Господо Пијевци, добро дошли у историју!

Тотално другачији од осталих Премијерлигаша! Енглези затајили у прелазном року, Спурси ни цвоњка! Навикли смо од њих да троше много и током јануара, али овога пута су тек "ту и тамо" улагали новац у појачања. Опекли се претходних година или нешто друго? 

Фудбал 02.02.2019 | 14:15
Господо Пијевци, добро дошли у историју!
Док на трансфер пијаци сваке године клубови баснословно троше све веће и веће своте новца на појачања, Тотенхем и даље одолева. Сасвим сам. Са још једним зимским прелазним роком који је ноћас отишао у историју, Певци су ушли у анале фудбалске игре, барем када је реч о игри на Острву.

Многи клубови често прибегавају радикалним резовима, како би снажнији дочекали пролећне борбе за бодове и трофеје, али је један од тренутно најбољих енглеских клубова потпуни феномен који је поставио озбиљан рекорд ове сезоне.

Након празног летњег прелазног рока, ни ове зиме, у јануару, Певци нису довели ниједног новог фудбалера. Дакле, цела сезона без иједног јединог појачања - то се никада до сада није десило у Премијер лиги.

У мору клубова који троше и појачавају се Тотенхемова "но-деал" стратегија заиста све више и више импресионира. Посебно што клуб из северног Лондона има доста проблема са повређеним кључним провитмицима попут Харија Кејна и Деле Алија који неће моћи на терен још месец дана. 

Упркос свему, клупски челници су се одлучили да не доводе никога ни ове зиме. Главни разлог је вероватно и финансијска ситуација, пошто Певци већ годинама граде нови стадион који кошта око милијарду евра - а то су тачно паре које су могле бити употребљене и на шопинг.

Тренер Маурусио Покетино подвлачи често да упркос свему није незадовољан ситуацијом у клубу.

"Компликовано је пронаћи данас квалитетно појачање за мој тим", рекао је једном приликом Аргентинац у интервјуу за ББЦ.

Певци су се још прошлог лета одрекли нових појачања и постали први тим од увођења новог система трансфера у Премијер лиги 2003 који није довео ниједног новог играча. Исто су учинили и ове зиме па су с правом ушли у историју Премијер лиге.

Ни близу узбудљиво као претходних година!

Последњи дан прелазног рока, било то у лето или у зиму, на Острву је изазивао велику пажњу, праћен је од јутра до мрака попут "блокбастер ријалитија", али спектакл је у смирај јануара 2019. године изостао пошто су клубови из Премијер лиге одлучили да сада није време за велике трошкове...

Или је можда нешто друго разлог за промене?

Пре поноћи нисмо видели велики број трансфера, чекао се расплет око Мишија Батшуаија који је отишао на позајмицу у Кристал Палас, скрасио се и Лазар Марковић који је појачао Ливерпул, Евертон се борио да сачува Идрису Гаја од Пари сен Жермена и успео је у томе, док се тог дана нису "упалиле лампице" ни у једном великом клубу и нисмо видели трансфер који изазива пометњу.

Тимови Премијер лиге су током зимског прелазног рока потрошили "само" 180 милиона фунти на трансфере играча - што је пад за 58% у односу на јануар претходне године!

Тренд раста утрошеног новца из године у годину тако је први пут прекинут од 2012. године, што је можда последица "скраћеног" прелазног рока током лета или можда чињеница да су се премијерлигаши превише пута "опекли" током јануарског прелазног рока...

Фернандо Торес, Костас Митроглу, Енди Керол, Хуан Квадрадо и тако даље - само су неки од фудбалера који се нису прославили када је у њих уложен велики новац усред сезоне.

Двојица од четворице поменутих су промашаји Челсија, а заправо скоро трећину од поменутих 180 милиона фунти колико су тимови Премијер лиге потрошили овог месеца - "иде" на трансфер Кристијана Пулишића из Дортмунда у Челси (55 милиона фунти).

Тај трансфер ће се реализовати тек на лето, а "отворио" се и Њукасл куповином Мигела Алмирона(21 милион фунти) и Вулверхемптон који је откупио Ђонија из Атлетика (15 милиона фунти).

Ови трансфери ни близу не могу да се пореде са прошлојануарским када су Манчестер сити и Ливерпул решили да појачају одбрану у трци за титулу, па су тако пристигли Емерик Лапорт (57 милиона фунти) и Вирџил ван Дајк (75) - односно укупно је потрошено 430 милиона фунти.

У односу на прошли јануар, шест најбољих тимова је потрошило мањи удео укупног новца на трансфере, а томе је пре свега допринела неактивност Тотенхема.

Спурси нису довели ниједног играча током летњег прелазног рока, а са истом праксом наставили су и у зиму иако је евидентно да су им појачања неопходна, посебно након повреда Харија Кејна и Делеа Алија, а чак су пустили и Мусу Дембелеа да оде у Кину.

Они су тако први тим у Премијер лиги који се током једне сезоне није појачао, а видећемо да ли ће им се штедња новца због изградње новог стадиона обити о главу.

Сем доласка младог Анта Палаверсе из Хајдука, као залог за будућност, није трошио ни Манчестер сити, Ливерпул је више "скраћивао" ростер и одрекао се Доминика Соланкија (21,2 милиона евра) и Натанијела Клајна (позајмица) који су отишли у Борнмут.

И Арсенал је одлучио да "не освежава" одбрану упркос повреди Ектора Бељерина и довео јеДениса Суареза из Барселоне, на шестомесечну позајмицу.

Том техником појачавања користио се и Челси који је за 9 милиона евра платио Јувентусу "изнајмљивање" Гонзала Игуаина, додуше на годину и по дана, док су се на исти начин одреклиАлвара Моратекоји се преселио у Атлетико Мадрид.

ЕМИЛИЈАНО САЛА

Кардиф је из Нанта довео Емилијана Салу за 17 милиона евра овог јануара, али се Аргентинац, заједно са пилотом авиона, води као нестао. Мала летелица "Пипер Малибу" нестала је изнад Ламанша 21. јануара и они, за сада, нису пронађени. Истрага је обустављена и мале су шансе да је Сала преживео...

НАЈВЕЋЕ КУПОВИНЕ У ПРЕМИЈЕР ЛИГИ ЗИМА 18/19:

Кристијан Пулишић - из Дортмунда у Челси - 64 милиона евра
Мигел Алмирон - из Атланте у Њукасл - 24
Доминик Соланки - Из Ливерпула у Борнмут - 21,2
Ђони Кастро - из Атлетика у Вулверхемптон - 20,5
Емилијано Сала - из Нанта у Кардиф - 17
Крис Мефам - из Брентфорда у Борнмут - 13,6
Алексис Мек Алистер - из Аргентинос Јуниорса у Брајтон - 5 милиона евра
Анте Палаверса - из Хајдука у Сити - 5 милиона евра
Леандро Бакуна - из Рединга у Кардиф - 3,45
Тудор Балута - из Виторула у Брајтон - 3

Извор: моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар