Суд у Стразбуру: "За дом спремни" ЈЕСТЕ говор мржње!

Европски суд за људска права у Стразбуру одбио је жалбу некадашњег фудбалера Јосипа Шимунића против Хрватске, уз образложење да се слобода говора не односи на усташки поздрав: "За дом спремни!"

Фудбал 30.01.2019 | 18:00
Суд у Стразбуру: "За дом спремни" ЈЕСТЕ говор мржње!
Шимунић је претходно правоснажно кажњен са 25.000 куна (око 3.371 евра) због узвикивања усташког поздрава. 

Он је 19. децембра 2013. године, након утакмице Хрватске и Исланда, узвикивао "За дом!", на шта му је публика узвраћала - "Спремни!".

Према пресуди у Хрватској, тај поклич се односи на службени поздрав из времена нацистичке Независне Државе Хрватске. 

Као такав, тај поздрав представља и "манифестацију расистичке идеологије, презир према другима због њихове верске и етничке припадности, те тривијализовање жртава злочина против човечности", наведено је у образложењу домаће пресуде. 

Шимунић је тврдио да је реч "о старом хрватском поздраву", па се жалио и Европској фудбалској унији (УЕФА), која је, такође, његову жалбу одбила и одредила му забрану играња за репрезентацију Хрватске због које је пропустио Светско првенство у Бразилу 2014. године. 

Аргументацију о "старом хрватском поздраву" Шимунић је поновио и у тужби против Хрватске, у којој је тражио од Европског суда за људска права да утврди како су му хрватски судови повредили право на поштено суђење. 

Европски суд за људска права је, међутим, одбио тужбу, а из образложења директно произилази да усташки поздрав "За дом спрмни!" прокламује мржњу и насиље, преносе хрватски медији. 

У Хрватској је овај поздрав дозвољен ако се употребљава у оквиру грба ХВО-а, а критичари овакве одлуке тврде да се на тај начин амнестира усташки поздрав под којим су убијани Срби, Јевреји, Роми и антифашисти.

Извор: мондо.рс/Бета

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

сини

30.01.2019 17:58

Па у праву је. То јесте стари хрватски поздрав. Из доба тзв. НДХ, од '41. до '45.

ОДГОВОРИТЕ