Да ли је Новак Ђоковић најбољи тенисер свих времена?

Победа Новака Ђоковића у Мелбурну, рекордна седма, покренула је опет дебату о најбољем тенисеру свим времена, такозваном ГОАТ (Греатест оф алл тиме).

Тенис 30.01.2019 | 22:45
Да ли је Новак Ђоковић најбољи тенисер свих времена?
Ђоковић је у недељу демолирао Рафаела Надала за 15. Гренд слем у каријери па сада заостаје само два велика трофеја за Шпанцем, а пет за Роџером Федерером.

"С обзиром да има тек 31 годину, да је одличног здравља и у врхунској форми, опседнут здравим навикама у животу и мотивисан да стигне конкуренте, тешко је избећи чињеницу да је Ђоковић у конкуренцији за ГОАТ", пише колумниста ЕСПН Питер Бодо.

Сви су очекивали да ће у недељу видети репризу финала из 2012. када ће Ђоковић савладао Надала у пет сетова после шест сати игре. Међутим, овог пута Новак је "помео" Шпанца у три сета за два сата не дозволивши "Бику са Маљорке" ни промил наде.

"Са таквим изазовом испред себе (Ђоковићем) било ми је потребно нешто друго да бих се тамичио на овом супер-нивоу. То нешто друго, очигледно, данас нисам имао", рекао јеНадал после пораза.

Међутим, оно што смо видели у Мелбурну нам показује да је Ђоковић након што је решио личне и здравствене проблеме сада можда бољи него икад.

Иако је Надал само годину дана старији, Шпанац у игри показује много већи замор материјала од Ђоковића, јер његово тело има много већу километражу и потребна му је много већа рутина за опоравак него Србину који делује беспрекорно.

С друге стране, тренутно водећи у трци за ГОАТ Роџер Федерер има 37 година и тешко је очекивати да може до још неког Слема.

Да ли Ђоковић, или неко други, мора да изједначи Федереров рекорд по броју ГС трофеја да би био у конкуренцији за ГОАТ је тема отворена за дебату.

"Ако је могуће бити ГОАТ без највећег броја Слемова онда Ђоковићеве шансе за то расту. Има бољи међусобни од директних конкурената у овој трци, против Надала је повео 28:25, с тим што од 2013. води 13:3. Против Федерера води 25:22, а 5:1 на последњих шест Гренд слем сусрета", истиче Бодо.

У међувремену, Надал води против Федерера 23:15 па се покреће питање које је једном поставио Матс Виландер: "Како неко може да буде највећи свих времена ако постоји особа коју у своје време није могао да побеђује редовно?"

Ђоковић је освојио седми трофеј од када је напунио 28 година. Федерер само пет после 28 године, а Надал три. То значи да је Новак узео нешто мање од половине својих трофеја у "заласку" каријере и нема намеру да стане. Федерер је освојио 15 од својих 20 пре 28 године, а Рафа 14 од 17.

Међутим, не треба заборавити у овој причи ни Рода Лејвера. Истина је да има "само" 11 ГС трофеја, али је нужно напоменути да му је било забрањено пет година да игра на Слемовима јер је постао професионалац, а то је 20 потенцијалних трофеја.

Лејвер је током 23-годишње каријере освојио више од 200 титула у аматерском рангу и Опен ери, укључујући календарски Гренд слем.

Ниједан играч у историји није успео да у истој години освоји сва четири ГС. С обзиром на ситуацију, Ђоковић има прилику да то учини ове године.

Можда је то превише очекивати у овој много конкурентнијој и захтевнијој ери, али нема сумње да је пред Ђоковићем само један циљ, који је недавно истакао његов отац – да надмаши Надала и Федерера.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар