Јанковић господски на растанку...

Мораш да даш да би ти се вратило, све ћу наплатити! "Ни људи из Партизана нису били спремни за мој одлазак", признаје црногорски репрезентативац и истиче шта очекује на новој адреси.

Фудбал 02.02.2019 | 20:15
Јанковић господски на растанку...
Партизановцима као да је суђена Италија. Путем којим је пре више од две деценије корачао садашњи тренер Зоран Мирковић (у Аталанту, па Јувентус), после њега и актуелни спортски директор Ивица Илиев (Месина), пролазили су последњих година Иван Радовановић (најпре у Бергамо), Стеван Јоветић, Адем Љајић, Матија Настасић (Фјорентина), Саша Лукић (Торино), Никола Нинковић (Ђенова), Евертон Луиз (СПАЛ) и Никола Миленковић (Фјорентина), да би ове зиме у Калчу завршио и - Марко Јанковић.

Изненађујуће и за самог 23-годишњег везисту, посебно што се током јанура највише причало о могућем одласку Светозара Марковића на Апенинско полуострво или Саше Здјелара у Бордо. На крају осташе и штопер и задњи везни, а оде момак који је значио у изградњи акција црно-белима.

"Можда се о мом одласку није говорило, јер сам био повређен, што је у међувремену санирано. Ни ја нисам имао у плану да одем, спремао сам се да здрав дођем у Анталију, спремим се и одрадим сезону до краја, али све се десило у два дана. Жао ми је што, можда, ни људи из клуба нису били спремни на мој одлазак, немају времена да доведу никог, у тешкој су ситуацији и значиће им новац од мог трансфера. А био сам максимално коректан што се свега тиче", објашњава доскорашња "десетка", на опроштају од екипе почашћена тортом и дресом са потписима саиграча.

Емотивно је било у петак вече у хотелу "Суењо", изгрлили су га сви црно-бели, почев од Саше Илића, преко саиграча из репрезентације Небојше Косовића и Александра Шћекића, до шефа струке Мирковића. Дан раније повукао је потез којим је одушевио јавност, опростивши дуг, на чему су му челници посебно захвални. Није ни први, веробватно ни последњи који се овако растаје од Парног ваљка.

"Осећам потребу да кажем, реч је о огромном новцу, неки људи за то раде читав живот. Нисам ни стигао да израчунам, али реч је о суми између 160.000 и 200.000 евра. То је на име заосталих плата, премија, додатних бонуса и свега осталог. Нека дуговања сам репрограмирао прошле године у овом периоду. Са моје стране то је максимално. Једноставно, волим Партизан. Ако бих се некад нашао у тешкој ситуацији, а надам се да нећу, ваљда бих и без овог геста увек могао да рачунам на клуб у коме сам одрастао".

За разлику од појединаца из не тако давне прошлости, Јанковић је при растанку оставио широм отворена врата евентуалном трећем мандату на Топчидерском брду.

"Није било много времена за полемику, прелазни рок се затварао и не бих више о томе причао. Породица и пријатељи задовољни су што прелазим у снажну лигу, а уколико будем добро радио и демонстрирао квалитет, уз фактор среће, све ћу наплатити. Знатно више од овог дуга. Често сам говорио, чак и кроз шалу, "мораш најпре да даш да би ти се вратило". Испаде да то није фраза само за 50 или 100 евра. Показао сам то на много већој цифри. Сигуран сам да ће ми се вратити".

Имао је понуду и прошле зиме да напусти Хумску, после интересовања француског Амијена, причало се летос о одласку у Турску, али трансфер тежак између 1.800.000 и 2.000.000 евра реализован је тек сад.

"Лане смо, после проласка групне фазе Лиге Европе, што је представљало чудо, имали прилику и Плзењ да избацимо. Није се догодило, у том тренутку сам мислио да је права ствар да будем у Партизану, испоставило се да смо одбранили куп. Летос се дешавало понешто на пијаци, ништа конкретно, надовезала се и повреда против Бешикташа. Сад је дошао тренутак да стварно одем".

Према сопственом признају, популарни Меско не жали ни за чим, скоро све идеје у Партизану реализовао је за претходне две и по године.

"Прве сезоне освојили смо дуплу круну, захваљујући феноменалној екипи, био сам, уз Леонарда и Ђурђевића, њен битан шраф. Затим ушли у Лигу Европе и прошли групну фазу. Освојили куп. Најслађа победа ми је у дербију на Маракани 3:1, на почетку плеј-офа, кад сам асистирао Тавамби за 2:1, на крају те сезоне из корнера и Блекију Миленковићу за тријумф у финалу Купа, па онда прошле сезоне погодак у финалу истог такмичења против лучанске Младости. То су најлепши тренуци, плус бакљада против истог тима у последњем колу, баш после моје гзекуције. Памтићу ту слику до краја живота. Једино ми је жао што нисам био стрелац против Црвене звезде, а неколико пута сам био близу".

Пред Јанковићем су нови задаци. Потписао је за СПАЛ до јуна 2022, имаће шансу да, после Атине и Марибора, покаже на трећој иностраној адреси да ли може да игра захтеван фудбал.

"С једне стране ми је драго због великог искорака у каријери и што ћу играти за добру екипу у једној од најјачих лига света. С друге, од малена сам у Партизану, стекао сам много пријатеља, формирао се као личност у овом клубу и сад ћу имати прилике само повремено да га посећујем. Срећан сам због преласка на виши фудбалски ниво, а никад није лако кад напуштате црно-беле. Тешко пада и онима који проведу пола године или годину, не морам да вам причам како је тек мени".

У актуелном прелазном року СПАЛ су напустили његов бивши саиграч из Партизана, Евертон Луиз (позајмица у МЛС лигу), као и српски голман Вања Милинковић Савић (Асколи), што значи да ће морати сам да се сналази у Ферари.

"Биће ми потребно мало времена да се спремим и привикнем на тамошње захтеве. Имам искуства играња у иностранству, све је на вишем нивоу професионализма и интензитета, даћу све од себе да се што брже привикнем. Последњих година квалитет Калча се подигао, у прилог томе говори и долазак Кристијана Роналда у Јувентус, сви тимови су добри, има их бар десет и представљаће изазов да се наметнем и играм против њих".

С обзиром да је завршницу јесење сезоне пропустио због повреде трбушног зида, због које није тренирао са екипом ове зиме, логично је да не може истог часа у првих 11 тима из Фераре, али...

"Здрав сам, само што ми је потребно мало времена да кондоционо стигнем нове саиграче. Сад сам на 50 одсто и очекујем да за две недеље конкурушем за састав. Чуо сам се са Блекијем Миленковићем, рече ми да 17. фебруара играју СПАЛ - Фјорентина, можда бих ту могао да добијем шансу, то је моја прогноза".

Уместо поздрава:

"Никад се не зна где ће ме пут нанети. Суштински, Партизан је мој клуб, оставио сам отворена врата и могућност да се вратим некад", закључио је Марко Јанковић.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар