Тучу договорили на Инстаграму

Три малољетника су повријеђена у двије одвојене туче, које су се од петка до понедјељка десиле у Бањалуци и Теслићу, а вршњачко насиље у школама шокирало је јавност и пријављено је надлежним институцијама.

Република Српска 30.01.2019 | 08:06
Тучу договорили на Инстаграму
Бањалуку је запрепастила договорена масовна туча 11 малољетника испред бањалучке Основне школе (ОШ) "Иво Андрић", која се догодила у петак усред дана, а у њој је претучен петнаестогодишњи ученик ОШ "Милош Црњански".

Како сазнајемо, туча је договорена путем друштвене мреже Инстаграм између једног малољетника из школе "Иво Андрић" и претученог ученика деветог разреда ОШ "Милош Црњански". Њима се током сукоба код школе након завршетка прве смјене, како сазнајемо, придружило још девет малољетника.

Према ријечима Жељке Опачић, директорице ове школе, коју је овај случај шокирао, у тучи је учествовало седам ђака из ове школе који похађају седми, осми и девети разред, као и три средњошколца те претучени ученик школе "Милош Црњански", а ко зна шта би се десило да није наишао наставник који их је прекинуо.

"Сви смо у шоку од петка. Не знам ни како смо испратили школску славу јер се све то десило усред дана на улазу у школу. Сви смо били у школи и нико од дјеце није пријавио нити реаговао, а сви су знали. Замислите, нису се нимало устручавали, а нису били у неком ћошку или мраку, већ на улазу у школу. Сам Бог је послао наставника да их растави", каже Опачићева.

Додаје да је све било договорено, а мотив туче је једна дјевојчица, која је из школе "Јован Цвијић".

"Њих двојица су све договорили, а остала дјеца, замислите, стала су у одбрану дјечака из наше школе. Све су снимиле камере, било је ту пуно дјеце и посматрача", казала је Опачићева.

Додала је да је претучени дјечак хитном, и у присуству психолога, превезен у Универзитетски клинички центар РС.

Како сазнајемо, задобио је лакше повреде главе и у понедјељак је кренуо у школу.

Опачићева каже да је школа предузела све мјере у складу са законом и о свему упознала надлежне институције, а сви родитељи су дали изјаве полицији.

"Апелујем на родитеље да максимално прате своју дјецу, а ово је једна велика опомена за све нас", каже Опачићева.

Сазнајемо да тројица нису навршила 14 година и прекршајно и кривично нису одговорни.

Сви малољетници су саслушани у полицији у присуству родитеља и органа социјалног старања и утврђено је да је туча претходно договорена.

"Против одговорних малољетника након комплетирања предмета биће поднесен захтјев за покретање прекршајног поступка због туче и физичког напада. Против родитеља ће бити поднесен захтјев за покретање поступка због прекршаја пропуштање обавезе и бриге о малољетнику", наводе из ПУ Бањалука.

Осим овог случаја, двојица ученика осмог разреда Основне школе "Вук Караџић" у Теслићу у понедјељак су задобила лакше повреде у тучи у школској учионици, због чега су обојица љекарски збринута, а о инциденту су обавијештене надлежне институције.

Како сазнајемо, туча је избила по завршетку великог одмора, када је један од дјечака ушао у друго одјељење, гдје су се покошкали и дошло је до обрачуна.

Малољетници су у тучи задобили повреде главе, а једном од њих је напукао и зуб. Обојица су збринута у локалном Дому здравља.

Полицији је све пријављено око 10.45 из Дома здравља Теслић.

"Након указане љекарске помоћи наведена лица су пуштена на кућно лијечење, док се љекар није изјаснио о степену повреда", наводе из Полицијске управе Добој.

Дејан Поздеровић, директор ове школе, потврдио нам је да се немили догађај десио у учионици. Школа је одреаговала у складу с надлежностима уз пуну сарадњу с полицијом и родитељима малољетника.

"Одмах смо реаговали и ученика који је био повријеђен и који је крварио из носа одвели смо у Дом здравља. Била је ту и полиција, обавила разговоре", казао је Поздеровић.

Додао је да је једном дјечаку напукао зуб, али да није било тежих повреда. Једном од њих је раније смањено владање.
 
(Независне)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

ПРИЈЕДОР

30.01.2019 07:13

А шта нам ради Полиција и Министар Лукач. Своје ставове и понашања пренијели су на дјецу. То је за осуду. Може данас на Скупшини да се постави питање и добије одговор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗА Приједор

30.01.2019 08:32

Ала лупетас

Name

Наставник

30.01.2019 08:37

Опацицка не лази д И не сваљуј на дјецу твоја дузност и дузност запослених је била да видите а не да гузице увалите у фотеље и једете. Ста радис у твојој сколи су стално нека сјела и мезе. То се десило испред врата сколе и немогуце да ниси видјела. А дјецак који је прwтуцен није просао са лаксим повредама распитај се мало. Да није наатавник наисао дјете би јос за минут подлегло. Ти татини синови могу сад у приватну сколу коју им деда дрзи. Дзаба и камере у твојој сколи кад их не гледате. Битно је да казес запосленима ста да донесу за славље. Зато отидји са мјеста директора. За ту сколу треба способан цовјек јер је скола пуна татиних синова које си напримала и који не припадају тој сколи. И није ово први пут за туце твојој установи скоро је било ако ниси знала.

Name

Боб

30.01.2019 07:44

Треба дозволити да се туку како би пре нестали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXЛ

30.01.2019 08:15

ЂАВО ДОСАО ПО СВОЈЕ..САТАНИСТИ..СВЕ БИ ЈА ТО ПОД МАЧ..СТА ЦЕ РАДИТИ КАДА БУДУ СТАРИЈИ.. МАНИЈАЦИ. СИЗОФРЕНИЦАРИ. И ПЛАЦЕНЕ УБИЦЕ...СТРАСНО.

Name

ДЈУРО

30.01.2019 08:30

ЈАДНА ДИРЕКТОРИЦА, САД СЕ НЕ СЈЕЦА СЛАВЕ, СЛАВА ЈЕ НАМА ПОСТАЛА НАЈВАЗНИЈА. МИ МОРАМО СВЕ ГЛУПОСТИ ИЗБАЦИТИ ИЗ СВОЈИХ ЗИВОТА И БАВИТИ СЕ РАДОМ И УЦЕЊЕМ. ГЛУПОСТ ЈЕ ВЈЕРОНАУКА У СКОЛИ И СЛАВА У СКОЛИ. КАКО СКОЛА МОЗЕ ИМАТИ СЛАВУ, ВАЉДА ТО ЦОВЈЕК ПРЕНОСИ СА КОЉЕНА НА КОЉЕНО И СЛАВИ. ОТКУД ОБЈЕКТИМА СЛАВЕ, ПА И МУСЛИМАНИ СУ ИЗДВАЈАЛАИ ДА СЕ ТА СКОЛА ИЗГРАДИ А САД И ОНИ МОРАЈУ СЛАВИТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аустрија

30.01.2019 10:13

А ста имају да науце од додика и његовог снсд друго вец насиље тоје куктура насих водза

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одговорност

30.01.2019 11:42

Ста је за оцекивати од младе генерације када ни средња генерација ( генерици) незна да се влада , гдје ми то идемо (срљамо) .Директорици сколе је нај паметније да да сама оставку , овим поступком би показала дјелиц савјести . Родитељима савјетујем да контролису дјецу и неводе разговоре пред дјецом насилницког карактера . Од оваквог васпитања је загарантовано насилницкио понасање и у фамилији , ста си засио то цес да зењес .

ОДГОВОРИТЕ