Нису сва дјеца у истој позицији

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас да подржава иницијативу да буду обезбијеђени бесплатни уџбеници за ученике основне школе, али да главни критеријум мора да буде социјални статус породица како би их добила дјеца чији су родитељи у великом напору да обезбиједе уџбенике, а не појединци који могу да их купе не само својој, већ и дјеци у цијелој Српској.

Република Српска 28.01.2019 | 14:52
Нису сва дјеца у истој позицији
"Такви не заслужују бесплатне уџбенике. Дакле, залажем се за иницијативу за бесплатне уџбенике, али мало модификовану у односу на приједлог. Нису сва дјеца у истој позицији, а ни њихови родитељи", рекао је Вишковић новинарима у Бањалуци.

Он је додао да ће настојати да прије коначне одлуке израде регистре и социјалну карту.

"Нисам присталица да све што треба да буде бесплатно буде на равне части. Полазим од себе. Мом дјетету не требају бесплатни уџбеници зато што је његов родитељ у стању да му их обезбиједи. Исто је и са мојим министром, директором фонда и тако даље. Морамо напустити праксу да је за све исто и с тога бесплатне уџбенике треба да добију породице у којима има више дјеце која иду у школу и чија су примања до неког износа који буде дефинисан", нагласио је Вишковић.

Он је подсјетио да је Влада Српске на прошлој сједници заузела став у вези са иницијативом да буду обезбијеђени бесплатни уџбеници за све основце.

"Ми у буџету за ову годину нисмо планирали додатна средства за те намјене. Анализа је показала да, када би овог момента обезбиједили бесплатне уџбенике за дјецу која похађају основну школу, а има их више од 89.000, то би буџет коштало око 12 милиона КМ. Иницијативу ћемо додатно аналазирати и размотрити и у буџету за 2020. годину ћемо планирати више средстава него до сада", најавио је Вишковић.

Бесплатне уџбенике до сада су имали само ученици првог и другог разреда и одлични ученици из вишечланих породица.

Иницијатива да буду обезбијеђени бесплатни уџбеници за све ученике основних школа уврштена је у дневни ред сједнице Народне скупштине Републике Српске која почиње сутра. 

(Срна)

Коментари / 54

Оставите коментар
Name

Боки

28.01.2019 13:55

Сви су у великом напору осим вас крвопија на власти и ваше родбине и остале гарнитуре ваших тајкуна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сељак

28.01.2019 14:23

НЕК ДАДНУ ПОЛИТИЧАРИ СВОЈОЈ ДЈЕЦИ И ДЈЕЦИ ОД КУМОВА И ТАЈКУНА БЕСПЛАТНО КЊИГЕ - А СИРОТИЊА НЕК И ДАЉЕ КУПУЈЕ , ЈОШ НИЈЕ ПРИГУСТИЛО КАД ТРПЕ И ЋУТЕ-ИМАЈУ ОНИ ПРОДАЛИ СУ ГЛАСОВЕ У СЕПТЕМБРУ - СВЕ ЈЕ СКОЧИЛО 113% !

Name

ре боки

28.01.2019 14:46

Ма дајте значи послије једне године би бацали половне а скоро нове уџбенике у смеће,уништили би књижарску дјелатност јер нам се школски прибор продаје по тржним центрима.Они који имају мјесечни приход мањи од нпр 1200 км нек им се купи.Колико људи је на бироу а имају приватне ауто механичарске радње.

Name

КТК-комисија

28.01.2019 14:55

Ова мала корекција премијера да се увази, молим градјанство!

Name

реално

28.01.2019 15:26

Наравно да нису ни у приблизно истој позицији.Не само по питању удјбеника, по многим питањима..... Назалост и ту су најупецатљивије слике стања у друству.

Name

Минули нерад!

28.01.2019 15:29

С обзиром на дуг дјеце по родјењу треба свакоме дати књиге, одјецу и дзепарац бесплатно!

Name

Свицарска

28.01.2019 16:10

У Свајцарској уопсте не постоје удзбеници а сав радни матријал оловке,фасцикле,радни папири и остало је потпуно бесплатно за све.Дјеца не купују ниста цак ни торбе вец све ствари остављају у приватне ормарице који буду у сколама и свако има свој кљуц.Имају паре за скупе ауте свака суса вози слузбено ауто и дрзава му плаца троскове возаца обезбједјења а немају за дјецу Срамота

Name

Дејан

28.01.2019 16:53

Ако нецете дати сваком дјетету немојте ни тим социјалним.Немојте одвајати дјецу.

