Историјски дан за фудбал - Катар је шампион Азије!

Смејали се Ћавију: Катар као првак Азије организује СП! Организатор Мундијала за 2022. годину, кога углавном сви гледају с подсмехом када се ради о фудбалу, направио је изненађење и освојио је Куп Азије. То је Ћави погодио! Селекција Феликса Санчеза поразила у финалу "вечитог победника" Јапанце - 3:1 (2:0)!

Фудбал 01.02.2019 | 17:20
Историјски дан за фудбал - Катар је шампион Азије!
Историјски дан за фудбал у Катару и читав фудбалски свет. Организатор наредног Светског првенства 2022. окитио се шампионском титулом шампиона Азије после тријумфа у финалу над "вечитим победником" Јапаном од 3:1. Заслужено.

Пулени шпанског селектора Феликса Санчеза можда нису били бољи данас, али су играли мушки и казнили сваку неопрезност надобудних Јапанаца, који су сигурно очекивали да ће се лако докопати петог шампионског пехара у историји на свом континенту. За то им је аргумент давао и податак да су славили у свих претходних четири финала Азијског купа у којима су играли, али су данас налетели на мајстора.

Катар је до победе стигао у првих 45 минута када је стекао два гола предности. Најбољи фудбалер овог тима и вероватно целог турнира Алмоез Али већ у 12. минуту начео је Јапанце, а да ћемо у финалу видети сензацију могли смо да наслутимо и у 27. када је Абдулазиз Хатим повисио на 2:0.

Ништа у тим тренуцима није ишло од ноге Јапанцима, тек у других 45 минута су мало живнули, али било је касно.

Иако је Такуми Минамино вратио Самураје у живот поготком у 69. минуту, све је било готово у 83. када је после играња руком Маје Јошиде главни арбитар из Узбекистана показао на белу тачку, а Акрам Афиф са пенала поставио коначних 3:1.

Био је то знак да славље фудбалера и навијача из Катара почне, а то је и ударац за домаћине из Уеједињених Арапских Емирата који су бодрили Јапанце на овом мечу.

Катару је ово премијерна титула шампиона Азије у историји и леп залог за будућност која ће доживети пуни процват организацијом Муиндијала 2022. године, а за који обећавају да ће бити спектакуларан. Нека буде једнако изненађујући као њихова данашња победа и биће супер.

Изненађење на шампионату Азије које је предвидео Ћави Ернандес!

Легендарни шпански фудбалер последње дане играчке каријере "троши" у Катару и пред почетак АФЦ Купа Азије "спојио" је у финалу Јапан и Катар, на шта су се многи насмејали, али испоставило се да је његово "типовање" и да ће наредни организатор Мундијала бити првак највећег континента - било потпуно на месту што се потврдило овог поподнева у Уједнињем Арапским Емиратима.

Катар ће тако, као релевантнија фудбалска земља с титулом првака Азије, организовати Светско првенство 2022. године, видећемо још да ли са 32 или 48 репрезентација.

На путу до шампионског пехара, првог у историји ове земље која до сада никада није играла ни полуфинале овог такмичења, Катар је прво са три победе прошао групу са Саудијском Арабијом, Либаном и Северном Корејом, а онда редом избацивао Ирак, Јужну Кореју и УАЕ - све у регуларном делу утакмице.

Ултимативни изазов генерације било је финале са Јапаном, четвороструким прваком Азије, али и тај сусрет је Катар успео да добије резултатом 3:1.

Већ у првом полувремену су Алмуз (12') и Хатим (27') начели "самураје" који су у наставку узвратили преко Минамима, да би двоструки асистент на мечу - Афиф - постигао гол са "беле тачке" у 82. минуту и дефинитвно Катару донео велику титулу.

У својим редовима Катар има и најбољег стрелца, Алмуза Алија, који је постигао чак девет голова на турниру, а има тек 22 године...

На клупи Катара седи каталонски тренер Феликс Санчез Бас који је тренерско звање стекао у Барселониној школи "Ла Масији", али се 2006. године преселио у Катар.

Радио је у једној фудбалској академији, где је требало да имплементира стил фудбала који се деценијама користи у Барси, пре него што је редом преузимао генерације Катара до 19, 20 и 23 године - на крају и сениорског тима.

Све у свему јасно је да је катарски фудбал у повоју, што и даље не мења чињеницу да су организацију Мундијала добили у контроверзним околностима, а какви ће бити домаћини сазнаћемо за три године када се о њима неће говорити као само о екипи који је добијањем Светског првенства добила шансу да игра најважније фудбалско такмичење, него ће уз своје име имати велико признање које је мало ко предвидео.

Извор: моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар