Интервју - Лешић: Игокеин "Звездаш" са прстеном Партизана!

Крилни центар Игокее у интервјуу за МОНДО говорио о предстојећем мечу са Цедевитом, разлозима пада у посљедњим четвртинама, опстанку у АБА лиги, "вјечитим ривалима" Звезди и Партизану, чувеној тројки Душана Кецмана. . .

Кошарка 02.02.2019 | 11:30
Интервју - Лешић: Игокеин "Звездаш" са прстеном Партизана!
Сава Лешић је ове сезоне један од најбољих кошаркаша Игокее у регионалном такмичењу са учинком од 15.9 поена и седам скокова просјечно по мечу.

Ипак, "игоси" још нису осигурали опстанак у АБА лиги, првенствено сопственим грешкама и несхватљивом паду у посљедњим четвртинама, посебно у претходном колу у Железнику, гдје су испустили побједу којом би "купили мир" пред завршницу сезоне.

"Од почетка сезоне имамо доста успона и падова у игри. Посебно у посљедњем мечу са ФМП-ом, добро смо отворили и контролисали утакмицу до седам осам минута прије краја кад се појавила нека наша стара бољка. Ни ми не знамо разлоге, али сигурно долази до пада концентрације. То није пут којим би Игокеа требала да иде. Посебно јер нам предстоје важни мечеви, а први од тих је Цедевита у Лакташима", рекао је Лешић на почетку разговора за наш портал.

Загрепчани пружају одличне партије у АБА лиги што су демонстрирали у прошлом колу против Црвене звезде и нанијели Београђанима први пораз ове сезоне.

"Са приступом из посљедње четвртине са 'пантерима' немамо шта да тражимо против такве екипе. Опет, с друге стране ако поновимо партију из прве три четвртине, можемо да се надамо да ћемо добити шансу. Неспорно је да је Цедевита фаворит, у посљедњих 11 кола имају само један пораз (од Будућности у Подгорици), али ми треба да 'овјеримо' побједу из Новог Места против Крке. Свака наредна утакмица је сламка спаса и сигуно да би нам побједа скинула терет с леђа пред крај сезоне. Неће бити нимало лако, али једино уз контролу игре можемо да се надамо изненађењу. Не треба превише да мислимо о противнику већ да се сконцентришемо на нашу партију".

На руку Александровчана никако не иде традиција, с обзиром да је у досадашњих 14 међусобних мечева, 12 пута славила Цедевита, а "игоси" једном добили у Лакташима и то 2013. године. Посљедњи тријумф Игокеа је изборила прије двије сезоне у Загребу...

"Не можемо да дефинитивно да најавимо побједу, али никог у Лакташима не дочекујемо са бијелом заставицом. Морамо да пружимо жесток отпор и ако нам се укаже шанса за тријумф, да га искористимо упркос што је Цедевита у бољој позицији од нас. Међусобни скор је исто на њиховој страни, имају такође императив побједе због пласмана на Фајнал-фор. Послије испуштене побједе у Железнику, нама није најбољи моменат за меч са Цедевитом, али морамо да покажемо зубе и да ако постоји иједан проценат шансе за побједу да га искористимо".

Лешић је у каријери бранио боје 12 клубова а то су: Визура, Суперфунд, Партизан, Црвена звезда, Химик, Раднички Крагујевац, Јенисеј Краснојарск, Унион Олимпија, Ређана, Мега Лекс, Етингер Рокетси и Игокеа.

Према његовим ријечима, АБА лига је ове сезоне поприлично уједначена и практично "пола лиге" се бори за опстанак, а кључни мечеви кући са Морнаром и Задром...

"У преосталих пет кола морамо да направимо што бољи скор. Мало нам на руку иде што нам Морнар и Задар, директни конкуренти долазе у госте, међутим, ове сезоне АБА лига је доста изједначена и било је много изненађења. Буквално пола лиге се бори за опстанак и разлика је у једној или двије побједе. Биће доста занимљиво, а с друге стране на клубовима је велики притисак. Мислим да ће бити неизвјесно до посљедњег кола, али најбоље би било да причу око опстанка завршимо прије посљедње утакмице. Тешки мечеви, али нема кукања, сами смо себе ставили у ту ситуацију и из ње морамо да се вадимо. Да ли ће то бити у овом или неком наредном колу, то ћемо да видимо".

Није желио ни на који начин да истакне свој одличан индивидуални учинак јер Игокеи и не иде најбоље...

"Искрено, превише не обраћам пажњу на лични учинак јер сам првенствено у служби екипе и покушавам да помогнем колико могу да побјеђујемо. Кошарка је колективни спорт, није као тенис, па неке моје добре партије нису испраћене побједама тима. То ми не даје за право да се радујем због добре статистике. Она ће доћи до већег изражаја, ако Игокеа оствари успјех".

СЛУЧАЈНО БРОЈ 12, ЗБОГ ВУКА ДОШАО У ЛАКТАШЕ

"Није ми била намјера да носим 12 на дресу јер је Игокеа 12. клуб у каријери. Случајно се 'потрефило', а дошао сам из спортских разлога. Клуб је на високом нивоу, а ту је и капитен Вук Радивојевић с којим сам сарађивао у Црвеној звезди и он је један од разлога због којих сам стигао у Лакташе".

А тај успјех би осим опстанка на Јадрану, могла да буде и титула шампиона Босне и Херцеговине, под условом да се разријеши ситуација са Кошаркашким савезом БиХ и омогући наступ "игосима" у плеј-офу.

"Генерално, моје мишљење је да ни Савезу ни Игокеи оваква ситуација не одговара. Надам се да ће до краја АБА лиге успјети да постигну договор да играчи и уопште кошарка не испаштају. Вјерујем да ће се пронаћи неко разумно рјешење. Нама играчима би било лијепо да играмо плеј-оф и пробамо да вратимо трофеј у Лакташе. Наравно, то не зависи од нас, већ ћемо поштовати став клуба. Шта ће се дешавати, показаће вријеме".

Лешић је родом из Книна, гдје је прије рата готово цијели град навијао за Црвену звезду.

"С обзиром да сам из Книна, гдје је прије живио јако мали проценат навијача Партизана, од малена сам навијао за Црвену звезду, али самим тим што сам играо за Партизан, који ми је доста помогао у каријери, као професионалац сам давао увијек максимум. Није битно чији сте навијач већ колико се дајете на терену. Иако навијам за Звезду много поштујем Партизан и не могу никад ништа лоше да кажем за црно-бијеле".

Уосталом са црно-бијелима је освојио и шампионски прстен регионалног такмичења на чувеном Фајнал-фору у Загребу 2010. године.

"Сигурно је у питању историјска утакмица на којој нисам био међу 12 играча, али сам био присутан у Загребу. Тај меч ће памтити сваки навијач у Србији, не само Партизана. Вјероватно сваки љубитељ кошарке зна за ту побједу и чувену тројку Душана Кецмана и како се освојила титула. То је био врхунац једне сјајне приче у Партизану што се тиче освојених трофеја, те сезоне се ишло на Фајнал-фор Евролиге у Паризу, освојена је АБА лига и 'дупла круна' у Србији. Тај Кецманов кош био је круна једног великог рада црно-бијелих", закључио је Лешић.

Извор: мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар