Ових навика придржавају се људи који никада нису болесни

Они који се никад не разболевају нису благословени "надљудским" имунитетом, али воде рачуна о себи и придржавају се здравих навика које вирусе држе подаље.

Здравље 29.01.2019 | 11:37
Ових навика придржавају се људи који никада нису болесни
Ево "правила" људи који никад нису болесни:

Одлазе на спавање у одређено време

Истраживања показују да особе које спавају осам сати током ноћи имају мање шанси да закаче вирус од оних који спавају седам или мање сати. Ноћу се организам обнавља, а регулише и хормоне стреса који нас чине подложнијим различитим инфекцијама. Али, важно је и да се "времена за спавање" придржавате и викендом. Много боље ћете се осећати ако сваки дан одлазите на спавање и устајете отприлике у исто време.

Једу "шарену" храну

Ако једете намирнице у различитим бојама, унећете све неопходне нутријенте. Нека се на вашем тањуру нађе воће и поврће богато антиоксидантима као што су бундева, слатки кромпир и шаргарепа (садрже бета-каротен), цитрусно воће, кисели купус и паприка (витамин Ц), бадеми и други орашасти плодови (витамин Е), црвено вино (резерватол). Антиоксиданти ублажавају штетно дејство слободних радикала и штите ћелије од пропадања, помажући истовремено организму да се одбрани од вируса.

Пију црни чај

Студија спроведена у Америци показала је да особе које попију шољу црног чаја у току дана стварају три пута више интерферона, моћног протеина који уништава вирусе који нас нападају. Ако желите да ојачате имунитет, уместо јутарње кафе попијте шољу црног чаја.

Друже се

Дружење са пријатељима и члановима породице помаже нам да се лакше изборимо са стресом, а онда и наш имуни систем боље ради. Немојте оно што вас мучи држати у себи, решење за проблеме лакше налазимо кад имамо подршку околине.

Носе папуче

Односно… изувају се кад уђу у кућу. Прво, тако кућа остаје чиста и не разносите бактерије свуда наоколо. А друго, кад су вам стопала хладна, мозак прима поруку да "приштеди" на топлоти, што значи да ће вам циркулација у периферним деловима тела бити слабија. Слабија циркулација значи и мање белих крвних зрнаца која се боре против инфекција, тако да сте подложнији вирусима.

Уносе пробиотике

Добре бактерије у нашим цревима важне су за имунитет. Ако не желите да узимате суплементе који садрже пробиотике, уносите више ферментисаних производа, јогурта или киселог купуса, на пример.

Вежбају

Студије показују да редовна физичка активност оснажује имуни систем. Осим вежбања, повољно утичу и јога и медитација, па одаберите активност која вам највише одговара.

Перу руке, али нису опседнути тиме

Важно је да руке перете кад уђете у кућу, пре и после припремања хране, пре јела, после коришћења тоалета и после брисања носа, кијања или кашљања. Тиме смањуете ризик од болести за између 16 и 59 одсто, према америчком Центру за контролу болести. И не морате да користите антибатеријска средства. Обичан сапун и топла вода биће сасвим довољни.

Гледају и телевизију

Али не читав дан, већ само пола сата дневно. Оваква паузица током које "одморите мозак" ће вам учинити само добро. Кад смо под стресом, кортизол и адреналин успоравају бела крвна зрнца, што организму отежава "одбрану" од инфекција. Пола сата током којих ћете гледати неку серију или емисију која вас опушта ће довести ниво ових хормона у нормалне границе.

Не додирују лице

Ако се одвикнете од трљања очију, носа и приношења руку устима, смањићете ризик од респираторних вирусних инфекција за 41 одсто, показују истраживања.

РТС
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Тацка

29.01.2019 20:07

Одлично подсјецање на добре навике или упутство за усвајање истих.

ОДГОВОРИТЕ