Војна парада у Санкт Петербургу

У Санкт Петербургу данас је одржана војна парада поводом 75. годишњице пада нацистичке опсаде у Другом светском рату тога града, тадашњег Лењинграда.

Свијет 27.01.2019 | 11:34
Војна парада у Санкт Петербургу
Више од 2.500 војника, припадника безбедносних снага и 80 специјалних оруђа учествовало је у церемонији, која је почела минутом ћутања за погинуле грађане и војнике током трогодишње опсаде, јавља ТАС С.

"Клањамо се у знак сећања на оне који се нису вратили из рата и онима који су умрли рана и болести. Руска армија ће се увек сећати достигнућа наших очева и дедова", изјавио је командант Западног војног округа, генерал-пуковник и Херој Русије Александар Журављев.

Кадети војних академија у униформама из 1940-их почели су параду носећи оружје из времена Великог отаџбинског рата. Учесници су носили и заставе јединица из рата, руску заставу, Заставу победе, заставу руских оружаних снага и заставу Санкт Петербурга.

Како преноси ТАС С, и поред веома хладног времена, велики број грађана окупио се на централном градском тргу да би посматрао параду и поздравио ратне ветеране.

Међу присутнима били су поред градоначелника Санкт Петербурга Александра Беглова, и председница Савета федерације (горњег дома праламента) Валентина Матвијенко и командант морнарице руске војске Владимир Корољев.

Опсада Лењинграда почела је 8. септембра 1941. и трајала 872 дана, до 27. јануара 1944, када је разбијена у совјетској операцији Искра.

Лењинград је једини велики град у историји који је издржао опсаду од скоро 900 дана.

Од три милиона становника пре рата, у граду је до краја опсаде остало 800.000. Према разним проценама, током опсаде живот је изгубило између 641.000 и милион људи.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар