Вучић посјетио најстарију Српкињу

Предсједник Александар Вучић посетио је данас најстарију Српкињу, 107-годишњу Надежду Павловић, у њеном дому на Врачару, након што је до њега дошао глас да жели да га упозна.

Србија 29.01.2019 | 22:57
Вучић посјетио најстарију Српкињу
Госпођа Надежда, учитељица у пензији, живи сама.

Никада се, каже, није бавила политиком, али дуго памти и прати све што се догађа, па је “запазила” снагу и енергију коју Александар Вучић улаже у бољитак народа и земље, колико се он труди и бори, што је на њеној животној љествици вриједности високо у врху и зато је и пожељела да га лично упозна.

У том систему вриједности још један Александар, краљ Александар Карађорђевић, уживао је поштовање и наклоност тада студенткиње Надежде и то су – Александар Карађорђевић и Вучић – једине двије личности на челу земље за њеног живота које издваја, од времена краља Петра до данас.

Плакала је када су Александра Карађорђевића убили у Марсељу, а Тита никад није вољела, а та осјећања подијелила је данас и са предсједником Вучићем.

Вучић је замолио да му исприча како је било те 1934. године, како је сазнала за убиство краља Александра и како је било током Другог свјетског рата.

– Ми смо га искрено вољели… Када је погинуо и када се то десило, била сам у Београду, знам да смо клечали и плакали. То је био дугачки спалир – присјетила се госпођа Надежда.

Не сјећа се, каже, како је тачно сазнала за убиство краља, али се сјећа да су сви изашли на главну улицу.

– Имала сам нову лијепу хаљину, али није ми било жао да да клекнем и испрљам је. То је био плач од срца – рекла је она.

Предсједник је подијелио са њом своју заинтересованост за краља Александра, који је, примијетио је, потпуно одбацен од Срба, нема “своју” улицу, споменик, а био је не само краљ ујединитељ, већ врло образован, вјешт и прилично скроман.

– Јесте. . . А, за Титом нисмо ништа жалили – одговорила је уз осмијех.

Надежда се јако обрадовала Вучићевој посјети, пажњи, али и поклонима које јој је донио, а посебно брошу какав приличи дами њеног кова.



Тим прије што јој је, како је поверила свом госту, веома важно како изгледа.

Повјерила му је и да је “ужасно слаба” на слаткише, да је дјеца тјерају да користи ходалицу, иако јој “уопште није потребна”…
Види, како каже, и да предсједник ради дупло више и искреније него што су други радили, а Вучић је узвратио да је то његов посао – да се бори за земљу.

– Да се борим и да будем нападан. Људи у Србији ако немају кога да нападну, тешко да би то могло да функционише… Али, важно је да људи на крају виде да се ствари постављају на мјесто и да полако, али сигурно иде на боље – рекао је.

Виде то, увјерена је његова саговорница, и они који ружно говоре о њему, а који хоће да “господаре”.

– Да буду неко и нешто, али испали су нико и ништа, по ономе како су радили. Невјероватно је колико смо напредовали – казала је Надежда.

Диви се енергији предсједника, да у свему помогне, поготово током поплава које су задесиле Србију, а поготово Обреновац, али и иначе, у свему што се дешава… Како “има снаге да о свему размишља, да све разумије, свуда стигне и свима помогне”. пита се она и закључује: “То не види само онај коме је криво и ко је љубоморан. Чудим се како сада могу да причају о вама, а знамо добро шта су радили.”

Предсједник је узвратио захвалношћу, лично њој, као пензионерки, али и свим пензионерима, што, како је рекао, имају разумијевања за државу, и што су показали поштовање према држави и земљи.

Рекао јој је како је Србија напредовала, да има добре резултате и да ће и даље напредовати и пензије расти.

Резултате рада добри људи виде, увјерен је њен гост, а слаже се с њом да је “нешто ушло у нас, па су нам само негативне и лоше вијести – вијести.”

Испричао је и да се у почетку секирао када су га вријеђали и да му је то тешко падало.

– Да будем отворен, мислио сам да сви виде колико се борим и трудим да нешто добро урадим. А, онда вас неко дочека и говори најпогрдније ствари, иако се борим на најбољи начин. Сада то лакше подносим, не само што сам огуглао, већ разумијем да други имају неке друге интересе. А, и зашто би сви дијелили исту жељу, идеале, идеје… Навикнете се, свакодневне обавезе вас мељу и односе вам енергију…Али, држимо Србију јачом него што је била – рекао је Вучић.

Попричали су и о улози и значају геронтодомаћица у животу најстаријих. Много му је значило, рекао је Надежди, што ју је упознао, и подијелио утисак из сусрета са њом – како је важан здрав дух и код старијих.

Надежда Павловић је, иначе, радни вијек провела као учитељица. Има двоје дјеце, петоро унучади и шесторо праунучади. Њена кћерка живи са породицом у САД, а син у Новом Саду.

Предсједника Вучића Надежда је сачекала у друштву унуке Љубице (43), из Новог Сада, једине њене унуке која живи у Србији. Рођена је 1. јануара 1912. године. У Београду је завршила Учитељску школу и Педагошку академију.

(Тањуг)
фото: РАС Србија

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Обецање

29.01.2019 23:27

гарант је и њој обецао да це бити боље и да це пензије нарасти,само да се стрпи јос једно 10-ак година.Хаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Блм

30.01.2019 06:09

"Једине унуке коха зиви у Србији".То довољно говори,сва остала унуцад побјегла вани.

ОДГОВОРИТЕ