Повећати плате, провјерити дипломе

Српска демократска странка ће подржати приједлог закона о платама запослених у области високог образовања и студентског стандарда Републике Српске, те затражили да се разморти и приједлог да се плата повећа и техничком особљу у средњим и основним школама.

Република Српска 29.01.2019 | 13:55
Повећати плате, провјерити дипломе
Рекао је ово народни посланик Давор Шешић, додавиши да су га многи људи питали зашто се неће повећати плата техничком особљу које много доприноси квалитету наставе. Навео је да је за квалитет наставе битно и провјерити дипломе људи који образују дјецу.

– Слажем се да се људи требају мотивисати и да се треба повећати плата наставница, али јако је битно да се провјери и квалитет диплома учитеља и наставника, јер се све више родитеља жали на учитеље. Мислим да је то, поред повећања плата јако битна ствар за очување струке, те корак којим би се направила разлика између људи који добро образују дјецу и оних који раде због плате – рекао је Шешић на сједници Народне скупштине Републике Српске.

Поплава лажних диплома

Да је полава лажних диплома ушла и у образовни систем сагласан је посланик СДС Небојша Вукоановић, који каже да је сам радио у просвјети нагледао се свега.

– Ако желите уништити неку нацију, само уништите образовање. Јако је битно да се у Републици Српској донесе једна одлука, а то је да се у јавној управи не могу запослити они који имају дипломе са приватних факултета. Тако би се отворило много радних мјеста – рекао је Вукановић.

(Српскаинфо)

Коментари / 26

Оставите коментар
Name

ТАНДАРА МАНДАРА

29.01.2019 12:58

Супер, али одакле пдићи плате ???? Једино да вама политичарима смањимо примања на просјечну са 5000 КМ рециом на 843 КМ да добијате и биће за свију а и ви ће те бити ближе онима који су вас бирали и дали да се обогатите .... али врана врани очи не копа и нема ништа од тога , јел тако младићу ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

29.01.2019 13:35

Чава пред изборе рече да се може направити велика уштеда на томе што се службена возила користе у приватне сврхе и послије радног времена.

Name

Салс

29.01.2019 13:56

Заблуда је да су плате у дрзавним фирмама велике. Нпр ја изадјем са свим додацима од 800 до максимум 1000 км мјесецно а имам ВИИ степен. Вец сада имам понуду од једне приватне фирме на 1500 км мјесецно (не знам колико би од тог износа добијао на руке). Предност дрзавне фирме је сто се далеко мање ради(фактицни не ради се ниста) и сто је сигуран посао. Код приватних фирми се ради од јутра до сутра и никад не знас када цес остати без посла. Ја сам бас због тога и поцео радити у дрзавној фирми, када је пукла приватна фирма у којој сам радио пресао сам у дрзавну. Изузев неких фирми у електроенергетском сектору плате у дрзавним фирмама су мање него у приватним(када се урацуна и онај дио плате који иде на црно). А плате које примају директори, министри, посланици и слицно уопсте нису проблем. Проблем је сто они за мандат наплате легално кроз плате по 300 000 а поред тога украду јос барем милион, неки и висе десетина милиона али милион минимум. Када не би крали било би довољно новца да се плате дигну барем за 50% и да се кредити могу врацати без узимања нових.

Name

КТК-предмет на цекању

29.01.2019 14:49

Мозе ли само повецање плата без провјере диплома?

Name

РУГИП

29.01.2019 17:20

У Републичкој управи за геоправне послове-РУГИП треба провјерити све дипломе које су добили експресно правници са ранијом вишом управном, затим дипл. инж.геод. са дипломама из Новог Сада (нпр. Перић Зоран, шеф у катастра у Бијељини, Божић Рајко-Рајун, пом. дир. у РУГИП и др. експресњаци на функцијама). Тражити: кад су уписали, кад су завршили и др. јер је немогуће да Геодетски факултет заврше брзо времешни геометри, који сада не знају основне математичке формуле.

Name

Учитељ

29.01.2019 13:11

Поред приватних факултета на којима се купују дипломе квалитет учитеља, наставника и професора срозали су и Учитељски факултет у Бијељини и сви наставнички факултети на Палама. Наштанцовали су учитеље и професоре који нису ни приближно квалитетни као стари учитељи са средњом учитељском, а о професорима да не говоримо. Поред приватних факултета универзитет на Палама који је збринуо професоре из Сарајева највећи је кривац за инфлацију свих могућих диплома.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

29.01.2019 16:55

Универзитет на Палама,...паметном доста, а неки се питају засто смо пропали и цуде се,...

Name

Тако је

29.01.2019 17:59

Чињеница је да просвјетне факултете, као наведени, углавном уписују најлошији ученици из генерације, који су се једва провлачили у средњој школи, неки чак и пропадали. Пошто је сад као тренд, да сви студирају, овакви без неких проблема заврше и дођу да нам уче дјецу. Управо је то један од елемената пропасти школства, а одређени факултетски професори су такођер образовно упитни.

Name

Мозда?

29.01.2019 13:18

Можда би било добро, прије доносења одлуке о повецану платапросвјетним радницима, требало (прије свега) израцунати: колико просвејтни радник (по квалификацијама) годисње прими пара, а колико неко коније просвјетни радник ( у реалном сектору), а у истом степену струцне спреме . Примјера ради, дипломираног инзињера који у привреди, свакодневно, ради и по 10 цасова, треба упоредити са дипломираним уцитељем (који је диплому стекао у неком приватном факултету, а да и незна гдје је факултет-говорим из праксе) икоји утоку године има 3 мјесеца годисњег одмора, а дипл.инг.,мозда нема ни 20 дана. Е након овакве анализе, господине Висковицу, треба (не)донијети одлуку о повецању плате просветарима. Цињеница једа нам дјеца из средњих скола и са факултета не носе никаква звања. То се зове убијање генерација.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре можда

29.01.2019 13:36

Не можда, него сигурно.

Name

Ре Можда

29.01.2019 13:42

Проблем је у томе што су послератне генерације просвјетних радника дошле без икаквих знања. Као што су националне странке уништиле привреду и здрсвство тако су уништиле и просвјету. Највећи допринос том уништсвању дао је тзв. универзитет на Палама који је за кратко вријеме наштанцовао велики број професора српског и енглеског језика, професора физичког и географије и свих других. Знате ли колико је тешко било завршити за професора прије рата у Београду или Сарајеву. Сад имамо нпр. професоре српског језика који пишу заједно незнам и којима се бољи ученици смију. Прије рата су стручне школе тешко могле задржати инжењере јер су сви ишли у привреду гдје су плате биле дупло веће. Сад немају гдје отићи јер су наши врли браниоци националних интереса уништили индустрију. Не треба нама сада нико, важно је да имамо РС. То што ће за коју годину то бити пуста територија, кога брига. Послије мене, потоп!

Name

Професор

29.01.2019 13:21

У провјери диплома кренути од министара и народних посланика као и директора јавних предузећа, а онда кренути даље по дубини. Забранити запошљавање у државним и јавним установама са приватним дипломама. Нека такви своје знање покажу у реалном сектору. Ако може диплому, знање им нико не може одузети!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин

29.01.2019 13:52

Крајње је вријеме да се провјере све стецене дипломе у РС. Без тога нема напретка у насем друству. Лицно сам заврсио факултет универзитета у БЛ (знаци није приватни), намуцио се на предавањима, вјезбама, испитима све са надом да цу дозивјети боље сутра, али послије годину дана одлуцио сам да пакујем кофере и правац Њемацка. Јер сам се увјерио лицно да људи који који су заврсили приватне факултете имају веце сансе од мене. Али исто тако знам да ти сто су заврсили приватне факултете ем је њих пола купило диплому (прицам за приватни факултет у Приједору) ем је пола њих у току свога студирања радило у неким фирмама, знаци примали су плату а на предавањима и вјезбама никада били нису. О цему даље да прицамо о квалитету тих диплома!? Ја се ипак повлацим у Њемацку и мислим да це то бити и најбоља опција, све је боље неко остати у оваквоме друству!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

29.01.2019 19:25

Сретно. Слацес паре родбини, а тиме и овима о којима писес, теби добро,..њима јос боље. Зивио!!

Name

Југоносталгичср

29.01.2019 14:28

Нациналне странке су уништиле све живо:привреду,индустрију,пољопривреду, здравство, школство, јавну управу, полицију. Да не говоримо о бесмисленом грађанском рату у који су увеле грађане БиХ који су дотад мирно живјели једни са другима.Укратко потпуно разориле друштво. И што се сад чудити што је и просвјета уништена кад су бивши понављачи преузели власт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тотал Дамаге

29.01.2019 14:43

Понављаци воде народ у БиХ!? Страсно, да страсније не мозе бити!

Name

грађански рат

29.01.2019 16:57

Мултикултибратствојединство,..казес грађански, довољно си рекао...

Name

Вукановићу

29.01.2019 14:48

Ако имаш завршен државни факултет, пронађи ове бивше понављаче и двојкаше са купљеним дипломама и прозивај их на свакој сједници скупштине, исто као и тзв. народне посланике ефенди- Чаву и Омер-пашине сеизе, све док не добију нервни слом који су и заслужили јер су преварили народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Просветар

29.01.2019 15:11

Ја бих с провјером дипломе кренуо од министарке просвете. Свуда писе да је магистрирала медијску продукцију?! А нигдје не писе коју средњу сколу има и гдје је заврсила основне студије. Надам се да није БЛЦ или Апеирон!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТАЧНО ,

29.01.2019 15:31

Провјерити дипломе и урадити тест знања свим министрима. Ту је највећи проблем добијања диплома, магистрата и доктората. И што је накарадно, политичари не раде ни систематске прегледе. Многе дипломе су проведене кроз матичне књиге, испити нису полагани. Зато провјерити не само дипломе него извршити реално тестирање свих у јавним установама, а посебно нас у образовању.

Name

За Тачно

29.01.2019 18:11

Ко ће извршити ове провјере и по чијем налогу, да ли онога ко је изнад, а школа му је још упитнија од истих? Сви су они у истом кошу, једнаки у сваком погледу, иначе не би били тако јединствени чувари свега стеченог. Нема ништа од тих провјера, то је само пуста прича, све је јавна тајна, тако ће и остати. Све је по оним "врана врани очи не вади", као и "неће сјећи грану на којој сједи". Како год да посматрамо, свеукупна пропаст нам се смијеши!!!

Name

ПОДРСКА

29.01.2019 15:41

У нормалним дрзавама, образовању се пруза пуна подрска у сваком погледу, јер код здравог образовног система ствара се претпоставка за успјесан привредни развој, и укупан напредак дрзаве. Па зар неко има дилему да је висе него потребно врсити сталну контролу тог система, и ригорозним мјерама казњавати свакога ко тај систем урусава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милићи

29.01.2019 18:04

Како провјеравати дипломе кад диспечер прича неповезано да ни охо љепило не може саставити реченицу.Гори од Бисерке.У последњих 12 година на челу владе ЛОШ,ЛОШИЈИ,НАЈ ЛОШИЈИ:АФЕРИМ РС.

Name

ре. Милици

29.01.2019 19:30

То се зове спирала пропадања. РС је одавно у том вртлогу, и он се прогресивно повецава. Тако је у свему, од лосег према горем. Када се упадне нема помоци ни излаза. Само бијег из пропасти зване РС је спас, ако себи мислис добро.

Name

Магистра витае

29.01.2019 19:29

Причало се неко вријеме и о провјерама доктората и магистратура. Причало, причало, па се ушутало. Има и апликација за провјере, кроз коју се 'провлачи' дисертација и магистрат, али џаба. Ништа од свега. Јачи су они грешни, уосталом као и у другим секторима. Лоповлук је свуда завладао. Остали народи нам се изругују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГАЦКО

30.01.2019 18:40

СВАКИХ 7 ДАНА БАРЕМ ЈЕДАН БРАВАР ЗАПОСЛЕН У РиТЕ ГАЦКО ПРОСЛАВЉА ДИПЛОМУ МАШИНСКОГ ФАКУЛТЕТА!