Пријатељски односи двије земље

Србија и Словенија имају пријатељске односе, што се огледа и у трговинској размјени двије земље, а Београд ће на путу ка чланству у ЕУ имати подршку Љубљане, као и у постизању договора са Приштином, оцијенили су након састанка у Београду предсједник Србије Александар Вучић и Словеније Борут Пахор.

Србија 28.01.2019 | 14:25
Пријатељски односи двије земље
Они су на заједничкој конференцији за новинаре, након састанка у Палати Србије, рекли да између Београда и Љубљане владају односи пријатељства и да је економска сарадња у порасту, те да Словенија подржава Београд на европском путу.

Вучић је додао да је на путу ка ЕУ кључно питање односа Београда и Приштине, те додао да је увјерен да ће Београд, ако успије да се дође до рјешења, имати подршку Љубљане.

– Истовремено, желимо да глас Словеније буде још снажнији у ЕУ, увјерени смо да може да доведе до даљег разумијевања потреба грађана Србије. Све што можемо да урадимо у јачању економских и културних веза, спрота, образовања, Србија је у потпуности спремна да то учини – навео је Вучић.

Он је рекао да Србија доживљава Словенију као искреног пријатеља и да двије земље имају односе међусобног уважавања и пријатељства који могу да буду још бољи.

Вучић је захвалио Пахору на личном ангажовању у процесу Брдо-Бриони, јер тај процес доприноси стабилизацији прилика у региону, те додао да вјерује да ће сусрет у Тирани у мају бити од великог значаја за цијели регион.

Он је навео да на европском путу Србија има подршку Словеније, те додао да Србија жели да се тај пут убрза.

Коментаришући критике о спољној политици Србије, које је упутио словеначки шеф дипломатије Миро Церар, Вучић је рекао да је Србија на европском путу, као и да ће наставити да чува добре односе са Русијом, али да политику Срибје нико неће да води са стране.

– Србија има политику српских интереса и српске столице – да буде на европском путу, унапређује развој и економију, на шта сам поносан. Политику Србије не води нико са стране и неће је водити, па ни Церар. Знам да је он наш пријатељ, али не знам на коју ногу је устао када је то рекао – додао је Вучић.

Он је за протесте опозиције у Србији рекао да су избори увијек најбољи одговор, али да листа коју он предводи добија све више гласова, а опозиција све мање и да су у “слободном паду” са 16 одсто стигли на 12,5 одсто. 

Када је ријеч о Србима који у Словенији нису националана мањина и Словенцима у Србији, Вучић је подсјетио да су Словенци национална мањина у Србији, те додао да мисли да су Срби у Словенији задовољни, иако би Београд волио да имају већа права.

“То није проблем у нашим билатералним односима, мислим да живе добро и пристојно и да постоји пријатељски однос две владе”, рекао је Вучић.

Пахор је поручио да Србија има подршку Словеније на свом европском путу, те указао на значај дијалога Београда са Приштином.

“Као твој пријатељ и пријатељ Србије желим да кажем да подржавам тај дијалог и не видим му алтернативу. Не знам кад и како ће се завршити, то зависи од билатералних разговора, али оно што може Словенија као пријатељ са свима у региону да помогне, ја сам понудио”, рекао је Пахор.

Пахор је рекао да је ЕУ у лошем положају када је ријеч о проширењу, али да вође држава у региону морају да буду свјесни одговорности за одржавање процеса помирења и јачања међусобног повјерења, рјешавања билатералних питања, атмосферу међу људима и да су у стању да обезбиједе мир и сигурност.

– Можемо да се поуздамо у то да ће велике силе да уреде односе, али мислим да у великој мјери зависи од нас, како ћемо да ријешимо билатерална и мултилатерална питања у региону, како би нашим људима осигурали безбједност – рекао је Пахор.

Када је ријеч о положају српског народа у Словенији, који у тој земљи нема положај мањине, Пахор је рекао да ће Словенија у правном смислу учинити да имају могућност да сачувају свој идентитет, али да није потребно да Словенија мијења устав.

– Словенија је отаџбина довољно велика за све. Сви идентитети се морају међусобно поштовати, словеначка влада ће учинити све да се тако осјећају, али за то није потребно да мијењамо устав – рекао је Пахор.

Што се тиче опозиционих и грађанских протеста у Србији, Пахор је рекао да се Словенија не жели мијешати у унутрашње ствари Србије, иако схвата одређене политичке процесе, те да сматра да Србија није у политичкој блокади.

 (Срна)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Јанез

28.01.2019 13:43

Далеко им иначе би их малтретирали као и друге сусједе,

ОДГОВОРИТЕ