Патријарх позвао на јединство

Српски патријарх Иринеј оцијенио је да најновији притисци у вези с Косовом треба да доведу до снажнијег јединства народа и државе у одбрани суверених права и интегритета, и поручио да је најважније да не будемо малодушни и да се не предајемо унапред.

Србија 27.01.2019 | 10:33
Патријарх позвао на јединство
У интервјуу за данашњу Политику, патријарх напомиње да јединство, о којем говори, не би требало да нарушавају унутрашње размирице.

Напомиње, такође, и да социјални проблеми и незадовољство које постоји код неких слојева друштва не треба да цијепа народно биће, посебно, како каже, имајући у виду истовремено оснивање још једне албанске војске спречавање снабдевања српских установа, болница, школа и другог на Косову и Метохији.

Каже да је, у том смислу, с великом бригом пратио недавне демонстрације у Бањалуци, те оцјењује да су они који не желе добро Републици Српској и српском народу тада сигурно били задовољни.

"Не видим да ће бити користи за народ ни од подстицања на такве протесте у Београду и широм Србије. Можда неко не види или не жели да види, али сви ти протести јесу повезани", каже патријарх, али истовремено примећује да држава и државни органи имају обавезу да се више ангажују на стварању демократске атмосфере, мира и сарадње у друштву, на решавању проблема свих слојева, "поготово оних који својим високим образовањем и знањем треба да буду узор свима".

Кад је ријеч о Косову, каже да се још нада и моли за то да вође држава које су својим гаранцијама основале РС, прихвате чињеницу да српски народ никада неће одустати од Косова и Метохије и да ће "заједно с Русијом, нашим државним вођством и представницима Албанаца усагласити решење по коме ће оба народа наставити да живе у миру".

Патријар каже и да кад год је у могућности борави на Косову и Метохији, те да тада има прилику да чује и види шта се догађа с нашим људима, а то што се догађа, како наводи, већина нашег народа која живи у другим деловима Србије и свуда по свијету, не може ни да замисли.

"Не може да појми да код народа и свештенства постоји стална стрепња за сутрашњи дан, за безбедност деце, куће, светиња.." навео је патријарх.

С тим се, додаје, наш народ суочавао јос под османском влашћу, касније за вријеме два свјетска рата, током полувјековне владавине комуниста, али за то смо и сами криви, примећује, јер, како каже, удаљавали смо се од "Бога, Цркве, Српства".

"Све нам је било, а некима је и данас, прече од Српства и Православља", казао је Иринеј и поручио да је и у случају Косова најважније да не будемо малодушни и да се не предајемо унапред.

Коментаришући збивања у другим православним црквама и срединама у свијету, Иринеј је, између осталог, навео да вјерује да ни српска црква, али ни друге православне цркве неће прихватити "неког православног папу".

"Уколико би прихватиле престале би да буду православне. Српска црква не прихвата, нити ће прихватити легализовање раскола у Украјини, као законитог стања, а поготово неће прихватити уколико се такве амбиције покажу на њеном канонском подручју. Оно што је Цариград урадио у Кијеву, мајци руских градова, за Српску цркву је ништавно", поручио је српски патријарх.

Напомиње да су односи СПЦ с Ватиканом унапређени кроз дијалог на више нивоа, те додаје да лично веома цијени одлуку папе Фрање да одбаци унију, а посебно приступ сагледавању питања улоге кардинала Степинца, те поручује да морамо цијенити и став Ватикана који није признао лажну државу Косово.

Упитан како види улогу Цркве у данашњем српском друштву, каже да је уобичајено да се рецимо у медијима каже: Српска православна црква и њени вјерници, а да смо у ствари сви ми црква православна - и владике и свештеници и народ - "сви сми ми црква".

"И када указујемо, као данас, да личне или интересе мање групе не треба стављати ипсред интереса државе или Косова и Метохије, ми се обраћамо нашој верној деци. Исто и када од одговорних тражимо да осујете тровање нашег народа шундом и порнографијом у медијима, то указујемо нашој деци наше цркве и мислимо да о томе треба да воде бригу као одговорни људи, хришћани, родитељи...", навео је патријарх, те поручио:

"Значи, црква смо Христова, и ми који се данас молимо, радимо, волимо, васпитавамо, спасавамо, заједно с нашим прецима од Светог Саве Немањића, па и пре њега".

Патријарх је честитао свима данашњи празник - Савиндан, и пожелео да се у јубиларној години сви поучимо дјелом првог српског архиепископа, за кога је, како каже, довољно рећи само то да је први поглавар аутокефалне Српске цркве и истовремено зачетник осамостаљене српске књижевности.

(Политика)

Коментари / 30

Оставите коментар
Name

Сократ

27.01.2019 09:39

Једниснтво у цему? У знању или незнању? Или ипак само у вјери за боље сутра?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЕУ РАЈ ЗА НОРМАЛНЕ

27.01.2019 10:10

Религију ван из политике,ко сто је у цивилизираном свету а мозе се реци и ради мира у куци,

Name

професор

27.01.2019 10:42

Како у настави тако и у политици: За боље резултате су потребни бољи студенти! С том разликом да се студенти могу код неуспјеха ослањати на мањкаву наставу док су студенти, а политицари морају мислити скљуциво својом главом без обзира на све мањкавости! Стварање је борба и рад, а не лаз, криминал и политицка игра!

Name

Аустрија

27.01.2019 09:48

Јел та сназнији диктаторски резим и пљацкасе који су опљацкали народ то вец знају и видилису сви кога ви подрзавате

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.01.2019 20:14

Патријарх за одабране, ко ј... народ.

Name

Да

27.01.2019 09:50

Као прво пресели се ти са свитом тамо.Друго нев дијели народ Српски подржавајући лопове и криминалце.Не закључавај цркву од народа у Бањалуци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

27.01.2019 12:02

Социјални проблеми и незодовољство је код већине народа, али он је за елиту патријарх.

Name

Вук

27.01.2019 10:05

Не може црква подржавати само Додика и Вучића а тражити јединство код српског народа није коректно и поштено, црква мора бити и треба бити неутрална све док нам је покојни патријарху Павле никад није никог јавно фаворизовао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јединство

27.01.2019 10:20

Сваке године комите крсни колач на слави код Додика.Кад дођу избори потрудите се да максимално учествујете у његовој кампањи.За то вријеме грађани се скупљају у порти храма "Христа спаситеља" и нико им се од свештенства није обратио.По обичају врата храма су у то вријеме закључана.О каквом јединству причате...

Name

27.01.2019 12:06

Не може човјек КОИ живи у прљавој демократији да се прави да ништа не примјећује а све нам се на леђа намеће, а од великих демократа и (вјерника) не може се улицама шетати а никако стати а од нас ће моћници крваве руке прати

Name

зуx

27.01.2019 10:18

Не свидјас ми се!

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

27.01.2019 12:07

НИ МЕНИ!!!!

Name

крај

27.01.2019 10:30

Са Патријархом Павлом је крај.И њему су иза ледја радили..док попови и политицари се такмице ко це боље ауто возити..дјеца им у влади и дрзавним институцијама раде...сви су исти...лопови..и нек не попују..све висе људи им врата затвара..

ОДГОВОРИТЕ
Name

зоран

27.01.2019 10:30

Да би били јединствени морате пазити да за све вјернике буду сва врата у свим црквама отворена а не само она подобна резимима које ви подрзавате и одрзавате

ОДГОВОРИТЕ
Name

искрено

27.01.2019 11:25

Ви као патријарх треба да се суздрзите осуде и ових безбозних криминалаца, а камо ли да сте против цасних и постених људи и вијерника.Директно подрзавате зло које се надвило на људски род. Ста ви у ствари цините!?

Name

роккy

27.01.2019 11:04

.... "током је полувјековне владавине комунизма" није било: вјерске нетрпељивости ,националне нетолеранције. Владао је мир, технолоски напредак, зивотни стандард је био на завидном нивоу крајем 80-тих. У Њемацку нису масовно одлазии доктори, инзињери, науцници,... Социјална давања су била на завидном нивоу, није било сиромаства бескуцника, гладних стараца по селима ... Политицари си зивјели од плате као сви други радници и постен народ.... и било је јединство.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

27.01.2019 11:12

Црква и остале вјерске организације у цјелини немају одговоре за изазове 21 вијека.Српска првославна црква са својим природним савезницима националистима вратила је друство у средњи вјек у вријеме попа и кнеза , вријеме у којем се најбоље сналазе и у којем су имали и имају најбољи друствени статус.Позивати са позиција клеронационализма на јединство је директно је позивање на фасизам ,сукобе са другима,толеранцију криминала и корупције и даљње урусавање нације у цјелини.Нама па и Српској Православној цркви требају пријатељи у свијету а не непријатељи, треба нам залагање за достигнуте и потврдене цивилизацијске вриједности а које су и предени пут ка саврсенству бозијем.Треба нам јединство на успостављању владавине права и закона који це бити изнад појединаца и из свјетовног и из духовног зивота.Ако градите цркве тамо гдје се затварају сколе ,доказујете да несумљиви друствени утицај који имате користите погресно ,дугороцно на стету народа .Упитајте се засто је у временима мрака како сте га називали и јос га тако називате народ био близи Богу и његовим вриједностима него данас .Тада је народ знао сто је добро а сто није сто је постено а сто није ,вјеровао је у будуцност на овим просторима и да она зависи прије свега од његових лицних способности.Бојим се да сте утјеравајуци их у националне торове и једноумље ,народу оставили једини избор да оде одавде и да оставе своја огњиста и своје Цркве као сјецање на промасене људе и њихове политике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXЛ

27.01.2019 11:44

ВЈЕРСКЕ ЗАЈЕДНИЦЕ СВИХ НАРОДА ТРЕБАЈУ ДА СЕ МАНУ ПОЛИТИКЕ И ПОЛИТИЦКОГ ЗИВОТА...ПОПУ ЦРКВА.ХОДЗИ ДЗАМИЈА.ЈЕВРЕЈУ СИНАГОГА..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрекавац

27.01.2019 11:53

И шта рече? Када пресељаваш сједиште Патријаршије у Пећку Патријаршију, тамо гдје ти је и мјесто од вајкада? О КиМ се прича кад си на КиМ, а не уљуљкани из Београда!

ОДГОВОРИТЕ
Name

27.01.2019 11:57

МОЛИМ ВАС:ИЗБАЦИТЕ ПОЛИТИКУ ИЗ ВИЈЕРА! ГРАЂАНИ ВИШЕ НЕ ПРЕПОЗНАЈУ ДАЛИ ЈЕ ПОЛИТИКА У ВИЈЕРИ ИЛИ ВИЈЕРА У ПОЛИТИГИ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

27.01.2019 13:24

Кад Баја истресе милион за кумовање Храму Христа Спаситеља, како да избациш политику из Цркве? Кад му Патријарх долази на славу, како да Цркву избациш из политике?

Name

Јест

27.01.2019 13:12

Јест ,цркве закљуцавате да не би улазио народ или ви мислите да су људи нису људи који из ПЗД су хтјели да се склоне од полиције која је хтјела да их батина,јест јест тако је то ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДАВИДОВ ТРГ

27.01.2019 13:18

Црква мора бит уз народ.Народ никад нико побједио није.Патријарх се мора децидно одредит према мафијашким режимима у Београду и Бања Луци.И из његових уста да чујемо вапај КО ЈЕ УБИО ДАВИДА

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРОДАНЕ ДУШЕ

27.01.2019 13:28

Сада су у црквама у првим редовима криминалци и љигавци. Ви сте цркву претворили у васу фирму. Народ сиромасан па вам мало даје, зато су вам лопови много дрази. Свестеник чим почне да ради само прича о новцу и како купити АУДИ А7. Часни људи и данас када погледају емисију о ПАТРИЈАРХУ ПАВЛУ осјете бол у грудима и пусте сузу, а тебе када виде на тв осјете бол у желуцу и почну пљувати на тв.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРАВДА

27.01.2019 13:53

СЛАВА БОГУ А ОВАКВИМ СВЕСТЕНИЦИМА ДАЛЕКО КУЦА. 90% СУ ЛИЦЕМЈЕРИ, АЛИ КАД ЈЕ ПАТРИЈАХ ОВАКАВ СТА ОЦЕКИВАТ. УГЛЕДАЈТЕ СЕ НА МОНАХА АРСЕНИЈА ЈОВАНОВИЦА, РАГАЕЛА БОЉЕВИЦА .. А ОВИ .. ФУЈ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Робин худ

27.01.2019 14:01

Никад Срби у својој историји нису имали оваквог патријарха и недо бог да икад висе овакав додје на цело цркве. Сотона му није до кољена, никад до сад патријах није подрзавао олигархију а народ гурнуо у запецак. Патријарсе да у бога вјерује бога би се бојао и неби радио то сто радис.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

27.01.2019 15:01

Тешко Богу са нама какви смо, а никакви смо, када на поштујемо своју вјеру и свога патријарха.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Арена

27.01.2019 15:17

Многи људи вјерују у Бога.А ти си гријесник зато сто си похлепан као сто су то и твоји пријатељи криминални политицари.Какво јединство када смо подјељени на богате и сиромасне,на људе и нељуде,на искрене и лазне вјернике .

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ ИСТИНА

27.01.2019 15:45

Поштовање се заслужује понашањем,дјеловањем и порукама које се шаљу народу а не зато што је неко нешто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дгг

27.01.2019 17:31

О каквом јединству када смо као народ остали без средње класе те имамо раслојено друштво између богате мањине и сиромашне већине и у данашње вријеме видимо у цркви углавном ту богату мањину то јест праве вјернике.

ОДГОВОРИТЕ