Приче са зимске трансфер-пијаце...

Монакових 50 нијанси лудила, Барса и 100. 000. 000 за будућност, Антерово неуспело покајање, Ђеновино „трошење“ Пјонтека, Фулам и Лазар, Миланови хици у мету. . .  За опроштај од зимског прелазног рока. . .

Фудбал 02.02.2019 | 00:02
Приче са зимске трансфер-пијаце...
После узбудљивог фото-финиша спуштена је завеса на зимски прелазни рок у највећем делу Европе. Енглеској, Шпанији, Немачкој, Италији, Француској, Турској, Португалији, Белгији, Холандији и још некима следи подвлачење црте и сабирање утисака после озбиљних куповина на трансфер пијаци, док ће се наредних дана и седмица још трговати у Србији, Русији, Кини, Хрватској...

У Премијер лиги прошло је 180 улазно-излазних трансфера, у Примери 138, у Лиги 1 115, а Бундеслиги само 87, док је рекордер у Серија А са чак 329. Листа ће највероватније бити допуњена у међувремену. И овај прелазни рок памтиће се по бројним причама које су обележиле јануар. Било је ту и великих победа, нервних сломова, погубљених живаца, неким спортским радницима су чак позиције доведен у питање, а било је и очитих губитника. 

После 31 дана рада зимске пијаце, на једно место скупили смо најзанимљивије приче са тезги, све оно што ће се памтити и о чему ће се причати наредних месеци... И тако све до лета, када отварамо нови циклус прелазног рока...


АЈНТРАХТ ФРАНКФУРТ

ДОШЛИ

Тута (штопер) Сао Пауло 1.800.000 евра
Себастијан Роде (централни везиста) Борусија Дортмунд позајмица
Мартин Хинтерегер (штопер) Аугзбург позајмица
Алмами Туре (десни бек) Монако ≈ 6.000.000 евра

ОТИШЛИ

Карлос Салседо (штопер) Тигрес 8.800.000 евра

Ајнтрахт је у ове зиме максимално био фокусиран на јачање дефанзивне линије, па су тако у кратком временском периоду стигла четири појачања. Тута би требало да буде враћен у Сао Пауло на шестомесечну позајмицу, Мартин Хинтерегер би требало да појача конкуренцију у дефанзивној линији, док је велико питање шта треба очекивати од Туреа коме су повреде унаказиле досадашњу каријеру. Он има занимљиве квалитете, може да буде конкурентан и на десном беку, а чињеница да је Ајнтрахт с њим потписао уговор на четири и по године говори да му клуб верује. Није Туре ново име у Ајнтрахту, пошто је на радару скаута већ две године, а отет је Кардифу испред носа. Монако је лепо профитирао, а Ајнтрахт добио играча који би могао да вреди много више, ако га повреде заобиђу. Роде би својим искуством морао да унесе смиреност у везни ред кроз обе фазе игре, јер је двосмеран играч.

БАРСЕЛОНА

ДОШЛИ

Џејсон Муриљо (штопер) Валенсија позајмица (1.200.000 евра)
Кевин Принц Боатенг (нападач) Сасуоло позајмица (1.000.000 евра)
Жан Клер Тодибо (штопер) Тулуз 2.000.000 евра
Френки де Јонг (централни везиста) Ајакс 75.000.000 евра + 11.000.000 бонуси (1. јул 2019)
Емерсон (десни бек) Атлетико Минеиро 12.000.000 евра (1. јул 2019)

ОТИШЛИ

Денис Суарез (централни везиста) Арсенал позајмица (2.500.000 евра)
Емерсон (десни бек) Бетис позајмица
Мунир ел Хадади (нападач) Севиља 1.000.000 евра

