Има ли разлога за страх од грипа

Вијест да је вирус грипа типа А(Х1), према посљедњим подацима, однио шеснаест људских живота, унијела је немир међу становништво и узроковала панику. Надлежни, међутим, увјеравају да за панику нема разлога.

Република Српска 29.01.2019 | 22:10
Има ли разлога за страх од грипа
Према подацима Института за јавно здравство Републике Српске, највећи број смртних случајева код пацијената који су имали респираторне тегобе пријављен је на Универзитетском клиничком центру у Бањалуци, затим у Зворнику, гдје нам је потврђено да су два пацијента преминула, те у Добоју и у Требињу.

“У претходна два дана, у нашој болници преминула су два пацијента старије животне доби, који су имали симптоме грипа и, према ријечима особа у њиховој пратњи, високу температуру преко десет дана”, каже директор Опште болнице у Зворнику Иван Поповић.

Ипак, потребе за панику нема, увјеравају из медицинских установа.

“Од првог јануара 2019. Регионалном заводу пријављен је само један случај. Маса је непријављених случајева. Остану људи кући, знају, добили су грип и температуру, лијече се сами. Нема пуно старијих особа, они се углавном вакцинишу, углавном је ријеч о људима средње животне доби”, каже др Олгица Филиповић из Дома здравља у Источном Новом Сарајеву.

У Универзитетској болници у Фочи БН телевизији је потврђено да је код двије дјевојчице, те код једног старијег пацијента потврђено присуство вируса АХ1Н1. Вирус грипа још није закуцао у Рудо, а у Вишеграду је нешто већи број пацијената.

„Вјероватно развоју инфекције погодује и ова температура, прелазак са топлог на хладно вријеме. Овдје, у Дому здравља у Вишеграду, ових дана има нешто више пацијената са симптомима грипа“, поручују љекари из вишеградског Дома здравља.

Трагом информације да су одјељења у школама преполовљена, када је ријеч о броју одсутних ученика, посјетили смо и образовне установе. Тамо, међутим, тврде да су у питању појединачни случајеви, те да се хигијена одржава на високом нивоу.

Из Брчко дистрикта стиже информација да је код једне особе је дијагностификован свињски грип, а код друге је у фази разних претрага, али да још није завладала епидемија. У Институту за јавно здравство Српске је речено да су сви преминули пацијенти лица између средње и старије животне доби, као и да нико од преминулих пацијената није био вакцинисан против грипа.

(БН телевизија)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

куку нама са нама

29.01.2019 21:38

Члоста реклама за вакцину..да само један вакцинисани умре,нико више неби је примио,а они ове вјести пласирају ради њене продаје ,а изнад свега народ глуп и необразовам,те испијене памети,па вјерује свему што се пласира...Управо се потврдило оно моје ,а то је да нас је узео "штокхолмски синдром"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саша

29.01.2019 21:50

У Приједору је број ученика одсутних са наставе веома мали и тако ће бити док не почнемо испитивати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

29.01.2019 22:20

Ха, ха, ха. Браво Саша.