Интервју - Марјан Вајда: Новак је ратник!

Свим срцем жели да још дуго буде најбољи! Иза сваког успешног тенисера стоји успешан тренер.

Тенис 28.01.2019 | 21:45
Интервју - Марјан Вајда: Новак је ратник!
Новак Ђоковић и Марјан Вајда још једном су показали да су савршен тандем, уствари, цео Новаков тим нешто је што функционише беспрекорно.

Непуних 15 сати по освајању седмог пехара на Аустралијан Опену, тренер Новака Ђоковића сумирао је утиске за српске медије.

На питање, како се осећа и како је све „преживео“, Вајда се задовољно осмехује.

„Одлично сам, како би човек могао да се осећа. Емоције су биле велике, не можемо да му вратимо толико колико он даје нама, али наше задовољство јесте било велико због свега што смо учинили за њега, не само у претходне три недеље, него и у прошлости. Све се сложило и створило најбољи могући исход – Новак је освојио 15. Грен слем титулу, о чему смо могли само да маштамо, седми Аустралијан опен после свега што је прошао, повреде и тешког периода. Све је то истински изванредно, скоро да не могу да поверујем шта се све догодило“, изјавио је словачки стручњак.

Новак и Вајда су поново успели да вежу три Гренд слем титуле. Заиста, фантастичан успех, нешто што се у свету врхунског тениса ретко постиже.

“Када смо поново почели да сарађујемо, било је скоро као да поново крећемо све испочетка. Новак је буквално опет почео од нуле, али веома је добро и тада било за њега што је имао успешну прошлост и веома чврсту и здраву основу. Сви су говорили да је само питање времена када ће се вратити, али није баш било тако по мом мишљењу. Ускочио сам у тим и кренули смо од нуле. Истина је да знам Новака дуго, али биле су тешке околности са којима смо се суочавали. Очигледно, између нас постоји велико поверење и блиско смо, то је моја предност јер смо као породица и могу све да му кажем. Нисам му само тренер, ауторитет или шта већ, него сам и његов пријатељ, што је такође врло битно. Ђиђи се вратио, ту је и Ули, било је много добре енергије, јер он зна те људе и знају како раде, имамо много тога заједничког и исти, високопрофесионални приступ свему”, додао је Марјан.

Вајда није ништа препустио случају. Знао је тачно како ће све функционисати, не чему прво треба радити. Гледали смо њихове тренинге у Мелбурну, ту заиста нема места импровизацији.

“Кад сам дошао, рекао сам му да морамо да урадимо одређене ствари, ово, па ово и оно. Основно је било да се вратимо старим рутинама, да добро тренирамо. Такође и кондиција је била важна, јер није био баш у најбољој форми када смо поново почели да радимо. Добро је, што је Новак талентован и што има чврсту основу, па се све врло брзо вратило. Радили смо на новом сервису, на биомеханици форхенда, а и на кондицији, јер није играо много мечева. Када је почео да игра више, да осећа лопту, поново је почео да верује да може да игра на високом нивоу и да ће својом игром да однесе превагу”, прича Вајда.

После свега, све је била ствар поверења. Мало ко је у свету тениса веровао у такав Новаков повратак.

“Као тим смо веровали да ће се вратити, али нисмо веровали да ће се то догодити тако брзо. Ипак, он је толико талентован и дошло је брзо. Победа над Надалом на Вимблдону била је најважнији тренутак за њега. Тада се сударио са једним од најбољих и доказао је себи да је и он опет у тој категорији”.

Логично се поставља питање мотивације. Када неко освоји толико као што је Новак, онда је увек тешко кренути изнова, али њему то успева.

“Био је веома мотивисан од самог старта. Понекад чак и нестрпљив, питао ме је када ће поново бити најбољи свакога дана... Његов професионализам је изванредан, он је у том смислу најпосвећенији човек којег сам видео. Сада му се још више дивим због тога, јер има породицу и двоје деце, тешко је то уклопити, али он је успео. Треба одати признање и његовој породици, они разумеју шта је за њега важно и шта је то што много воли, а то је тенис, он из свег срца жели да буде најбољи на свету”.

На слављеничкој конференцији за медије, Новак је открио да ће ове године посебну пажњу посветити игри на шљаци. То значи да је већ зацртао “мисију Париз”, у покушају да освоји нови “Ноле слем”.

“Шљака је другачија подлога, па је и кретање другачије, што захтева рад на другим мишићима. Такође, другачији су и ударци са мало више спина. Шљака је много спорија, дуже размене, па су потребни и брзина и издржљивост. Радићемо на тим специфичностима шљаке, свакако”, додао је Вајда.

Када смо му рекли да ли је свестан колико га воле људи у Србији, само се насмејао.

“Волим их све. Пренесите им моју љубав и поздраве!”

Извор: Б92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

драско

28.01.2019 21:17

У 100 година се роди 1 овакав цовјек, Новак Дјоковиц.. А прије њега Никола Тесла.

ОДГОВОРИТЕ