Црвено месо је неопходно у исхрани, пазите се много соли

Последњих неколико година интензивно се води кампања о штетности меса. . . Још када је Светска здравствена организација (СЗО) објавила да је месо један од узрочника рака, то је изазвало бурне реакције широм света. Многи људи су још збуњени. Значи ли то да не смемо више јести месо?

Здравље 30.01.2019 | 09:03
Црвено месо је неопходно у исхрани, пазите се много соли
И не само то - шта добијамо а шта губимо конзумирањем, односно не козумирањем меса?

Стручњак за исхрану Јагода Јорга појаснила је да је СЗО сухомеснате производе уврстила у прву групу узрочника, а црвено месо у другу групу јер нема доказа да изазива рак.

"Вероватно учествује у појави и то је везано за рак црева. Не постоји ниједна релевантна светска асоцијација или удружење које се бави препорукама и које је игде икад избацило из препоруке употребу црвеног меса. Светски фонд за истраживање карцинома каже да треба ограничити унос црвеног меса на максимално 700 до 750 гр недељно. Месо има своје место у оквиру балансиране, оптималне исхране и већина стручњака се слаже да је то око 700 до 750 грама, али зато треба укључити много поврћа, рибу, пилетину, махунарке".

Јорга је подсетила да је Србија у врху на листи земаља у којој је најчешћа смтност од болести срца, чији је узрок висок крвни притисак који настаје од уноса много соли.

"Пушење три цигарете дневно целог живота повећава ризик од рака плућа 600 пута, а унос црвеног меса ризик повећава 17-18 одсто."

Јорга је категорична да се веганском исхраном не може обезбедити довољан унос високо родних беланчевина, гвожђа, Б12 витамина, цинка, омега киселина масних ланаца из рибе..

"Сви вегани то надокнађују тако што узимају шаку суплемената, а у уређеним земљама у веганске намирнице се додају витамини који недостају."

Сирови веган Милан Николић, који више од 20 година не једе месо, каже да му је крвна слика одлична и подсећа да и професионални спортисти све више избацују месо.

Агроекономиста Милан Простран је рекао да је сточарство у Србији у кризи и да је количина меса коју људи уносе свакодневно условљена животним стандардом. "Заговарам да се купује домаће месо."

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар