Откуп акција за повећање капитала

Куповином прве идуће акције у Зависним прадузећима „Електропривреде РС“ (ЕРС), Матично предузеће мораће да објави понуду за потпуно преузимање и да купи акције свих оних који желе да изађу из тих предузећа, чиме се ЕРС излаже трошковима од 380 милиона КМ.

Република Српска 29.01.2019 | 15:00
Откуп акција за повећање капитала
ЦАПИТАЛ је објавио да је Колегиј директора Мјешовитог холдинга ЕРС-а недавно донио закључак да се иде у „откуп дионица малих акционара (посебно несагласних), како би се откупило до 10 одсто дионица, зарад повећања капитала и лакшег вршења реорганизације“.

Матично предузеће ЕРС има по 65 одсто акција у свим зависним предузећима, док ПРЕФ има око 10 одсто, а Фонд за реституцију око пет одсто, што чини око 80 одсто државног капитала. Остатак посједују други акционари.

„Електропривреда РС“ приликом откупа акција има опцију да Матично предузеће купи акције у Зависним предузећима, или да Зависна предузећа стичу сопствене акције.

 У случају опције да Матично предузеће купује акције у Зависним предузећима, куповином прве идуће акције морало би да објави понуду за потпуно преузимање и да купи акције свих оних који желе да изађу из тих предузећа. То су за ЦАПИТАЛ потврдили и у Комисији за хартије од вриједности РС.

„Закон о преузимању акционарских друштава прописао је да лице које непосредно или посредно путем заједничког дјеловања стекне акције емитента којима, заједно са акцјама које већ има, прелази проценат од 30 одсто од укупног броја гласова које дају акције емитента с правом гласа, изузимајући акције акције емитоване с правом гласа које су у посједу емитента (сопствене акције), обавезно је да у стицању одмах обавијести емитента, Комисију, берзу и јавност, те објави понуду за преузимање, под условима и на начин одређен овим законом“, навели су у Комисији.

У случаји да Зависна предузећа купују сопствене акције, не постоји обавеза објаве за преузимање.

„Узимајући у обзир да су Зависна предузећа ЕРС-а организована у форми отворених акционарских друштава битно је истаћи да, у складу са Законом о привредним друштвима, отворено акционарско друштво не може стицати сопствене акције споразумом са акционаром већ само путем понуде свим акционарима про-рата, у складу са овим законом“, појаснили су у Комисији за хартије од вриједности.

Одлуку о стицању сопствених акција доноси скупштина акционара.

Књиговодствена вриједност акција ЕРС-а прелази 3,5 милијарде КМ, док им је, према подацима са Бањалучке берзе, тржишна вриједност око 320 милиона КМ.

Највриједније на тржишту су акције у „Хидроелектранама на Требишњици“ и „Хидроелектранама на Дрини“, а које прелазе вриједност од 100 милиона КМ.

Тржишна вриједност 10 одсто акција ЕРС-а, колико Управа те компаније планира да откупи, тренутно је око 32 милион КМ, док им књиговодствена вриједност износи близу 354 милиона КМ.

Стручњаци за тржиште капитала кажу за ЦАПИТАЛ да је реално да се 10 одсто акција откупи по тржишној вриједности, док би за остатак од 10 одсто вјероватно морала да се плати књиговодствена цијена.

Тиме би трошкови којима би се ЕРС изложила износили око 386 милиона КМ.

Међутим, неизвјесно је колико би цијена акција ЕРС-а могла да расте јер су видљиве промјене на Бањалучкој берзи.

О плану откупа акција ЦАПИТАЛ је у петак упутио питања Управи ЕРС-а, али одговора још нема. Ресорни министар Петар Ђокић рекао је да ће новац за куповину акција од мањинских акционара бити обезбијеђен из средстава ЕРС-а или кредитним задужењем.

Приходи од продаје које је ЕРС остварила у 2017. години прелазе 728 милиона КМ, док им је нераспоређена добит за исту годину износила око 360 милиона.

Према нашим сазнањима у ЕРС-у је опсежан процес припреме и испитивања свих могућих опција у вези са куповином акција.

(Цапитал)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Милан

29.01.2019 15:53

Мислите нераспоредјена добит са 31.12.2017. године а не за исту годину, је се нераспоредјена добит кумулира кроз периоде?

ОДГОВОРИТЕ
Name

растуристе све

29.01.2019 17:05

И РС сте сву деградирали растурили, остала вам је ЕРС и порука младима и поука ко год мозе нека иде од лопова и лоповлука, све сто је радило угасили сте гасите јос сто вам је остало и сваки мозе да угаси свјетло и гас из ове смецарске дрзаве, то баја и смецари око њега раде. Факултети нису потребни само занати и гас у ЕУ боље тамо под мостом него у рс куци да на тв гледате бају да вам о глави ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

29.01.2019 19:35

То је једина истина. Ми смо пропали вец, само нам треба неко конацно објавити. Погледај само све пуца по савовима и урусава се, апсолутно ниста не постоји сто вец није пропало, угасено, презадузено. Узас.

Name

Младен

29.01.2019 17:30

Мени ово лици на јос једну превару. 380 милиона би се требало потросити да се купу несто сто вриједи 38. Вјероватно су они блиски власти покуповали јефтино дионице и сад смуцкали да их дрзавно предузеце мора откупити по 10 пута вецој цијени.

ОДГОВОРИТЕ