!!!!!!дно дна до крајааа !!!! Они су изградили систем !!само за њих ! Имају приватна предузеца имају будзет имају робове партијске !Робовласницко друство на Балкануууу!у 21 вијеку !! Политицари и њихови тајкуни уз помоц медјународне заједнице !за наук поколењима !!!!!!!! Дјеци која се радјају по тудјим дрзавама !!! Док се они бахате у свом царству !! Лоповском !!пљацка будзета на све могуце и немогуце нацине !! Од њихових плата тендера њиховиб приватних предузеца лоповских !!! Невидјено на овим просторима !! Опљавкани ресурси које је Аустроугарска и Турска цувала и фабрика које су биле гиганти и за Европу !они су опљацкали и себи направили приватна за багателу или ни то !!поколењима за наук да се не заборави !! А имена и презимена лопова свака мјесна заједница зна !!! Зивих свједока це увијек бити по свијету само закон и правна дрзава !!овај напацени народ мора имати право на остету од овог зла !!!!!!!кад тад !!!дјецо !!!!по бијелом свијету сто растете !!!!!! Без дрзаве своје !!! Бјезеци од безакоња политицара и њихових тајкуна по свијету!!!!! Остављајуци своје градове и села пустим !!!! Пустос и бахацење у платама и привилегијама политицара уписати у историју за наук дјеци неродјеној а задузеној од ове власти лоповскеееееееее!задузења уз помоц медјународне заједнице великодусне срамне ! Дно дна

Name

ПОСМАТРАЧ

03.02.2019 05:38

Криви навод.Посланици НЕ ЗАРАЂУЈУ они ПРИМАЈУ ПЛАТУ.То што сами себи одређују и висину плате говори о степену демократије у овој БАНАНА ДРЖАВИ.До 1990.године била је част бити НАРОДНИ ПОСЛАНИК и они су имали одређени паушал и прави на дневницу и трошкове превиза за присуство сједницама.ОВО СТАЊЕ СЕ НИКАД ВИШЕ ПРОМЈЕНИТИ НЕЋЕ!Опште је познато да су сви ти посланици изборном крађом добили мандате.Саучесници у тој крађи су чланови бирачких одбора,општинских и градских изборних комисија,чланови ЦИКа и сви остали државни органи који својим нерадом и не покушавају да ову пошаст зауставе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Q

03.02.2019 06:49

Како смо ми ненормалан народ.Умјесто да устанемо све то помлатимо и поцнемо нормално зивјети ми само типкамо по тел

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

03.02.2019 08:20

Какав народ, таква власт ! Погледајте само овога са брадом, ста бих он био у некој уређеној земљи ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лика

03.02.2019 08:50

Апел за Владу ,имате ли намјеру на цело Јавних предузеца постављати људе који су заврсили дрзавне факултете ?Назалост,све је висе тих превараната са купљеним дипломама.Не мозе да ради ста хоце .Постоје ли људи који сузадузени везано за податке у фонду др"Милан Јелиц" и у минисарству Просвјте(вјероватно постоје подаци,стипендирани су прије Фонда) подаци од тих са надпросјецно постигнутим разултатима за вријеме студирања.Ако је дрзава стипендирала те студенте а раде у неком јавном предузецу десет и висе година приједлог је ,треба им дати сансу . Некима је и дата санса,доказали су се да знају руководити, то су људи са великим амбицијама .Ред би био да им се понуди и да се доказу на руковоним мјестима.Просли су један редован редослијед сколовања и образовања.Ако је на целу јавног предузеца први и други цовјек везано за најодговорнију позицију без одговарајуце струцне квалификације настаје хаос.Ту нема одговорног рада :настају подвале ,нарусисе се медјуљудски односи, не могу контролисати ниста везано за струку,ради се о неконтролисном тросења народних новаца,једноставно систем не функционисе.Ваљда би било најбоље рјесење да се из тих фирми постављају директори који познају прилике и проблеме у тим предузецима.Именује се цовјек без квалификације из Истоцног Сарајева у Бања Луку на цело јавног врло захтјевног стратеског предузеца а посланик у Сарајеву.Ту систем у предузецу никако не функционисе настаје опсте расуло,хаос,незадовољство медју запосленицима који су се сколовали за ту област. То онда долазе до изразаја доусници,потрцке,нерадници који не знају свој посао,неце да раде, Покусавају усицарити несто у свом интресу. У сваком предузецу нема пуно надпросјецно паметних то један или два.Био би ред ако су постигли такве резултате у редовном образовању у тразеној струци ,а стипедирани су од стране дрзаве да им се да санса да направе несто позитивно у тим предузецима.Ми смо такав народ да нам не одговара знање,ред и постовање хијарархије али ако тако није онда је хас.Они који се нису редовно сколовали (купили су дипломе јако су опасни ,користе све врсте подвала ,покусавају на све нацине да унисте и истјерају паметне људе јер им не одговарају.Тај неко ко зна и ко це му дати радни задатак(незнање је несто најгоре у зивоту ) одмах је на удару незналица поготово у фирми,они се удрузе и подкопавају да срусе систем рада.Ако јос имају подрску од ресорног министарства ,настаје колапс у предузецу.Порука је кренимо једном радити како треба ,одосе нам образовани људи то је највеце богасто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зола

03.02.2019 09:09

И нормалним дрзавама градјани изадју на улицу. Ма треба им 8000 км исплацивати седмицно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

03.02.2019 19:33

Накарадан и недовољно дефинисан систем пун рупа и нејасноца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Индирект

06.02.2019 12:09

Тако је, слажем се! Немогуће је да ова држава (БиХ) иде напријед из више разлога! Први је разлог што многи не воле своју државу и желе чим прије да живе у некој сусједној, а ипак, да не мјењају подручје живљења. Други разлог је пристекао из првог, а односи се на "гушење" свега што би требало да штити закон и устав, а то је опет у функцији корупције и анархије. Наравно, уз све то је присутан недостатак контроле која се не уводи нигдје (чак ни у ОС БиХ) у мјери у којој би осигурала минимум функционалности система. Трећи разлог је незнање људи који се питају јер су или купили дипломе или их немају уопће па се крију иза страначких дресова који им омогућују такво лагодно понашање. Четврти разлог је Устав у БиХ који је регулисао начин да не буде функционална држава, па тако имамо енормно богате тајкуне који не плаћају порезе и раднике, присуство корупције у запошљавању, неријешена многа национална и социјална питања. Пети проблем је Изборни закон који није дефинисао цензус странкама да могу бити парламентарне па их има превише. Такође, лоше је дефинисан концепт тзв. конститутивности гдје галс једног вриједи за два или три, а улагање у државу и развој дијаметрално супротан у односу на оне који нису конститутивни, а има их више него једних што јесу! И Устав БиХ овакве не препознаје што је крајње лоше и антидемократски! У вишенационалној држави као што је БиХ требало би урадити јасан и ригорозан закон о људским правима и увести грађанску опцију.