Прича: Сила пута убрзање...!

Може ли Јирка да постане унапређена верзија Немање Радоњића? Словак показује да је спреман одмах да ултети у ватру и започне борбу, не само за улазак у ширу ротацију екипе, већ и да буде стартер на пролеће.

Фудбал 01.02.2019 | 22:30
Прича: Сила пута убрзање...!
Навијачима Црвене звезде није потребно много времена да се вежу за неког и играча и пре времена га пошаљу у бескрајне висине. Немачки Вакер Нордхаузен у техничком смислу није био претерано изазован противник, али зато у физичком и те како јесте. Члан тамошње Регионалне лиге био је тврд орах за српског шампиона у појединим тренуцима меча, али један играч није имао никакве компликације на терену. У првих пола сата Ерик Јирка је остављао иза себе ривале и прашину и апсолутно одушевио све присутне на терену хотела Регнум.

Леви бек Црвене звезде Милан Родић имао је прилику у летошњим квалификацијама да се упозна са квалитетима младог репрезентативца Словачке, који је правио изузетне проблеме одбрани српског шампиона у двомечу са Спартаком из Трнаве, а пре свега у првом окршају на стадиону Рајко Митић. Ипак, овога пута је репрезентативни бек осетио све бенефите које са собом носи такав саиграч на твојој страни терена. Јирка је са собом одвлачио директног чувара, а онда променом правца „лепио“ и друге пратиоце за себе и остављао огроман простор Родићу, који је у много наврата током првог полувремена имао прилику да се прикључи нападу и додатно направи проблеме одбрани ривала.

„Јирка је показао да је врло добар играч и да се уклопио у екипу. Поседује велики квалитет и верујем да ће настави као и у овим првим утакмицама“, рекао је после меча са Нордхаузеном Мохамед ел Фарду Бен.

Од играча којем је пред почетак припрема предвиђана селидба у Земун, Јирка је кроз свега неколико тренинга показао да је спреман одмах да ултети у ватру и започне борбу, не само за уклазак у неку ширу ротацију екипе, већ и да буде стартер на пролеће. Тога је сигурно свестан и Владан Милојевић, који вероватно неће дозволити да 21-годишњишњи Словак нагло изгори и да га прогута бреме великог очекивања нестрпљиве Звездине публике.

„Имамо добра појачања, управа је радила на прави начин, оно шта смо потенцирали као појачања то смо и остварили. Видећемо да ли ће бити одлазака и долазака. Не желим никога да издвајам. Генерално, јавност не треба да доноси суд, некоме припреме падају тешко, неко лакше подноси те напоре, али задовољан сам како радимо”, свесно је одбио Звездин стратег да на било који начин говори директно о кваитетима младог фудбалера.

Са друге стране, навијачи Црвене звезде су одмах након меча са немачким нижелигашем почели да говоре о новом Немањи Радоњићу, потенцијалном трансферу од 15.0000.000 евра и играчу који ће српског шампиона наредног лета увести неку нову европску јесен. Јасно је да је за такве приче прерано у овом тренутку, али то никада није спречавало звездашку јавност да сања велике снове.

Види се и током првих дана звездиног боравка да Јирка има све придсипозиције да постане савершени део пазла Владана Милојевића. Познато је да Звездин шеф стручног штаба обожава крилне играче који не запостављају дефанзивне обавезе. А Јирка је баш такав. Досадан као крпељ, директним чуварима не да да подигну главу, нити му је потребан глас са клупе да га подсетина обавезе и у другом правцу. Јирка је дошао у Црвену звезду као готов производ, што се види и на последњим тренинзима. Делује крајње професионално, концентрисано, до те мере да оптимисти у Звездиној експедицији у младом Словаку виде унапређену верзију Немање Радоњића. Истина, бар за сада није толико креативан, али...

Јирка ће пред правим изазовима и на правом пријемном испиту бити тек у предстојећих 10 дана, када ће црвено-бели имати четири знатно јача испита, против озбиљнијих противника него што је Нордхаузен. Словак није имао никаквих проблема са адаптацијом, што му је омогућило сасвим солидно познавање српског језика, који из дана у дан све више усавршава. Инструкције које му поставља стручни штаб Црвене звезде очигледно врло добро разуме и почео је да их примењује у пракси, а уколико настави да се уздиже на овај начинАлекса Вукановић и Вељко Симић ће морати додатно да појачају рад, како би били у првом плану у пролећном делу сезоне.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар