Давид би данас имао 22 године

Од самог почетка његови родитељи Давор и Сузана су веровали да је њихов син убијен, а како је време одмицало, све већи број људи почео је да верује у исто.

Република Српска 31.01.2019 | 09:40
Давид би данас имао 22 године
Давид Драгичевић из Бањалуке, младић чије је тело пронађено 24. марта прошле године, данас би напунио 22 године.

Умјесто рођенданских свјећица на торти, његова мајка, родбина, пријатељи и чланови групе "Правда за Давида" запалиће свијеће на његовом гробу. 

Његова смрт већ 10 мјесеци главна је тема у Републици Српској али и у региону, док се родитељи младића боре да сазнају истину и ко стоји, како тврде, иза убиства њиховог сина.

Како су најавили из групе "Правда за Давида", они ће се данас у 11 сати окупити на његовом гробу, док ће у 11:55 одржати конференцију на Тргу Крајина.

Давид је рођен 31. јануара 1997. године у Бањалуци. Родитељи су му разведени. Има сестру и још два брата, а живео је са оцем у породичној кући у бањалучком насељу Побрђе. Његов надимак био је "ђакац".

Основно и средње образовање је завршио у Основној школи "Јован Цвијић" и Електротехничкој школи "Никола Тесла", а студирао је на Електротехничком факултету у Бањалуци. Био је полазник међународне образовне институције "ИТАцадемy" са сједиштем у Београду.

Од самог почетка његови родитељи Давор и Сузана су вјеровали да је њихов син убијен, а како је време одмицало, све већи број људи почео је да вјерује у исто.

Случај Драгичевић привукао је велику пажњу и у свијету. Од 18. марта 2018 године, када је пријављен његов нестанак па све до данас, свашта се издешавало, од контроверзне конференције, преко протеста и узнемирујућих фотографија са обдукције, до хапшења његових родитеља Давора Драгичевића и Сузане Радановић и бјекством и сакривањем његовог оца крајем децембра, али како је младић настрадао још увијек није откривено. Његови родитељи нису престали да траже правду, док је случај доживио неколико преокрета.
 
На дан када би Давид напунио 22 године подсјетићемо се свих битних догађаја у случају који је довео до највеће побуне у историји Републике Српске.

Тијело настрадалог младића пронађено је шест дана након нестанка, 24. марта прошле године на ушћу речице Црквене у Врбас. Давид је сахрањен 8. априла, а на вјечни починак испратио га је велики број грађана. Тада је његов отац обећао сину да ће открити ко га је убио.

КОНФЕРЕНЦИЈА ПРОБУДИЛА СУМЊУ У УБИСТВО

Можда први окидач који је довео до пораста сумње догодио се на конференцији за новинаре 26. марта када су представници полиције рекли да је највјероватније у питању "задесна (инцидентна) смрт и да нема индиција да је у питању кривично дело. Међутим, на конференцији, на којој су присуствовали и начелник Управе за организовани и тешки криминалитет МУП-а РС Дарко Илић и патолог Жељко Каран, потпуно незапажено је прошао тренутак у којем доктор себи у браду признаје да Давидова смрт није била "задесна".

Од тог дана грађани су почели да се окупљају на Тргу Крајина у Бањалуци, тражећи да се открију налогодавци и егзекутори убиства. Протест је временом прерастао у скуп "Правда за Давида", према истоименој Фејсбук групи, која има више од 260.000 чланова.

ДАВОРОВ ГОВОР НА САХРАНИ СИНА

Неколико стотина људи је 8. априла у тишини дошло до гроба, а затим су сви подигли транспаренте у ваздух: "Зашто ћутите, правда за Давида!"

- Твој тата све зна. Убице мога Давида, гледате ме крвавим, нељудским очима. Само гледајте. Ја вас знам. Нека ти је лака земља сине мој. Једнога дана бићемо опет заједно. Никада нећу стати - казао је Давор Драгичевић у говору.



Током девет мјесеци сваке вечери у исто време, по киши, сунцу, снијегу и вјетру, Давидови родитељи, родбина, пријатељи, другови и грађани Бањалуке, али и других градова, стајали су на прозваном Давидовом тргу, мирно и достојанствено тражећи да се открије ко стоји иза његове смрти.

Препознатљиви симболи окупљања постали су рефрен Давидове песме "Клинац у гету" и високо уздигнута стиснута песница. Скупови су се одржавали сваког дана са почетком у 18 часова, све до краја децембра прошле године, када је власт забранила било каква окупљања групе, склонила Давидове симболе са трга и ухапсила његове родитеље и неке чланове групе.

СУМЊИВА ОБДУКЦИЈА, УЗНЕМИРУЈУЋЕ ФОТОГРАФИЈЕ МЛАДИЋА

Током истраге урађене су двије обдукције, а друга, коју је издала Војно-медицинска академија (ВМА), показала је да се тело трагично настрадалог момка из Бањалуке Давида Драгичевића, у води налазило од два до највише четири дана. У документу који је на друштвеним мрежама објавила Давидова мајка Сузана Радановић, а који потписује начелник за судску медицину ВМА Ивица Миросављевић, наводи се да смртни исход Драгичевића није могао да наступи прије тог времена.

Док су надлежни покушали да Давида прикажу као лопова и наркомана, који је у ноћи нестанка провалио у једну кућу и украо новац и лаптоп, његови родитељи су од самог почетка негирали да је њихов син био такав, већ су истицали његову доброту, памет и освајање бројних награда.

Случај су пратиле и фотографије са обдукције младића, које је новинар Слободан Васковић објављивао на свом блогу. Он је један од оних који тврде да је Драгичевић "претучен па убијен", а фотографије је понудио као доказ. На њима се види како је Давид са крвавим лицем и подливима и расекотинама по цијелом тијелу.

У међувремену је настављено са протестима у Бањалуци, али и другим градовима БиХ, као и у земљама Европе. Давидов отац Давор је више пута поновио да су његовог сина "убили појединци из МУП-а Републике Српске у спрези са Тужилаштвом".

Дошло је и до препуцавања између тадашњег предсједника РС Милорада Додика и Давора Драгичевића, а тензије у Бањалуци порасле су 5. октобра, када су истовремено одржани завршни предизборни митинг владајуће СНСД Милорада Додика у центру града и велики протест скупа грађана "Правда за Давида".

Након тога су неки адвокати напустили део међународног адвокатског тима породице погинулог младића.

ХАПШЕЊЕ РОДИТЕЉА, СУКОБ ДЕМОНСТРАНАТА И ПОЛИЦИЈЕ

Ситуација је постала алармантна 25. децембра 2018. године, када је полиција прво ухапсила Давора Драгичевића, а онда и Сузану Радановић, као и неке чланове групе. Дошло је до спонатног окупљања грађана на Тргу Крајина, који су се сукобили са полицијом. Надлежни су "очистили" трг од симбола посвећених младићу, а убрзо су забрањена и сва окупљања групе "Правда за Давида". Грађани су наставили да се окупљају у порти цркве и да пале свијеће за младића.

Давор је сутрадан пуштен из притвора, али га то није поколебао, већ је наставио са борбом. Сљедећих вечери они су шетали Давидовом рутом, којом је он прошао последњи пут пре него што је нестао, а до новог хаоса дошло је вече пре дочека Нове године, када је поново ухапшено неколико људи, а Давор Драгичевић је побјегао.

Полиција је убрзо расписала потерницу за Давором а против њега је поднета и кривична пријава. Од тада се он крије на непознатој локацији, а неколико пута се обратио члановима групе на Фесјбуку, где је поновио да неће одустати, као и да се сакрио јер су покушали да га ликвидирају. Истакао је да ће ускоро бити поново са њима.

У међувремену је објављен документарац о младићу, његовом животу, о ономе што је волео да ради и слуша. Ту смо сазнали да је био махер за ИТ, а неправду није трпео, па је и сам држао транспарент када се у Републици Српској десила једна заташкана несрећа у којој је погинуо младић.

Сузана Радановић је недавно потврдила да планирају да Давидово тело ускоро измјесте из Босне и Херцеговине у Аустрију.

- Давор и ја не желимо да наше дијте Давид, остане у злочиначкој, приватној, мафијашкој држави. У држави у којој је убијен, у држави у којој се заташкава његово убиство, у којој прогањају људе са мишљењем и ставом на челу са Давидовим оцем. Надам се да ћемо у скоријој будућности тело нашег сина пренети у Аустрију и ту му направити споменик и његову вечну кућу - поручила је Сузана Радановић.

(Телеграф)

Коментари / 47

Оставите коментар
Name

Правда За Давида

31.01.2019 08:45

Почивај у миру драги наш Давиде!

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXЛ

31.01.2019 08:59

НЕК МУ ЈЕ ВЈЕЦАН МИР И ОНАЈ СВИЈЕТ..АМИН.

Name

Туга

31.01.2019 09:12

шта вуше да коментаришем, моја пуна подршка правди и истини ... туга ,туга ,туга до неба .

Name

Залост

31.01.2019 09:52

Да се је промјенила власт несто би се могло и оцекивати,али овако правде нема до Судњег дана. Поцивај у миру Давиде

Name

Вјеруј

31.01.2019 10:16

Истином до Правде за нашег Давида ♥️

Name

Милос

31.01.2019 10:50

Покој ти дуси Давиде.Амин.

Name

Ре залост

31.01.2019 11:29

Која и каква промјена власти је нуђена? Погледајте боље, ко чини ту опозицију. Сада до избора има довољно времена и укочило би се радило могла би се створити опозиција. Иначе ћемо имати опет исту драму и на сљедећим изборима.

Name

Скептик

31.01.2019 08:46

Прича се да га је неки инспектор Кременовић мучио а вјероватно и убио...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

31.01.2019 12:05

Требало би и тебе испитати. Имас неке информацјје.

Name

Скептик

31.01.2019 12:38

ре, знам ја да би ти сваког испитао ко нешто зна, бојиш се да би би откривен?

Name

реално

31.01.2019 14:09

Гацо, како је могуце да нестане доказни материјал из МУП-а?

Name

реалност

31.01.2019 14:12

Ради се о нељудима, а сто се тице струке су трубе. То су показале све досадасње изјаве министра Лукаца.

Name

Ре за Ре

31.01.2019 16:13

Сто њега да испитају? Пола Лауса видјело кад је Дубравко Кременовиц у Кингсу бацио кесу кокаина на сто па људи знају с ким имају посла. Па Васковиц је објавио снимак из 988 од те ноци гдје се види та зивотиња са ледја. Гдје је сад, дуго се не да видјети.

Name

Ја

31.01.2019 20:26

Испочетка нисам уопште вјеровао да је то убиство. Не живим ту,па сам мислио да је немогуће да се то догађа у БЛ. Мало по мало,читајући портале и пратећи шта се дешава,очи су ми се отвориле. Довољно је пратити БН и Васковића и мозаик је сложен,мање више се и зна како се све десило. За не повјеривати каква банана "држава". Фуј. Подршка ПЗД. ПС. Никад нисам гласао,ал на следећим изборима долазим и обавезно гласам против ових гадова на власти.

Name

Архандјело

31.01.2019 08:49

ЛУКАЦУ ДО КАД МИСЛИС СКРИВАТИ УБИЦЕ ОВОГ ДИЈЕТЕТА? ЛУКАЦУ,ТУДЈОЈ ДЈЕЦИ НЕ СМИЈЕС ЦВОКЕ УДАРТИ А КАМО ЛИ ИХ УБИЈАТИ! ЈЕ ЛИ ТИ ТО ЈАСНО "МИНИСТРЕ" БУДИ СИГУРАН ДА ЦЕ ПРАВДА ДОЦИ ЗА НАСЕГ ДАВИДА! ВРИЈЕМЕ РАДИ ЗА НАС. ПРАВДА ЗА ЗВЈЕРСКИ УБИЈЕНО ДИЈЕТЕ,ПРАВДА ЗА НАСЕГ ДАВИДА НАРОДЕ ИДЕМО ДО КРАЈА ДЈЕЦУ НАМ НЕ СМИЈУ УБИЈАТИ!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Туга до неба...

31.01.2019 09:11

Уморени, измучени дјечаче, а од "српске руке", почивај у миру, нека те Анђели чувају... Убице и нељуди, нека вас Давидов лик и крици прате док сте живи, то вам је најгора казна. Горели да Богда у паклу, јер је злонамјерно убиство, паклени чин.

Name

ре Даворе

31.01.2019 10:46

сто се представљас као архандјело. Докле мислис се скривати и тако борити. Друга дјеца да воде твоју борбу.

Name

Ре за ре Давора

31.01.2019 12:06

Глупане и ја казем сви цете на вјесала. И нијw Давор ја сам бака и Давида и Озрена и Софије. Правда стизе, или освета свејеxно ти је знас ста те цека

Name

Инфо

31.01.2019 08:51

Не тврди Васковиц - ТВРДИМО СВИ ДА ЈЕ ДАВИД УБИЈЕН !!! Понасање Додика, Лукаца и Стевандица показује јасно ста и како ради дрзава да прикрије. А немојте ни заборавити инспекторе, тузиоце и Телгетију "Мало сам туриста"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дред

31.01.2019 09:18

Поцивај у миру,драги нас Давиде.Правда за тебе неце никад стати,ни подрска твојим родитељима.Много је срца сто куцају за тебе,јер си нас задузио и отворио нам оци.Дусо наса,с љубављу.

