Емерсон: Новак је урадио много за свјетски тенис!

Више од 50 година његов рекорд у Аустралији био је на снази. Све до овог јануара, када је Новак Ђоковић постао седми пут краљ Мелбурна.

Тенис 06.02.2019 | 22:45
Емерсон: Новак је урадио много за свјетски тенис!
Рој Емерсон (82), легенда аустралијског и светског тениса, остао је иза Ђоковића са шест титула у Мелбурну, колико их има и Роџер Федерер. Укупно 12 пута је освајао трофеје „велике четворке“, али сада има неко ко га је надмашио и долази из Србије.

Говорио је Емерсон данима уочи финала у Мелбурну да су танке шансе да његов рекорд пред оваквим Новаком остане нетакнут и то се и обистинило. Новак је у великом финалу, фантастичном игром сломио Рафаела Надала и показао да је у овом тренутну дефинитивно најбољи на планети. 

Емерсон, са којим смо имали прилике да разговарамо током боравка у Мелбурну, каже да и даље прати сва збивања у тенису. 

„Гледамо велике мечеве, годинама уназад. У прилици смо да видимо и много мечева овде, пажљиво пратимо тенис. Понекад смо ми старији велики критичари, можда ови данашњи не могу да играју као што смо ми!“, нашалио се Емерсон. 

Он је признао да је тенис који се данас игра много другачији у односу на шездесете године када је он жарио и палио светском тениском сценом. 

„Овде у Мелбурну сам видео дрвене рекете којим смо ми некада играли и питао сам се како би данас играли тим рекетима? Са овим данашњим, лакшим рекетима, могу лакше да спинују лопту. Могу да искористе све предности, да имају снажан сервис, а данас користе и много спина, док ми никада нисмо ударали лоптицу са спином. Могу само да кажем да се игра много променила“, додао је славни тенисер.

Емерсон је прокоментарисао и игру финалиста Мелбурна, Ђоковића и Надала, као играча који су дефинитивно највише показали на првом гренд слем турниру сезоне. Открио је и шта му се највише допада у њиховој игри. 

„Одлично пласирају лоптицу, одигравају дубоке ударце, успевају да је ударају под различитим угловима, да добро финиширају поен. Увек морате да се трудите да су вам ударци дубоки, онај који контролише поен је онај који контролише игру. Надал игра сјајно форендом, али и Ђоковић је у полуфиналу, кад год би добио краћу лопту, ишао на винере. Веома је добар тенис који ова два момка играју, Ђоковић је у полуфиналу испустио четири, Надал пет гемова. Необично је тако лако добијати полуфинала на Гренд слему“, каже Рој. 

Ипак, легенда светског тениса каже да има једна ситница која му се не допада у Новаковој игри. 

„Он је веома пријатан момак и заслужује све похвале. Није од оних дрчних момака, мада га можда ви боље познајете од мене. Ја га знам још од како је овде дошао као јуниор, тапкао је лоптицу још тада пре сервиса милион пута. Не волим да видим да то још ради, и сада то чини 15 до 20 пута и то је једино што ми се не допада код њега у игри“, признао је Емерсон. 

Међутим, Аустралијанац верује да је Ђоковић урадио много за свет тениса и сматра га једним од највећих свих времена. 

„Он је у самом врху, урадио је много задивљујућих ствари. У Топ 10 је већ 15 година. Новак је врхунски играч већ јако дуго и урадио је велику ствар за овај спорт“, поручио је на крају разговора Рој Емерсон.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар