Нијемци најављују провјеру диплома

 Медији у Њемачкој и даље пишу о бизнису са лажним дипломама у БиХ. Разлог је што посебно велики број његоватеља и медицинских сестара у Њемачкој долази управо из БиХ.

Свијет 01.02.2019 | 18:51
Нијемци најављују провјеру диплома
Открића портала "Журнал" у БиХ су подигла велику прашину како у БиХ тако и Њемачкој. Наводно ће се провјерити дипломе свих запослених у заједничком Парламенту БиХ.

Према ријечима Кенана Вехабовића, шефа управе Парламента, само се чека на зелено свјетло Кабинета за заштиту личних података. Тиме се неће пуно постићи, сматра новинар Авдо Авдић и указује да се морају открити механизми преваре и да они који стоје иза тога требају бити кажњени, пише "Деутсцхе Wелле".

Њемачки државни радио "Деутсцхландфунк" је објавио репортажни извјештај из Сарајева под насловом "Његоватељ за 17 дана". У извјештају се поред осталог наводи да је проблем са куповином диплома у БиХ познат и да државно тужилаштво скоро ништа не подузима.

"Деутсцхландфунк" такође наводи да је према посљедњем извјештају о миграцији у Њемачку 2016. и 2017. године стигло више од 50.000 држављана БиХ. 

"Многи од њих су се запослили у занимањима за која недостаје радне снаге у Њемачкој. Те особе, када дођу у Њемачку, морају поднијети захтјев за признавањем диплома. За то су задужене надлежне службе у њемачким савезним земљама", пише портал.

А оне су, како пише "Деутсцхландфунк" упознате са босанскохерцеговачким случајем.

Права диплома без похађања школе

Њемачка телевизијска станица "РТЛ" се у свом централном дневнику бавила овом темом и поред осталог навела да се у БиХ може купити диплома за око 1.250 евра. "РТЛ" преноси да је велики проблем за истражне органе то што дипломе нису фалсификоване. 

"То су праве, оригиналне али лажне дипломе које се издају људима који нису завршили никакву обуку", наводи "РТЛ" и додаје да би у том случају његоватељ уствари могао бити и изучени аутомеханичар. "РТЛ" исто тако наводи да велики број особа, које у Њемачкој раде као његоватељи, долази управо из БиХ.

Шта ради њемачка влада на спречавању тога да пацијенти буду препуштени у руке неквалификованог особља? Одговор на ово питање "РТЛ" је потражио од министра здравста Јенса Шпана, који је рекао да су њемачке савезне земље задужене да провјере дипломе.

"Мора се разјаснити да ли су те дипломе за љекаре еквиваленте нашим", изјавио је министар Шпан у интервјуу за "РТЛ".

За њега је важно да се то ријеши "што је прије могуће јер је Њемачкој потребна стручна радна снага и да се не провјерава само документација, него и њихова стручност".

Њемачким болницама и старачким домовима тренутно недостаје око 30.000 његоватеља. Процјењује се да ће Њемачка до 2030. године имати 3,1 милион особа којима је потребна њега, док ће се тај број до 2050. године повећати на четири милиона.

Трговина с лажним дипломама у БиХ

Куповином диплома у БиХ се бави и лист "Дие Зеит" који наводи да је БиХ 2017. године напустило више од 35.000 људи и да је ријеч углавном о младима који се брину за своју будућност. Лист наводи да је БиХ четврта у Европи по броју незапослених и да је скоро сваки пети становник земље без посла.

"Дие Зеит" наводи да његоватељ у Сарајеву након тргодишњег школовања у просјеку заради 500 евра мјесечно и то бруто. У Њемачкој би према наводима синдиката "Вер.ди" као почетник мјесечно зарађивала 2.635 евра (бруто износ).

"За то мора извршити преквалификацију, а десетине приватних медицинских школа у БиХ се специјализовало за такве курсеве", пише "Дие Зеит".

Лист наводи да су се неке агенције које посредују у запошљавању већ суочиле са проблемом купљених диплома.

"Знамо да се у БиХ могу купити дипломе. То је јавна тајна", каже Андреас Деперман из фирме "Профцо" из Бремена. 

"Ми провјеравамо све кандидате. Годишње имамо по два или три кандидата са лажним дипломама. Али тај проблем можемо успјешно ријешити", додаје он.

Обично код приложених докумената таквих кандидата брзо пада у очи да је преквалификација трајала веома кратко.

"У том случају зовемо болнице у БиХ и провјеравамо да ли је кандидат код њих заиста прошао обуку", каже Деперман.

Клиника "Диепхолз" из Доње Саске је прва која је због скандала са купљеним дипломама у БиХ предузела противмјере. Ова клиника је прекинула уговор са њемачком агенцијом за посредовање у запошљавању из Бремена и најавила провјеравање свих диплома које имају његоватељи из БиХ.

(Деутсцхе Wелле)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

кад, тад

01.02.2019 18:14

Све це доци на своје ,све се зна али кад се поцне наплацивати уф ,уф , онда видис да би било јефтиније да си стварно несто науцио а корисније јер стварно несто вриједис и знас .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

01.02.2019 19:05

Донијети скупстинску одлуку јер имају вецину да се под хитно провјере дипломе приватних предузеца...стр-ова...кафица... фризерки...аутоломара...цистацица... а да се оставе на миру дипломе министарстава ... цланова владе РС ...јавних предузеца... опстина..универзитета... се сто је на будзету не дирати ... а све сто пуни будзет провјерити... ПОД ХИТНО...

Name

ре Горане

01.02.2019 20:04

Њихове нема потребе провјеравати они су показали ста могу на народу је да одлуци хоце ли им и даље продузивати радне тј не радне фотеље.

Name

претпостављам

01.02.2019 20:30

Да они сто су осмислили трговину диплома ти исти су сада и осмислили да их треба провјеравати.

Name

Нови Сад

02.02.2019 07:06

Треба министарство просвјете РС упутити ноту Министарству просвете Србије да се продају дипломе у Н.Саду свих занимања на државним факултетима. Једноставно професору узимају велике паре од ванредних студената и само прошетају факултетом, а асистенти одрађују.Поуздано се зна да др. Миулан Трифковић ради за РС као менаџер/предузимач.

Name

Голијад.

01.02.2019 18:49

Е то знаци да це Њемацка све раднике да врати у Босну?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

02.02.2019 07:46

Не треба тако схватати.Њемацкој је потребна та радна снага и они це дати свима могуцност да код њих те дипломе полазу.То знаци да це дрзава финанцирати њихово усаврсавање треба узети у обзир да су то махом младје особе и сигорно имају вољу да остану у Њемацкој.

Name

Горан

01.02.2019 19:00

Само се не испитује у влади .... министарствима... опстинама ... јавним предузецима.... мозда це донијети скупстинску одлуку јер имају вецину да се испитају дипломе приватних предузеца ... стр-ова... кафица... фризера... аутолимара...и врло битно ЦИСТАЦИЦА...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тииито

01.02.2019 19:22

Е ко морадне шваби враћати паре. А враћаће 100%,е тај је наје.о.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хајде ба

01.02.2019 20:06

Нека народ ради.наси људи и са купљеном дипломом боље раде тај посао од сваба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

01.02.2019 21:19

Провјерено и истинито.

Name

Александра

01.02.2019 22:01

Сањај даље мој друзе. Појма ти немас ста је Свабо:))) То су људи који раде,не сједе и спавају на радном мјесту,тацни, прецизни...Највеци свјетски изуми не долазе од Дјурдјевица,Николица и сл, вец Рентген, Босцх, Сиеменс,Еинсцхтеин... па цак и тај WЦ папир на ролни сто дупе брисес, измислио Х. Кленк

Name

аго

01.02.2019 20:21

Као прво диплома се узме и за 100 еурица а не 1000 а друго сваби је лаксе да види провери које су праве а не лазне јер су 90 посто лазне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

01.02.2019 20:30

Мисле неки да ако се овде мозе купити диплома и мувати како хоцес ако имас паре да тако мозе и код Свабе,хахахаха.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сања

02.02.2019 01:07

Моја пријатељица је запослена у Њемацкој са купљеном дипломом, ради вец годину дана и јуце је полозила њихов дрзавни испит јер је све перфектно знала и теорију и практицно. Хвала лијепо.

Name

Марко

02.02.2019 12:04

Разумијем ја тебе Сања да се свако треба да бори за сто бољи зивот и да смо натјерани да бјезимо из овог амбиса у дрзаве гдје се рад постено плаца и гдје уствари има посла.Али неподрзавам да неко мозе за 1000-1500 Евра за један дан купи диплому и да буде доктор,медицинска сестра,економиста или инзињер,јер то су одговорни послови гдје се неко игра са тудјим зивотом да би зарадио плату.

Name

@Роки

02.02.2019 03:59

Једна од мера владе за заустављање одласка из БиХ .Продај му фалсификат па ће га Швабо најурити,рикверц . Сви мозгови у институцијама су пута три . ( Србин , Хрват , Бошњак). Три мозга су паметнија од једног,требало би тако бити,логика. а јбте можда је и у њих диплома фалш? Аааа ту је квака!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пд

02.02.2019 08:27

Ала, ста це сад Крајисници, 70% има купљене дипломе из Цазина и Санског Моста, као она новинарка сто је открила скандал!

ОДГОВОРИТЕ