Name

♤♡◇♧

31.01.2019 09:03

Дусо поцивај у миру...Адјеле свих нас БЛ мајки...Олоси и фукате те престависе као наркомана,крадљивца,и самоубицу.АЛ БОЗИЈА ВОЉА НЕДАДЕ да тако останес упамћен..ВОЛИ ТЕ ТВОЈ ГРАД БЛ ОСТАЦЕС НАС СИБОЛ....ПОЦИВАЈ У МИРУ...ТАЛЕТОВАНИ ДЈЕЧАЧЕ....МАЈКА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брод

31.01.2019 09:05

ПРАВДА ЗА ДАВИДА

ОДГОВОРИТЕ
Name

мама

31.01.2019 09:08

Сунце насе....опрости нам Давиде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бол У Души

31.01.2019 09:24

Мирно спавај сине наш, борци за твоју певаду и истину о теби, никада неће спавати, док живимо. Истина и правда. Правда за Давида!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бол У Души

31.01.2019 09:25

Мирно спавај сине наш, борци за твоју певаду и истину о теби, никада неће спавати, док живимо. Истина и правда. Правда за Давида!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин

31.01.2019 09:27

Гестапо је мала маца за ове Лукацеве гестаповцине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ана

31.01.2019 09:40

Претузно. Не могу да вјерујем како смо постали тако зли људи. Давиду нека је лака земља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

31.01.2019 09:42

Тузно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андјеле

31.01.2019 09:53

Давиде поцивај у миру❤️Доцице крај и твојим убицама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Давида

31.01.2019 10:01

Почивај у миру, Давиде Драгичевићу. Родитељима желим да истрају у својој борби за ИСТИНУ и ПРАВДУ! Моја пуна подршка за њих! Приједор

ОДГОВОРИТЕ
Name

Д

31.01.2019 10:19

Био јеп момак, довољно је само кратко погледати његову слику..и одма увидјети да његове очи зраче чистом љепотом и добротом.. нисам га познавала али то сваки пут видим кад угледам овако његову слику..нек му је вјечна слава..

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

31.01.2019 10:38

ОВО ЈЕ ЖАЛОСТ.КО ОВО МОЖЕ ПОСМАТРАТИ БЕЗ ЕМОЦИЈА ТАЈ НИЈЕ ЧОВЈЕК, НИТИ ЋЕ КАДА БИТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Република Српска Крајина

31.01.2019 11:29

Драги нас Давиде дусо наса, нека вјецно дуса твоја поцива у миру Бозијем!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Познавалац прилика

31.01.2019 11:42

Правда за Давида! Правда за све нас!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аустриа

31.01.2019 11:42

ста казе министар и остали уцесници

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИР И ДОСТОЈАСТВО

31.01.2019 11:46

Драги нас Давиде дусо наса, нек твоја дуса вјецно поцива у миру Бозијем!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мир

31.01.2019 12:15

Амин и правда за Давида и сву убијену дјецу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Езох

31.01.2019 12:38

Нек му је лака црна земља. И да се све врати у нормалу да се то реси. А срам ове сто су то искористили у политику.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дундо Мароје

31.01.2019 13:16

Почивај у миру анђеле!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

КСС

31.01.2019 14:41

Преко Зеленог моста,према мени и супругу иде скакутавим кораком висок лијепо његован младић.Федерчићи на његовој коси,благи осмех и некакав флуид прође поред нас што нас интуитивно окрену да погледамо за њим.И данас када га нема осјећамо чудну сјету коју учини тај сусрет, један и једини са Давидом а бол од сазнања да је то тај младић који је мучки убијен је велика.Још теже нашим душама чини да су то дјело починили Срби.

Name

бумбар

31.01.2019 15:13

Питање: коме је сметао "махер за ИТ" ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Каскада

31.01.2019 15:13

Доћи ће дан када ће у Бања Луци његово име бити означено на прави начин а људи помињати хорор који се десио и злочинце који су ово урадили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

народ

31.01.2019 15:59

ПРАВДА ИСТИНА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

31.01.2019 16:35

Нека ти дуса у миру поцива,додикове,устасе те убисе,сад хоце и Давора,БОГ све види, СЛАВА БОГУ.

Name

ЉУТА ГУЈА,МИЦО МОЈ!!!

31.01.2019 16:41

Драги нас Давиде! Када би могли вратити вријеме,да испунимо зељу,остваримо сан,да с тобом проведемо бар јос један дан!!!! Много тога хтјели би ти реци! Да сљубављу својом премостимо даљину,али измедју нас бездан се пријеци,са усана насих скизне само име твоје! Дивни дјецаце, поцивај у љубави и љепоти Христа Спаситеља!!! Слава ти и покој вјецни!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

НН

31.01.2019 17:10

Нека те андјели цувају ! Вјецни мир и спокој !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ана

31.01.2019 20:46

Доћи ће дан кад це све убице и њихово сјеме проклињати дан када су учествовали у убиству Давида. Бог је велики а казну ће ОН одредити.

ОДГОВОРИТЕ