Доналду Трампу одузимају моц́?

Амерички конгресмени су поднијели нацрт закона којим би се ограничило право предсједника Доналда Трампа да самостално издаје наређење за употребу нуклеарног оружја, а уколико тај закон прође, то би могло да постане и званична политика САД, тачније да за употребу нуклеарног оружја убудуц́е буде потребна дозвола Конгреса.

Свијет 31.01.2019 | 22:19
Доналду Трампу одузимају моц́?
Овај нацрт закона предложила су два сенатора из Демократске, али и Републиканске партије из које је и сам Трамп, уз образложење да је тренутна политика САД изузетно опасна, те би нове мјере, како тврде, умањиле шансе за доношење погрешних одлука када је ријеч о нуклеарном наоружању.

Тренутно Трамп има могуц́ност да самостално донесе одлуку о нуклеарном нападу, уколико од војног ресора добија информацију да постоји адекватна пријетња. Притом, никаквог црвеног дугмета заправо нема, вец́ наредбу за употребу нуклеарног оружја предсједник издаје помоц́у одређених кодова који се налазе у такозваном "нуклеарном коферу", који му се стално налази при руци.

Једно остаје и даље нејасно — уколико би се ова мјера усвојила, како би се процес издавања наредбе одвијао у случају када је неопходно по хитном поступку активирати нуклеарно оружје.

Борис Рожин из Центра за војно-политичку журналистику тврди да ово није системска промена Устава САД, вец́ да је ријеч о ограничавајуц́им мјерама.

Овакви закони, објашњава он, доносе значајну нестабилност у глобалној нуклеарној безбједносној архитектури, јер једна је ствар када се воде преговори са само једним америчким субјектом о нуклеарном обуздавању, а друга када се читавој Белој куц́и укида дио слободе да усваја одређене одлуке.

"Па чак и ако Трамп буде давао некаква обец́ања, питање је да ли ц́е имати компетенцију да их спроведе у дело, јер сада ц́е и Конгрес морати да се пита. Другим речима, ово је покушај да се део надлежности са председника Трампа преда у руке његовим политичким опонентима, а то води ка дестабилизацији ситуације", указује он.

Иако поједини амерички медији тврде да је све ово само прича, те да ништа од ових закона нец́е ни проц́и Конгрес, ветеран руске Спољнообавјештајне службе Лав Корољков тврди да је овакав расплет догађаја и више него реалан.

Док демократе имају вец́ину, указује он, онда је то могуц́е, иако ц́е сљедец́а препрека, а то је Сенат, бити нешто компликованија. Ствар је у томе што је позиција Трампа тренутно поприлично уздрмана. Сасвим је могуц́е да овај закон може бити усвојен, с тим што то не би био ни први такав закон, а камоли посљедњи.

Међутим, Корољков тврди и да је овај закон искључиво уперен против актуелног америчког предсједника и ни против кога више. У принципу, наводи, демократе су заправо исти такви јастребови као и републиканци — они су сви русофоби, односно унапред су одредили ко ц́е им бити главни непријатељ. За сада је на првом мјесту Русија, а на другом је Кина.

И Борис Рожиин је сагласан са том тезом, те наводи да су сличне мјере вец́ биле предузимане против Трампа. Подсјетио је и на ситуацију када су Трампу забранили да иступи из НАТО-а, иако он заправо и није био у позицији да учини тако нешто, јер то није дио његових надлежности. Ово је још један потез којим желе да понизе Трампа и његову политику, како би показали да га не узимају за озбиљно.

Упитан да ли би ово могло да постане и званична политика САД, Рожин одговара да је сигуран да ц́е бити још оваквих ограничавајуц́их мјера, имајуц́и у виду да су након избора за Конгрес демократе ојачале.

"Тешко да ц́е ово постати дио система, јер демократе тврде да не желе да мијењају Устав САД, вец́ само да лише ’злог‘ предсједника неких његових надлежности. Задатак демократа је да принуде Трампа да се договори са њима о параметрима како спољне, тако и унутрашње политике", закључује он.  

(Спутњик)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Ста казе

31.01.2019 23:13

Ста казе Обрад мјесина Кесиц на ово?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аустрија

01.02.2019 05:59

Зива будала и насилник на биједу националист и треба да попуси стаје један гузоња зар њега није барод биро

ОДГОВОРИТЕ