Мадуро одбацио ''дрски'' ултиматум

Председник Венецуеле Николас Мадуро одбацио је, како је рекао, "дрски ултиматум" европских земаља.

Свијет 27.01.2019 | 14:45
Мадуро одбацио ''дрски'' ултиматум
Те земље су затражиле од њега да распише опште изборе у року од осам дана и поручиле да ће, у супротном, признати за прелазног председника опозиционог лидера Хуна Гваида.

У данас емитованом интервјуу турској телевизији ЦНН Турк, Мадуро је рекао и да је Гваидо прекршио устав прогласивши се у среду за прелазног председника, преноси Ројтерс.

Мадуро је, у истом интервјуу, поручио да је отворен за дијалог, као и да је састанак са америчким председником Доналдом Трампом мало вероватан, али није немогућ. 

Мадуро је, иначе, прекинуо дипломатске односе са САД након што је Вашингтон подржао Гваида као прелазног председника Венецуеле. 

Да подсетимо, Немачка се придружила Француској и Шпанији саопштењем да ће подржати лидера опозиције у Венецуели Хуана Гваида као техничког председника уколико влада председника Николаса Мадура не распише изборе у наредних осам дана. 

Председник Француске Емануел Макрон саопштио је своју одлуку да ће подржати Гваида на Твитеру. 

"Народ Венецуеле би требало да слободно одлучује о својој будућности", написао је Макрон на француској и шпанском језику, додајући да ће Француска радити са својим партнерима на политичком процесу који ће решити кризу у Венецуели. 

Премијер Шпаније Педро Санчез саопштио је да је Гваидо "особа која би требала да буде на челу транзиције ка слободним изборима", преноси АП. 

Портпаролка немачке канцеларке Ангеле Меркел поручила је на Твитеру да "народ Венецуеле мора да има могућност да слободно и безбедно одлучи о својој будућности". 

Савет безбедности Уједињених нација током данас разматра ситуацију у Венецуели, након што се Гваидо прогласио техничким председником у среду. Седница је сазвана на захтев америчког државног секретара Мајка Помпеа. Гваидо је на челу венецуеланског Конгреса, који сматра да је Мадурова победа на прошлогодишњим изборима извојевана крађом. 

САД, Британија, као и више земаља латинске Америке подржале су Гваида као председника Венецуеле, док Мадуро, који ужива подршку Кине, Русије и других, тврди да је у току покушај државног удара.

Извор: Тањуг

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Зоран

27.01.2019 15:46

Увијек исти сценарио и увијек исти резултат. Гдје Америка и ЕУ умијесају прсте остане расуло а они профитирају. Ирак, Либија, YУ, не успјесе у Сирији а надам се неће ни у Венецуели.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ѕисто

27.01.2019 17:45

Чуј они причају о вољи народа. Па народ је недавно изабрао Мадура за председника на изборима. Али Мадуро вам неда за џаба нафту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Валтер

27.01.2019 18:00

Нафта је кљуц свега.Хоце да унисте дрзаву због нафте бас као сто су урадили у Либији ЕУ је ИВ рајх само економским методама уз ратне интервенције по потреби.ЕУ цине само земље које Бозиц слави по католицким надзорима тако да остали који тако не славе никада неце уци у ЕУ.Нама узимају Косово и Метохију због рудних богатстава и они су за годину дана висе отудјили него сви освајаци за 500 година.Да ли је тезња ка ЕУ слицна или иста приступању тројном пакту Југославије 1941.године... Све је исто само њега нема!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аустрија

28.01.2019 04:36

Па добро он ради свака цаст милони су вецсе иселили струје нема валута давалвација коју нико нестизе па ијби зивио зивот да сви морају да играју око мене такве су и балканске газде и диктатори националисти тосе види у свим сегментима друства

ОДГОВОРИТЕ