За клуб Барселониног калибра велика је ствар што је обављено оволико послова. Али, након прошле зиме и куповине Филипеа Кутиња и Џерија Мине, ништа није чудно. Барса је направила два кључна посла за ову зиму, појачала тим на две критичне позиције, а уједно почела да припрема тим за наредно лето. КуповинаФренкија де Јонга из Ајакса у послу вредном скоро 90.000.000 евра са бонусима може се сматрати фантастичном операцијом, а на стадиону Камп Ноу биће посебно задовољни јер, не само да су добили играча који тачно разуме тактику и филозофију клуба, већ је и украден из руку Пари Сен Жермена. ДолазакЏејсона Муриља је изненадио многе, али Барса је баш много лутала како би довела појачање у срцу одбране (Ивановић, Кристенсен, Шкртел, Рами, Дакунам...), а Муриљо игра у Примери дуго, што је био кључни моменат. Исто се може рећи и за трансфер Кевина Принца Боатенга. Барселона је шокирала Европу овим трансфером, али и он већ има искуство играња у Шпанији и клупске главешине сматрају да може доста да помогне и одмени Луиса Суареза до краја сезоне, када ће се вероватно кренути на Луку Јовића. Жан Клер Тодибо је требало да стигне из Тулуза на лето, али је доведен одмах за само 2.000.000 евра, пошто му је истицао уговор за шест месеци. Добар је залог за будућност, баш као и Емерсон из Атлетико Минеира, који је завршен у фото-финишу јучерашњег дана и прикључује се тиму у јулу. Барса је, дакле, опет много урадила за припрему селекције за наредне године. Одласци Дениса Суареза и Мунира ел Хададија не би требало ни да се осете.

БЕТИС

ДОШЛИ

Дијего Лајнез (офанзивни везиста) Америка 14.000.000 евра
Емерсон (десни бек) Барселона позајмица
Хесе (лево крило) ПСЖ позајмица

ОТИШЛИ

Такаши Инуи (лево крило) Алавес позајмица
Ријад Будебуз (офанзивни везиста) Селта позајмица
Антонио Санабрија (нападач) Ђенова позајмица (1. јул 2020)

Бетис је на крају остао кратак за класичног центарфора, али се може рећи да је освежио тим на три кључне позиције, али и добио младу наду до краја сезоне. Такашија Инуија на левом офанзивном боку замениће стари знанац Хесе или суперталентовани Лајнез, у кога је клуб много уложио и самим тим - много очекује. Е, сад, Хесе би технички могао да одговори и изазову у срцу напада, иако ретко има баш такве улоге, док Лајнез много више у последње време игра као офанзивни везиста, иза нападача, због чега може лако да одмени Ријада Будебуза. Емерсон је стигао као Барселонин поклон до краја сезоне, где ће таман стицати искуство играња у Примери како би се навикао на услове можда и најбоље лиге света. Велика штета за Бетис што није пронашла решење за Тонија Санабрију, поготово јер су многа имена била укључена у игру - одНиколе Калинића и Мишија Батшуајија, преко Ислама Слиманија и Франка ди Санта, до Винсента Јансена. Зато је и остао Серхио Леон, иако је био предвиђен да оде. Екипи је баш био потребан неко с головима у ногама, јер је Бетис међу слабијима у Примери по учинку.

БЕШИКТАШ

ДОШЛИ

Бурак Јилмаз (нападач) Трабзон 1.360.000 евра
Никола Изима Мирен (штопер) ПСВ Ајндховен 350.000 евра
Шињи Кагава (офанзивни везиста) Дортмунд 2.700.000 евра

ОТИШЛИ

Толгај Арслан (централни везиста) Фенербахче 3.200.000 евра
Рајан Бабел (лево крило) Фулам 2.000.000 евра
Вагнер Лав (нападач) Коринтијанс без обештећења
Пепе (штопер) Порто без обештећења

Баш као и Фенербахче, финансијска криза приморала је Бешикташ на одређене резове. Пепе је отишао из клуба по раскиду сарадње јер је био незадовољан дешавањима у тиму, а на одласку направио је џентлменски потез и исплатио плате радницима у клубу. Сличан сценарио ће вероватно бити и са Рикардом Кварежмом, мада се озваничење овог раскида још чека. Раскид уговора добио је и Вагнер Лав после претњи његовог агента да ће Бешикташ бити тужен због заосталих плата. Рајан Бабел је отишао у Фулам, Толгај Арслан у Фенер. Зарадило се нешто више од 5.000.000 евра у та два посла. Морало је и да се троши. Уместо Лава стигла је „турска проститутка“ Бурак Јилмаз, Никола Изима Мирен је дошао уместо Пепеа, а Шињи Кагава највероватније уместо Арслана. Било је занимљиво, али видећемо на чему су сада Сенол Гунеш и његови Орлови.

БОЛОЊА

ДОШЛИ

Никола Сансоне (лево крило) Виљареал позајмица
Роберто Соријано (централни везиста) Виљареал позајмица
Лијанко Војновић (штопер) Торино позајмица
Симоне Едера (десно крило) Торино позајмица

ОТИШЛИ

Бруно Петковић (нападач) Динамо Загреб 1.000.000 евра
Мариос Ојконому (штопер) АЕК Атина 700.000 евра

Филипо Инзаги је отишао, дошао је Синиша Михајловић и сада мисија „Опстанак у Серији А“ може да почне. СаМихом Болоња је из Торина повукла Лијанка Војновића и Симонеа Едеру, које је некадашњи селектор Србије и довео у редове Бикова. Верује им, добро их познаје и очигледно мисли да из њих може да извуче довољно да би обезбедили опстанак у елити. Управа Болоње је направила и одличне послове довођењем пакетаСансоне + Соријано из Виљареала. Доста је клуб положио вере у играче који имају статус позајмљених, али све су то занимљива и на папиру квалитетна појачања. Видећемо да ли ће у комбинацији са Михајловићем учинити да Болоња направи значајнији резултат у наставку сезоне.

БОРНМУТ

ДОШЛИ

Доминик Соланке (нападач) Ливерпул 21.200.000 евра
Крис Мефам (штопер) Брентфорд 14.000.000 евра
Натанијел Клајн (десни бек) Ливерпул позајмица

ОТИШЛИ

Џермејн Дефо (нападач) Ренџерс позајмица
Тајрон Мингс (штопер) Астон Вила позајмица

Борнмут је био актер неколико занимљивих трансфер прича ове зиме. У једном дану Трешњице су узеле Ливерпулов двојац Соланке + Клајн, у нади да би својим искуством рада на Енфилду могли да подигну игру на виши ниво. Борнмуту су појачања у обе линије биле потребне, поготово у нападу јер је доста тога пало на Џошуу Кинга и Калума Вилсона, што се повремено и осетило у игри. Борнмут је изненадио многе куповином Криса Мефама из осредњег Брентфорда, за шта је издвојио чак 14.000.000 евра, али он ће сада поделити велики терет са Акеом и Куком, сада када је Мингс отишао у Астон Вилу на каљење. Ова куповина је донекле била и узрокована чињеницом да је Челси био заинтересован да врати свог сина Акеа, али се то није десило. Као ни одлазак Калума Вилсона у истом смеру. После свих ових послова Бортмут би требало да буде само бољи и очекује се напредак у игри.

ЂЕНОВА

ДОШЛИ

Иван Радовановић (дефанзивни везиста) Кјево 4.000.000 евра
Матија Зенаро (централни везиста) Венеција 3.000.000 евра
Жандреј (голман) Шапекоенсе 2.400.000 евра
Стефано Стураро (централни везиста) Јувентус позајмица (1.500.000 евра)
Филип Јагјело (централни везиста) Заглебје 1.200.000 евра
Лукас Лерагер (централни везиста) Бордо позајмица
Ђузепе Пецеља (леви бек) Удинезе позајмица
Антонио Санабрија (нападач) Бетис позајмица (1. јул 2020)

ОТИШЛИ

Кшиштоф Пјонтек (нападач) Милан 35.000.000 евра
Ромуло (централни везиста) Лацио позајмица
Сандро (дефанзивни везиста) Удинезе позајмица
Лисандро Лопез (штопер) Бока Јуниорс Виа Бенфика крај позајмице
Кристијан Ромеро (штопер) Јувентус 20.000.000 евра (1. јул 2019)

Ђенова је била апсолутни хит ове зиме не само у конкуренцији клубова слабије платежне моћи, већ уопште. Видећемо како ће се Грифони снаћи после одласка Кшиштофа Пјонтека у Милан након праве трансфер саге, али преслаба би била констатација да је тим из познате италијанске руке добро „потрошио“ Пјонтека. Односно, новац од продаје. Тони Санабрија је дошао на позајмицу од годину и по дана, колико ће имати да докаже да је права замена за Пјонтека. Много се уложило у довођење везиста. Иван Радовановић је најскупље појачање клуба ове зиме и коштао је 4.000.000 евра. Он, те свима добро познати Стефано Стураро, као иЛукас Лерагер из Бордоа требало би да ојачају конкуренцију на средини пошто до краја сезоне неће битиОскара Хиљемарка због повреде кука, док су Ромеро и Сандро отишли на позајмице у Лацио, односно Удинезе. Остатак екипе је више залог за будућност, изузев Пецеље, који би требало одмах да се стави на располагање Ћезареу Пранделију на левом боку. Он га је и тражио. Осим озбиљне продаје Пјонтека, Ђенова је већ сада договорила велики трансфер Кристијана Ромера у Јувентус на лето по цени од 20.000.000 евра. Фантастичан посао, пошто да га је Ђенова Белграну пре шест месеци платила 2.000.000 евра. Гледајући с ове дистанце - страшан прелазни рок за Грифоне.

ФУЛАМ

ДОШЛИ

Рајан Бабел (лево крило) Бешикташ 2.000.000 евра
Лазар Марковић (десно крило)  Ливерпул 2.000.000 евра
Хавард Нортвајт (штопер) Хофенхајм позајмица

ОТИШЛИ

Абубакар Камара (нападач) Малатија позајмица

Фулам је хит прича краја прелазног рока. У последњим моментима пропала је намера да се купи Јусуф Сабали из Бордоа за 14.000.000 евра, али је онда ФС Енглеске дао још додатних сат времена да клуб размени папирологију са Ливерпулом како би се довео Лазар Марковић! Дежа-ви прошлогодишњег јануарског прелазног рока, када је из Њукасла у драми по поноћи стигао Александар Митровић. Остаје, опет, да је Фулам много тога започео, али мало шта завршио. Куповина Рајана Бабела може да се оправда жељом да се мало појача офанзива за наставак сезоне, мада и птице на грани знају да је највећа фрка у одбрани која је бушна као сито. Доведен је само Хавард Нортвајт из Хофенхајма и то у последњем сату прелазног рока што, реално, неће променити много ствари набоље. Фулам је баш кикснуо. Жалиће на Крејвен Котиџу што нису успели да доведу Челсијевог капитена Герија Кејхила... Излазни трансферАбубакара Камаре у Малатију логична је последица инцидентног понашања француског нападача у последњих месец дана. Клаудио Ранијери није хтео да има посла са психички лабилним ликом...

КАЉАРИ

ДОШЛИ

Филип Брадарић (дефанзивни везиста) Ријека 5.000.000 евра
Кирил Десподов (десно крило) ЦСКА Софија 4.200.000 евра
Себастијан Валукјевич (штопер) Погон Шћећин 4.000.000 евра
Валтер Бирса (офанзивни везиста) Кјево 2.500.000 евра
Сирил Теро (нападач) Фјорентина позајмица
Фабрицио Каћаторе (десни бек) Кјево позајмица
Лука Пелегрини (леви бек) Рома позајмица
Максим Леверб (штопер) Сампдорија позајмица

ОТИШЛИ

Дијего Фаријас (нападач) Емпол позајмица (2.500.000 евра)
Данијеле Десена (централни везиста) Бреша 600.000 евра
Марко Андреоли (штопер) Кјево позајмица
Марко Сау (нападач) Сампдорија непознато

И Каљари је, баш као и Ђенова, направио неколико добрих и занимљивих послова. Оно што је најприметније јесте да су двојица нападача отишли, Марко Сау је отишао у Сампдорију трајно, али детаљи нису откривени, док је Дијего Фаријас завршио у Емполију. Уместо њих стигли су прекаљени Теро из Фјорентине и бисер софијског ЦСКА Кирил Десподов, иначе велика жеља Партизана летос. Обојица би требало да имају утицај на игру Каљарија одмах. Откупљен је цео уговор Филипа Брадарића од Ријеке за 5.000.000 евра, што се и очекивало пошто је Хрват блистао на позајмици. Стигао је и пакет из Кјева Бирса + Каћаторе. Први да својим искуством побољша игру у оба смера, други у трампи за Андреолија који се вратио на Бентегоди. На леви дефанзивни бок доведен је суперталентовани Лука Пелегрини, тако да је Каљари појачао обе стране. Куповина штопера Погона Себастијана Валукјевича за 4.000.000 евра сматра се инвестицијом за будућност, пошто ће млади Пољак остати у матичном клубу на каљењу. Каљари је урадио све да се у наставку сезоне равноправно бори за опстанак. Видећемо да ли ће успети.

МИЛАН

ДОШЛИ

Кшиштоф Пјонтек (нападач) Ђенова 35.000.000 евра
Лукас Пакета (везиста) Фламенго 35.000.000 евра

ОТИШАО

Гонзало Игуаин (нападач) Челси Виа Јувентус крај позајмице

Милан је ове зиме направио три кључне операције за наставак сезоне. Отарасио се Гонзала Игуаина и, чини се, коначно нашао праву „деветку“ за будућност у виду Кшиштофа Пјонтека. Пистолеро је бриљирао у свом првом старту за Росонере, пошто је штоперски тандем Наполија Кулибали - Максимовић школовао уј четвртфиналу Купа Италије и са два поготка најавио још боље партије од оних у дресу Грифона. КуповинаЛукаса Пакете договорена је још раније, али је реализована сада. И овде је Милан погодио, пошто се Пакетаодлично и брзо уклопио у нову средину. Два одлична долазна трансфера за Росонере, мада ћемо видети како ће оправдати уложених 70.000.000 евра пред комисијом финансијског фер-плеја. Поготово јер на лето Аталанта чека још наплату трансфера Франка Кесија и то по цени од 24.000.000 евра.

МОНАКО

ДОШЛИ

Фоде Бало Туре (леви бек) Лил 11.000.000 евра
Налдо (штопер) Шалке 2.000.000 евра
Сеск Фабрегас (везиста) Челси непознато
Карлос Винисијус (нападач) Наполи позајмица
Желсон Мартинс (десно крило) Атлетико Мадрид позајмица
Адријен Силва (централни везиста) Лестер позајмица
Вилијам Венкер (дефанзивни везиста) Анталија позајмица
Жорж Кевин Н’Куду (лево крило) Тотенхем позајмица

ОТИШЛИ

Антонио Барека (леви бек) Њукасл позајмица (1.150.000 евра)
Адама Траоре (централни везиста) Серкл Бриж (позајмица)
Лоик Бадијашил (голман) Рен позајмица
Пеле (дефанзивни везиста) Нотингем Форест позајмица
Алмами Туре (десни бек) Монако ≈ 6.000.000 евра
Јури Тилеманс (централни везни) Лестер позајмица

Ако је негде горело на све стране, онда је то Монако - 50 нијанси лудила. Суочени са све озбиљнијом претњом елиминације у другу лигу, у Кнежевини су повукли много радикалних потеза у свим деловима тима. Отпуштен је Тијери Анри и отеран Мајкл Еменало како би се вратио Леонардо Жардим само три месеца пошто је проглашен главним кривцем за лоше резултате... С елиминацијом Еменала променила се и филозофија рада у Монаку. Жардим је узео много већа задужења, а клуб је довео неколико баш искусних играча за спас сезоне. Од Налда на штоперу, до Фабрегаса, Силве и Венкера у вези. Њих тројица ће преузети кључ екипе у руке, пошто су Траоре, Пеле и Тилеманс бивши. Фабрегас доноси огроман квалитет, Силва је Жардимов човек, а Венкер добро познато име у Француској. Дошла су појачања практично у свим линијама. Најскупље је плаћен талентовани леви бек Лила Фоде Бало Туре, који би требало да загосподари на својој позицији, Желсон Мартинс ће ускочити на десно, а Жорж Кевин Н’Куду на лево крило, где че парирати Ронију Лопешу, односноНасеру Шадлију. Трансфер Карлоса Винисијуса делује као коцка и слаба утешна награда, пошто се дуго јуриоМиши Батшуаји као конкуренција за Радамела Фалкаоа. Питање је само да ли ће Жардим имати довољно времена да склопи мозаик и обезбеди Монаку опстанак. Засад су Кнежеви дубоко у блату...

ПАРИ СЕН ЖЕРМЕН

ДОШАО

Леандро Паредес (дефанзивни везиста) Зенит 47.000.000 евра

ОТИШЛИ

Јасин Адли (офанзивни везиста) Бордо 5.000.000 евра
Тимоти Веа (нападач) Селтик позајмица
Хесе (лево крило) Бетис позајмица

Тресла се гора - родио се миш! Али, не можемо да не констатујемо да је бар било занимљиво. ПСЖ је прошао све фазе беса ове зиме, а поготово Томас Тухел коме нису обезбеђена тражена појачања. Због тога ће највероватније спортски директор Антеро Енрике добити отказ. Прво, зато што је баш лоше радио ове зиме у преговорима на више страна, друго зато што је упрскао унапред договорен трансфер Френкија де Јонга из Ајакса, који је на крају завршио у Барселони. Тухел је синоћ направио русвај у клупским канцеларијама, зауставио је долазак Лусијана Акосте из ДЦ Јунајтеда, иако је све било договорено за скоро 9.000.000 евра, а играч чак прошао прегледе у Паризу. Такође је стопирао и долазак Тијага Мендеша из Лила за 20.000.000 евра, јер верује да то није калибар који му је потребан. Хтео је Идрису Геја, Сенегалац је цео дан био у Паризу и чекао договор клуба са Евертоном, али после пет званичних понуда од око 30.000.000 евра, плус бонуси, све је пало у воду, због чега су сви били бесни изузев људи са Гудисон Парка. Да, доведен је Леандро Паредес за 47.000.000 евра, али је Тухел хтео још једног везисту уместоАдријена Рабиоа. На крају је дошло до тога да Рабио буде враћен из другог тима и буде прикључен нормалном раду, јер ће и наредних шест месеци имати битнију улогу. Нећемо ни да почињемо са сагом коју је направио „мамин син“ у коалицији са сада већ свима познатим родитељем. ПСЖ је поред Геја напао више фронтова - Рената Санчеса, Абдулаја Дукуреа, Максимилијана Егештајна, Жоаоа Марија (...), а од касно синоћ и Вилијана из Челсија. Све је пропало. Као и одлазни трансфер Кристофера Нкункуа у Арсенал, јер Тобџије нису испуниле финансијске захтеве. Талентовани клинци Јасин Адли и Тимоти Веа су добро удомљени и они би требало да наставе школовање за будућност.

СЕВИЉА

ДОШЛИ

Мунир ел Хадади (нападач) Барселона 1.000.000 евра
Максимилијан Вебер (штопер) Ајакс позајмица + обавеза откупа (1.050.000 + 10.500.000 евра)
Марко Рог (централни везиста) Наполи позајмица
Мунас Дабур (нападач) Салцбург 15.000.000 евра (1. јул 2019)

ОТИШАО

Луис Муријел (нападач) Фјорентина позајмица (1.000.000 евра)

Севиља је навикла своје присталице да има добре и занимљиве прелазне рокове. Гледајући ову зиму на папиру, Севиља је направила неколико одличних потеза. Појачала је офанзиву провереним играчем у ликуМунира ел Хададија, који је доведен за симболичну своту новца. За лето је обезбеђен потпис фантастичног стрелца Мунаса Дабура, што вероватно значи да Севиља неће искористити опцију откупа Андреа Силве из Милана. Стигао је Максимилијан Вебер из Ајакса. Одличан млади штопер, који ће се због бирократије водити као позајмљен играч у наредних шест месеци, а суштински је купљен од Копљаника. У клубу се надају да ће он надокнадити одлазак Клемона Гренијеа, пошто то досад није успео Жорис Њањон, који се притом и повредио, док се Серхи Гомез показао као добро појачање. Марко Рог је доведен после много чекања и мука, али коначно су Пабло Мачин и Севиља добили играча кога су толико хтели. Не жали се много због одласка Луиса Муријела, мада се он добро снашао у Фиренци.