Name

Министар

28.01.2019 17:03

Овај није нормалан. Свако дијете би требало да има бесплатне књиге и не само то гец и дјецији доплатак. Ни једна плата испод 3000 км није велика на ове цијене. У овој дрзави нису проблем не плате министара и осталих дрзавних слузбеника. Кад би зуставили пљацку дрзаве не би се бунио ни да добијете плате од по 10000 км. Далеко висе од тога украдете. Ако вец правите социјалну карту онда треба цензус да буде 500 000 имовина а примања 5000 км мјесецно. И како то да не мозе да се надје за удзбенике јер није предвидјено будзетом а пред изборе сте могли да надјете дупло висе за пензионере. Удбенике треба да плацају само изразито богати и то треба да удзбеници буду бесплатни и за средњу сколу и за факултете. Срам вас било. Прицате о националном програму демографске обнове а субвенције за стамбене кредите касне а ријец је о новцу који на годисњем нивоу није ни 2 милиона км. Сад цете дати бесплатне удзбенике онима на минималцу. Као да ја који од плате од 900 км могу лијепо да зивим и издрзава зену и двоје дјеце. Да вам је стало до народа комплетне камате на стамбене кредите хи субвенционисали а то не би костало ни 20 милиона годисње и не би каснило. Сва дјеца би имала право на дјецији а је само болесна. Стидите се. Имате новац за бијели хљеб, возни парк, додиков хеликоптер и слицно али за дјецу немате.

Name

па да

29.01.2019 11:14

Господине Висковицу,Ви изцледате јако забринуто! Нигдје оне ведфине са поцетка мамдата!?

Name

ре дејан ре министар

08.02.2019 12:27

Предсједниче Владе, ако мислите задржати становништво овдје позабавите се са финансијама за дјецу. Сва дјеца до краја школовања требају да се финансирају из Буџета. Како, нађите модел. Са оваквим мизерним платама Република Српска ће се од одуће године испразнити. Сваки нормалан човјек ће замијенити сиромаштво за пристојан живот или за богатство. Рачуница је јасна:у Њемачкој свако дијете 206 Еура до краја школовања. Ако имате више дјеце за њихова давања од државе и још 400-500Еура ето кирије за стан. Све остало је ЖИВОТ (храна, ауто, путовања,зимовања и сређен живот, Боже само здравља). А код нас, шта можеш радити да будеш задовољан са примањима: у политици, у криминалу и корупцији у привредном искориштавању људи. Живимо у заблуди да ћемо бити вјечито тржиште ЈЕФТИНЕ РАДНЕ СНАГЕ. АДИО док нас наше вође од локалног до државног нивоа праве будалама и гуше а они сами живе у БОГАТОМ САМОЗАДОВОЉСТВУ појавио се народ који Вам каже ЗБОГОМ. "Збогом остај завичају мили, одлазимо да се не вратимо".

Name

петао

28.01.2019 13:56

Тако премијер поче нешто да одлучује у РС-у. Почео је од књига и свески. Врло одговоран посао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реформа

28.01.2019 14:18

Мала су то издвајања да би дјецу у тако раној животној доби раздвајали на богате и сиромашне,него вама који имате смањити примања,натерати да плаћате порезе и увести закон да само једно примање имате,па ето пара.Ако хоћете још, у слободно вријеме гајите баште,производите мед,чувајте козе.

Name

Робин Худ

28.01.2019 14:02

Паметан...сунце ти жарено....а јел чуо Рудоња за његову памет.... Зашто онда његови министри журе с памећу?????? ....а да ово је првих сто дана.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свима исто треба бити!

28.01.2019 21:07

Па хоће да калкулише, јел да?! Па онда они који добију уџбенике су испод ваших који имате новца да им купујете по неколико пута исто из бахатости..

Name

ЗНАЊЕ

28.01.2019 14:08

Преседниче Владе, не води се финансијска консолидација Републике Српске за уџбеницима за дјецу, већ на јавним набавкама. Мало се дијелимо и пребројавамо, па тако и у првом разреду треба да се зна ко је богаташко дијете , а које сиротиња. Сва дјеца морају имати иста права, а обавеза владе је да нађе механизме да богате опорезује много више него досад и да почну једном пунити бужет, а не 30 година узимати. Такав предлог је могао стићи од неког ко лоше стоји са логиком и способношћу да размишља онако како размишљају способни људи. Међутим, неспособни су на сцени, јер су умне послали у најам на запад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ратко

28.01.2019 14:22

Лепо рецено-написано, само нецији мозгови не могу докуцити такве границе, дао си му тезак домаци задатак, ово је за осми основне, а он је јос увек у петом.

Name

Ре

28.01.2019 14:28

То сам мислио и сам реци. Све подрзавам сто је написано. Није ово социјална помоц вец брига дрзаве за сву дјецу без изузетка. А од богатих наравно висе пореза, а не дјецу разликовати. Забасао си премијеру.

Name

Тако је земљаце

28.01.2019 14:35

Имаш право земљаце. Није ни западу тако лоше. Требаш ста знати за разлику од наше назови дрзаве. Тамо сто мање знаш, а више лижеш, боље се пролази. Ми сто понешто знамо и с правим дипломама сналазимо се мјесечно са 4-5.000€. Остане понеки и за измишљене порезе на стамбени простор кад навратимо у отаџбину.

Name

Примјер

28.01.2019 15:07

У Сведској и дијете предсједника има дјецији доплатак јер је то право дјетета а не његових родитеља.Знам да у Свајцарској сви који се сколују до наврсене 18. године имају по 500 франака мјесецно као и старији који студирају под условом да дају годину за годину. Поредјења нису бас реална али слазем се да права дјеце треба одвојити од родитеља ма каква она била.

Name

Ре Ре

28.01.2019 15:11

Ма не млати богати дјеца су вец раздвојена и у позицији и опозицији има много богатих људи и не треба има давати бесплатне удзбенике само за оне који то теско купују.

Name

Владо

28.01.2019 14:11

Највећи проблем је што Завод за уџбенике има монопол, они те књиге штампају за 1-1,5 КМ а продавају их дјеци за вишестуко већу цијену...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гале

28.01.2019 14:11

Не знсс ти јаро ста радис изгледа..а ста цу ја који немам данас, не радим, и поцнем радити за два мјесеца добијем плату 2 иљаде, ил добијем на лоту..дјеца су дјеца, књиге су књиге а социјално угрозене категорије имају друге бенефите ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Разарање друства

28.01.2019 14:17

Наравно да нису. Захваљујуци таквој власти све ове године,80% градјана нема нормалне финансијаке могуцности за зивот, па самим тиме и њихова дијеца. Нису равноправно имале ни бебе и за то сте се побринули,климоглавци.Умјесто да сте донијели закон да примају до наврсене године зивота бебе, харцили сте на бизарне прохтјеве. Дијеца и гладна и полугладна иду у сколу. Наравно криминалцима и ухљебима то није проблем, вазно је да имају њихова, а добро це доци и њима ако буде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

28.01.2019 14:25

ТАЧНО СТЕ РЕКЛИ ДА НИСУ СВА ДИЈЕЦА У ИСТОМ СТАТУСУ, НАПРИМЕР ДА ЈЕ ДАВИД БИО БУРЛИН ИЛИ ЧВОКИН НИКАДА НЕБИ БИО УБИЈЕН А ОВАКО ЋЕ ИХ БИТИ ЈОШ ДОК НЕ ДОБИЈЕМО ОДГОВОР КО ЈЕ УБИО ДАВИДА ДРАГИЧЕВИЋА?????????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крсто

28.01.2019 14:30

Тију 12 милиона може Милутин из једног џепа платити. У колико је талова учествовао, могао би и подуплати на 24, без проблема. А велика је то душа.... Оће он и сам помоћи, и сину је дао 3 милиона за јагоде, како неће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За премијера

28.01.2019 14:31

Нека књиге буду за сву дјаке дзабе, а ови који имају пара нека плацају порез дрзави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бубана за АТВ

28.01.2019 15:00

Мозе и овако: Ко не плати порез дрзави неце добити књиге бесплатно, а ко их добије бесплатно да плати порез дрзави умањен за цијену књига.

Name

Мафијаска посла

28.01.2019 15:05

Ту исту дијецу сте задузили толики новац, а не мозете им ни удјбенике финансирати за основно образовање,умоболни кримоси.

Name

Јеца

28.01.2019 15:00

Висковицу поново млатис глупости,и даље црвени картон за појављивање пред медијима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крсто

28.01.2019 15:59

Глупан. Не може преко ноћи се промјенити. Дупелизац месару Лактаском.

Name

Јеца

28.01.2019 15:03

Сто је лоповлука то је у Милицима,знад добро да доље сви краду,нпр Лазо нацелник никада себи није купио гаце,нити платио каву и све друго,то ти одлицно знас.Ако оцес да заводис ред крени од себе и тих миса!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

28.01.2019 15:26

Вима што премијер говори не требају књиге они одмах купе диплому а сиротињи и нетреба јер њима школа није потребна!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Када смо вец код дијеце

28.01.2019 15:27

Ко је убио Давида?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пепеаруенде

28.01.2019 16:25

Гацо, ко је одговоран за униставање доказа о убиству?

Name

Врс

28.01.2019 15:33

Браво премијеру,конацно неко да схвати реалност.Сто би република куповала удзбенике дјеци родитеља кија имају нормална примања.Надам се да је ово само поцетак уводјења реда у републици.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрински Вук

28.01.2019 16:24

БРАВО

Name

Дорбирн

29.01.2019 00:11

Ма ја браво.Неција дјеца добију 3 милиона да се не дрогирају,а твојој це МОЗДА дат бесплатне књиге,ако донесес потврду да си социјално угрозен.Браво за твоју памет..

Name

Србац

28.01.2019 15:35

Треба набавити књиге за једну сколску годину,па да дјеца наследјују једни од других,а докупити оне које фале...и да и "богата"дјеца добијају старе књиге као и сва остала,а не да их од малена дијелите на ове и оне...

ОДГОВОРИТЕ
Name

?

28.01.2019 15:52

"Лијепо сте подијелили свијет: Све за вас, за вашу дјецу, за дјецу ваше дјеце и за ваше слуге. Добро сте подијелили свијет: све што је свјетлости и љепоте узели сте себи, а све што је мрака и тегобе оставили сте нама, па сад се сви рађамо са јасно и неумољиво предодређеним судбинама, ви са свијетлим а ми са тамним. Добро сте подијелили свијет! Али ваша подјела је само грозна, а не и вјечна. Сазреће гњев наш и биће зрело љето и опоро воће; дјеца ваша ће се стидити свога имена и одрицати богатства, јер ће им оно бити терет и пропаст." Иво Андрић

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гандра

28.01.2019 15:54

Па ви у Милицима дајете стипендије уценицима да бих имали довољан број да испуните квоту.Мозете дати и књиге наплатице предсједник компаније кроз коректив.

ОДГОВОРИТЕ
Name

X

28.01.2019 15:57

Стока без репа, црвеноустаска пронаталитетна политика.НАРОДЕ који сте ЊИМА продали глас, наједите се сад онога сто се не једе, и пријатно вам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@@@@

28.01.2019 16:11

Можете без проблема подјелити уџбенике за сву дјецу основне и средње школе у септембру зато што ће велика већина дјеце бити далеко од Р. Српске. Остат ће дјеца само ваша и ваших послушника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрински Вук

28.01.2019 16:22

Само господо наплаћујте за 5 година видецете колико имате уценика у клупама ! ОДЛАЗИ ВАМ РАЈА ПОЛАКО .ОСТАЦЕ СКОЛЕ И ПРАЗНЕ КЛУПЕ ПА ДРЗИТЕ ВИСОКИМ ФУНКЦИОНЕРИМА СКОЛЕ!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оља

28.01.2019 16:55

Срам било све политичаре у БИХ. Ово је стварно црна рупа. У нормалним земљама дјеци дају у школама бесплатне лаптопе и таблете, а ови не могу уџбенике дјеци да обезбједе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Буба

28.01.2019 17:18

Политицко тајкунаска елита полуписмених и неписмених одлуцује и блада са остатком народа у расулуууу !тако це вас Висковицу називати кроз историју !Богатили се у рату и после рата узурпирајуци институције на свим нивоима од правосудја па до дна убезана хоботница !историја не памти вецу пљацку народа !!неродјену дјецувсте задузили а ви се бахатите са милијардама по јабним и тајним од Русије до Мадјарске Кипра итд итд !а ти си само пијун и ниста висе од тога !!срамота и брука невидјенаааа фујјјјј

Name

миса

28.01.2019 18:53

С обзиром да говорите да је скололање бесплатно,онда у складу са тим обезбиједите и удзбенике. Сва су дјеца у истом полозају,јер код вецине само је један од родитеља запослен.И драги господине, покусај ти зивјети од 400км плате,бар један мјесец.

ОДГОВОРИТЕ
Name

п.п

28.01.2019 18:55

Висковицу,код нас сви биједно зиве, зна се какав је код нас стандард.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мико@@@

28.01.2019 19:20

Оставите једну државну плату а од ових осталих запослите још незапослених родитеља и повећајте обичном народу плате па ће свак свом дјетету моћи купити књиге. Дјеца су сва иста. Не дјелите дјецу. Већ се ви престаните бахатити. Размишљај те како би се ви осјећали да вашој дјеци неможете купити књиге и да мислите шта сутра за ручак да им дате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

28.01.2019 19:53

ПА ДА ЛИ ЈЕ ВАС СРАМОТА ТО ШТО ПРИЧАТЕ.ВИ СТЕ МИЛИОНЕРИ ,ГАДЉИВИ,ОДВРАТНИ,НЕ ЗНАТЕ ШТА РАДИТЕ МИСЛИТЕ ДА СТЕ БИТИ А НЕ ЗНАТЕ ДА СТЕ НОРМАЛНОМ НАРОДУ ТОТАЛНО НЕ БИТНИ,ХАЛО ДВАДЕСЕТ ПРВИ ЈЕ ВИЈЕК.ВИ САМО МЛАТИТЕ ПРАЗНУ СЛАМУ.ДРУГО НИШТА И НЕ ЗНАТЕ,ДА ЗНАТЕ КОЈЕ СВЕ ГЛУПОСТИ ИЗЈАВИТЕ У ТОКУ ДАНА ВИ БИ СТЕ СЕ САКРИЛИ У МИШИЈУ РУПУ.ОДАКЛЕ САМО ИСПЛИВАШТЕ ТАКВИ ЉУДИ.ДАНАС МОЖЕ БИТИ СВАКО И ПРЕСЈЕДНИК ДРЖАВЕ И ПРЕДСЈЕДНИК ВЛАДЕ СА ТАКВИМ МОЗГОМ.САМО СЕ МЛАТАРА ДА БИ НЕШТО РЕКАО.А НИЂЕ ВЕЗЕ ШТО КАЖЕ МОЈ ПРИЈАТЕЉ.ТУМАРАЈТЕ ЈОШ ДОК МОЖЕТЕ ДОКЛЕ ЋЕМО СТИЋИ ЧУЋЕ СЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маки

28.01.2019 20:30

Ама људи не нападајте цовјека, уразумите се, нема у БУДЗЕТУ. Јој јој јој. Нису удзбеници били у плану. Премијеру мој савјет ти је да се сакријес у мисију рупу па ти мислис да смо ми луди, јефтино си се продао као и ови предходни, ви прицате и лупетате а ми пљујемо по вама ето колико вас цијенимо и постујемо исто као и ви нас

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦХ

28.01.2019 20:44

Овим коментарима и порукама не моземо ниста постици. Људи преузмимо несто блате нас на све могуце нацине. ПРОКЛЕТИ били.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НН

28.01.2019 20:54

Е НИСУ СВА ДЈЕЦА У ИСТОЈ ПОЗИЦИЈИ јесте ли ви ово сконтали? Ја нисам. Е мој премијеру фонд ријеци ти је 0, ти бас ниси дозрио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Робин Худ

29.01.2019 07:36

Ови као да су се родили да вјечно буду на власти и као да ће држава бити само док је њих! Па постоји ли нека стратегија правде,једнакости,развоја,просперитета....или ко зна чега у коме дјеца у вртићу неће знати да су предодређена да буду разини синови и мамине мазе.....у коме је школовање и школа мјесто стјецања људских,моралних и етичких вриједности ,а не мјесто подјела и скалирања на друштвеној и политичкој љествици.....све је доказ да нисте дозрело у размишљању,слободи размишљања и спремности да стварате друштво једнаких могућности ,бар у основном образовању.....дакле без Рудоња ни милиметар помака,питајте га прије но што ишта избаците,прилично наивно и сељачки дјелујете......

ОДГОВОРИТЕ