Оптужене 32 особе и четири фирме

Оптужница садржи више од 3. 500 страница, предложено је неколико хиљада материјалних доказа, планирано је саслушање 571 свједока и пет вјештака

Босна и Херцеговина 01.02.2019 | 12:37
Оптужене 32 особе и четири фирме
Кантонални суд у Сарајеву потврдио је оптужницу Тужилаштва КС у предмету Задруга против 32 особе и четири фирме, саопштено је из Тужилаштва сарајевског кантона.
 
- Због кривичних дјела организовани криминал, злоупотреба положаја или овлаштења, фалсификовање исправе, недозвољено кориштење личних података и прање новца оптужени су Ениса Ђалић, Санел Ђалић, Агенције за посредовање при запошљавању „Леадинг“, и „Еслидер“, посредници Хусеин Боришић, Хасан Лојо, Амела Лојо, Шаћир Суљић, Алија Прашовић, Срђан Бадров, Ибрахим Каравдић, Самира Кушљугић те Селвер Геко и његова фирма „Анади“ и Аднан Карахасан и фирма „Симп-цомпанy“ које су обављале књиговодствене послове за агенције. Аднан Карахасан уједно је оптужен и као одговорна особа фирме „Хромаџић-цомпанy“.

За злоупотребу положаја или овлаштења оптужени су Милан Браловић и Маја Браловић-Смитх као одговорне особе фиме „Мибрал“, Салиха Дервишевић и Фахрудин Дервишевић као одговорне особе ОД „Обнова“, Хадис Кустура и Али Кадрић као одговорне особе фирме „МХС“, Нихад Билић као одговорна особа фирме “Бест&Теам“, Алија Велагић као одговорна особа фирме „Социал нет“, Габријел Делић као одговорна особа фирме „Делинг“, Сенад Биберовић као одговорна особа фирме „Елмаx-инжињеринг“ Омар Лачевић одговорна особа фирме „Сикра Сецуритy“, Алија Гаџо и Ејуб Фако као одговорне особе фирме „АНС ДРИВЕ“, Хајрудин Влајчић као одговорна особа „ГПД „ДРИНА“, Дубравка Вукадин као одговорна особа фирме „Инфософт“, Зијад Окановић и Мелика Незировац као одговорне особе Удружења вјероучитеља Сарајево, Данијел Буразоровић као одговорна особа фирме „Х&Т Техника“ и Азра Фајић као одоговорна особа „ПРО.МЕД.ЦС.а.с.

Према наводима из оптужнице, Ениса и Санел Ђалић, иначе, власници Агенција за посредовање при запошљавању „Еслидер“ и „Леадинг“ терете се да су од 2010. до 2018. године организовали криминалну групу која је склапањем фиктивних уговора са више стотина фирми „опрала“ око 50 милиона марака.

Дакле, Ђалићи су склапали уговоре са фирмама о ангажману студената и ђака на основу којих су фирме на рачун ове двије агенције пребацивале новац, а да притом нико од студената и ђака није био стварно ангажован.

Новац уплаћен на рачун агенција, Ђалићи су подизали у готовини те проценат око 10 посто задржавали за себе, а остатак враћали одговорним особама фирми. 

Оптужница садржи више од 3.500 страница, предложено је неколико хиљада материјалних доказа, планирано је саслушање 571 свједока и пет вјештака.

Иначе, Тужилаштво КС је у овом предмету истражне радње проводило у координацији са МУП-ом КС, Порезном управом Федерације БиХ и финансијско-обавјештајним Одјелом Државне агенције за истраге и заштиту.

Истрага против других осумњичених у предмету „Задруга“ се наставља, навели су из Тужилаштва КС-а.

(Ослобођење)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Екрем

01.02.2019 12:17

Е ово је већ нешто. Овако требају радити сва Тузиластва у БиХ. Корупција је рак рана за привреду БиХ и крива највише за опце сиромаштво, за мале плате и пензије. Борба против те пошасти мора бити јача. Браво за ово Тузиластво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мира ЛАЗИНЦА

01.02.2019 18:12

Да додју у опшину Милиће и тек тад да виде какве уговоре је склапао и сад склапа начелник општине Милићи, тај би морао добити доживотну казну за свој лоповлук

Name

САРАЈЕВО

01.02.2019 19:29

Све цеститке полицији и тузиластву КС. Нек је неко дохакао и криминалцу Алији Гадји власнику АНС ДРИВЕ градјевинске фирме, преварант највеци на свијету, зао ми је људи који це остати без станова у Сарајево Тоwерс небодеру који та фирма гради код хитне помоци небодер од 40 спратова. Људи платили станове, све продато, а Алија Гадјо и Смарт Инвест фирма профуцкали паре и не могу да заврсе пројекат, банке их одбиле, иза Смарт Инвеста стоји бараба од преко 200 кг Елведин Махмутовиц и адвокат варалица и фалсификатор Јасмир Муратовиц свалер Далиде Бурзиц, купци преварени а убрзо це се то и распетљати а лова отисла. Нек се купци који су полетили захвале и НОТАРУ који је у талу и одговоран за игру и преваре. Зао ми је људи који су се увалили у кредите које отплацују а дај бозе да икад уселе. Доци це до судског епилога. Цеститам полицији, тузиластву, суду на овој акцији. Браво . Сад има неке наде у правду у овој дрзави

Name

XXЛ

01.02.2019 19:37

РС је мила мајка ста се у Сарајеву ради, у РС се зна ко краде, у Са.ни бог висе не зна. Град мафије , Сицилијанска мафија се постидила. Бозе сацувај. На дозивотну или објесити нема друге.

Name

Сенци

02.02.2019 01:29

ово це бити појео вук магарца и ником ниста Зали бозе папира који је утросен

Name

На вријеме

01.02.2019 13:32

Сада кад се захуктава одлазак за Њемацку и друге западне земље стално се упозорава на ове агенције за посредовање при запосљавању.Браво Босанско тузиластво...и без инцијала.Пуно име и презиме и назив фирме..па народ посудјује паре да бјези од оваквих лопова..јос им само овакви фале...

ОДГОВОРИТЕ