Шаровић: Ствари очито иду уназад

– Ствари очито иду уназад у обрнутом смјеру, гомилају се нова питања и теме која дијеле политичке актере па краткорочно гледано не очекујем никакав брзи напредак – појаснио је Шаровић.

Босна и Херцеговина 28.01.2019 | 10:44
Шаровић: Ствари очито иду уназад
Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић казао је да косовске царине наносе штету економији Босне и Херцеговине и негативно утичу на спољнотрговински биланс земље.

– Царине озбиљно поткопавају темеље регионалне сарадње. Увођење царина супротно међународном споразуму ЦЕФТА било је ненајављено што је посебно погодило прехрамбени сектор и жељезару Миттал Зеница који су смањили испоруке косовској страни у прошлој години за 20.000 тона топловаљане жице и ребрастог бетонског челика. Босна и Херцеговина за сада не уводи никакве контрамјере вјерујући да ће кроз преговоре који су у току и притисак Европске уније и Сједињених Америчких Држава ове мјере бити укинуте – истакао је Шаровић за Радио Сарајево.

Осврћући се на свој мандат на овој министарској позицији, Шаровић је истакао да му је драго да је углед министарства у јавности посљедњих неколико година јако порастао.

– За мене је то највеће достигнуће јер се овом министарству када нешто саопшти или предузме вјерује и радо цитира, а признаћете то је данас ријеткост у овој земљи. Лична достигнућа мање су важна не истичем их, предност дајем једном повјерењу коју имамо и које смо стекли у стручној јавности, међу привредницима, међународним организацијама али смо препознати и врло радо примљени широм региона – појаснио је Шаровић.

Додао је да је логично да у једном мандату или једној години не можете остварити све идеје.

– Некада недостаје вријеме јер форсирате и радите на другим приоритетима, понекад постоје и објективне околности када се не стичу услови за неке зацртане планове, а понекад што је код нас посебно изражено неки пројекат не завршите јер вас не прате други учесници. Ако морам да истакнем неке ствари које стоје незаршене, жао ми је што се још не стичу услови за комплетирање напредног европског законодавства у области електричне енергије и гаса. Тај корак ставио би нас у групу земаља које су имплементирале Трећи енергетски пакет и отклониле опасност од санкција Енергетске заједнице – нагласио је Шаровић.

Рјешење ове врло неповољне по БиХ ситуације види у потреби воље за компромис, те истиче да би бенефити од тога били огромни.

– Прије свега ријеч је о инвестицијама, развоју и отварању берзе електричне енергије – мишљења је Шаровић.

Говорећи о мандату парламентараца у Представничком дому Парламента БиХ, истиче да још увијек не размишља о томе.

– Имплементација изборних резултата, нажалост, још је на самом почетку. За сада више сам фокусиран да у овом својеврсном вакуму, као министар у техничком мандату, завршим неке раније започете пројекте – истакао је Шаровић.

Упитан да прокоментарише формирање власти, Шаровић је казао да је био већи оптимиста у новембру него данас.

– Ствари очито иду уназад у обрнутом смјеру, гомилају се нова питања и теме која дијеле политичке актере па краткорочно гледано не очекујем никакав брзи напредак – појаснио је Шаровић.

БН ТВ

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

оптимиста

28.01.2019 10:14

Ја бих најавећи оптимиста био када се нова власт никада не би формирала и када би Шаровић наставио да ради као и до сада. Ово задње што је урадио око извоза у ЕУ је прави шампионски подухват за нас перадаре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Име

28.01.2019 11:09

Имас ли образа мирко губитнице,гдје си зену запослио

Name

но сикирики

28.01.2019 10:16

Док год су папци на власти иде све по плану!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хулк

28.01.2019 13:32

Једини политицар у БиХ који је заиста радио свој посао!

ОДГОВОРИТЕ