СЕЛТА

ДОШЛИ

Габријел Фернандез (нападач) Пењарол 3.500.000 евра (1. јул 2019)
Саломон Обама (нападач) Атлетико Мадрид без обештећења
Лукас Олаза (леви бек) Бока Јуниорс позајмица
Весли Хут (штопер) Саутемптон позајмица
Ријад Будебуз (офанзивни везиста) Бетис позајмица

ОТИШЛИ

Денис Екерт (нападач) Ексцелзиор позајмица
Факундо Ронкаља (штопер) Валенсија позајмица

Селта је у само последњем дану прелазног рока добила три појачања за наставак сезоне. Стигли суОбама, Олаза и Будебуз. Први би требало ипак да настави каљење у другом тиму Селте, док ће леви бек Боке и офанзивац Бетиса бити важни играчи у сениорском погону. Од раније је доведен Весли Хут и то је добро појачање за симпатичну екипу из Вига. Била је Селта у жаришту још неколико занимљивих трансфер прича, први човек клуба Карлос Мурињо је чак и долазио из Мексика како би лично решио неке трансфере, али се на крају ништа није десило. Вест Хем није успео да нађе заједнички језик са Селтом за цењеног нападачаМаксија Гомеза, јер је у игри била сума од 50.000.000 евра. Немања Радоја на крају нигде није отишао, иако је имао преговоре са Астон Вилом и Фјорентином. Једина куповина ове зиме је талентовани нападач Пењарола Габријел Фернандез, али ће се он још развијати у домовини.

ФЕНЕРБАХЧЕ

ДОШЛИ

Миха Зајц (офанзивни везиста) Емполи 6.500.000 евра
Толгај Арслан (централни везиста) Бешикташ 3.200.000 евра
Сердар Азиз (штопер) Галатасарај без обештећења
Виктор Мозес (десно крило / бек) Челси позајмица

Нагомилани дугови, лоша селекција и отказ Филипу Кокуу довели су до тога да се Фенербахче бори за опстанак. Надају се у клубу да ће после ове зиме неки други ветрови дувати. Тим је појачан највише у вези и одбрани. Из редова два највећа ривала Бешикташа и Галатасараја у истом дану стигли су везиста Толгај Арслан и штопер Сердар Азиз, ту је и хитроноги Виктор Мозес, док је највеће и најскупље појачање словеначки офанзивац Миха Зајц, који је Емполију плаћен 6.500.000 евра, уз уговор младог Салиха Уџана. Фенербахче је освежио екипу, али да ли је то довољно за неки озбиљнији учинак?

ЧЕЛСИ

ДОШЛИ

Кристијан Пулишић (десно крило) Дортмунд 64.000.000 евра (1. јул 2019)
Гонзало Игуаин (нападач) Јувентус позајмица (9.000.000 евра)

ОТИШЛИ

Сеск Фабрегас (везиста) Монако непознато
Алваро Мората (нападач) Атлетико Мадрид позајмица (1. јул 2020, 5.000.000 евра)
Виктор Мозес (десно крило / бек) Фенербахче позајмица
Лукас Пијазон (лево крило) Кјево позајмица
Абдул Рахман Баба (леви бек) Ремс позајмица
Луис Бејкер (централни везиста) Рединг позајмица
Мет Мијазга (штопер) Рединг позајмица

Плавци су нам донели прву трансфер бомбу ове зиме још 2. јануара у виду трансфера Кристијана Пулишића из Дортмунда за 64.000.000 евра. Репрезентативац САД је остао на Вестфалену још шест месеци, а упркос великим очекивањима, мало шта занимљиво се дешавало на Стамфорд Бриџу. Добро, отишао је Алваро Мората у Атлетико, а стигао Гонзало Игуаин, али се најављивало много више. Прво замена за Сеска Фабрегаса - жеља је био Леандро Паредес, па последњег дана прелазног рока и Абдулај Дукуре из Вотфорда, тражио се још један нападач и на крају се није десило ништа. Челси је био и остаће усред потпуног хаоса због суперталентованог Калума Хадсон Одојија и наредних месеци вероватно највеће питање биће - хоће ли потписати нови уговор или отићи у Бајерн? Сада је много ближи трансферу, мада у овој лудој кући све је могуће. Осим Сеска, клуб је напустио и заборављени Виктор Мозес. А, могли су још и Кејхил, Кристенсен, Емерсон, Жиру, Вилијан...

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар