"Фурија" изборила квалификације за ОИ! Хрвати шести!

Шпанија је савладала Египат са 36:31 (17:18) у мечу за седмо мјесто на Мундијалу и обезбиједила пласман на квалификациони турнир за Олимпијске игре 2020. године у Токију.  Швеђани мотивисанији од Хрвата у "ревијалном" мечу.  Вицешампион Европе, селекција Шведска савладала је Хрватску 34:28 (16:13) у потпуно небитној утакмици за пето мјесто на 26. Свјетском првенству у Данској и Њемачкој.

Остали спортови 27.01.2019 | 09:30
"Фурија" изборила квалификације за ОИ! Хрвати шести!
Претпосљедњег дана 26. Свјетског првенства у рукомету у Данској и Њемачкој остала је још једна непознаница: Ко ће изборити седмо мјесто и осигурати шансу да се нађе на Олимпијским играма у Токију 2020. године, Шпанија или Египат?

У судару "фурије" и "фараона" у данском Хернингу боља је била европска репрезентација - 36:31 (17:18).

У првих 30 минута играло се врло изједначено и ниједна екипа није успјела да оствари осјетнију предност. Шпанци су у неколико наврата водили са "плус два" (7:5 и 8:6), али су Египћани у финишу првог дијела успјели да преокрену и на одмор оду са поготком предности (18:17).

Ипак у наставку је европски шампион првенствено захваљујући расположеном Ђоану Кањељасу и голману Гонзалу Варгасу, који је са 15 успјешних одбрана чинио чуда на голу, брзо вратила предност и у 53. минуту "преломила" утакмицу у своју корист (33:28).

Осим Кањељаса, који је био скоро стопроцентан из игре са девет голова, одличну партију пружио је и Феран Соле са шест погодака, док је код "фараона" најефикаснији био Ахмед Ел Ахмар са осам и Мохамед Шебиб са два гола мање.

Изабраници шпанског стручњака са клупе Египта Давида Дависа ипак немају разлога да буду превише разочарани с обзиром да је афричка селекција остварила најбољи пласман на мундијалима од 2001. године, када је Египат био четврти на свијету.

На том шампионату играном у Француској, поражени су у мечу за бронзу од тадашње СР Југославије (27:17).

Швеђани мотивисанији од Хрвата у "ревијалном" мечу. Вицешампион Европе, селекција Шведска савладала је Хрватску 34:28 (16:13) у потпуно небитној утакмици за пето мјесто на 26. Свјетском првенству у Данској и Њемачкој.

С обзиром да су обје репрезентације остале без полуфинала, али и са већ осигураним квалификацијама за Олимпијске игре 2020. године у Токију, двобој за пету позицију на Мундијалу био је практично ревијалног карактера.

Пред само неколико хиљада људи у дворани "Јиске Банк Боксен" у данском Хернингу, више мотива, борбености, жеље и хтијења показали су Швеђани, који су заслужено славили над Хрватском.

ШВЕДСКА - ХРВАТСКА 34:28 (16:13)

Хрвати су већ средином полувремена били у осјетнијем заостатку од четири поготка у неколико наврата (7:3, 8:4), да би потом Швеђани повисили на највишу разлику у првом дијелу од "плус шест" (13:7).

Изабраници Лина Червара су потом мини-серијом од 3:0 смањили на само два гола разлике у финишу, могли чак и да се врате на "минус један", али се на одмор отишло са предношћу Шведске 16:13.

С обзиром да су Скандинавци погодили и пет статива у првих 30 минута, "коцкасти" су још добро и прошли у првом дијелу, да би актуелни вицешампиони Европе много боље ушли и у друго полувријеме.

Серијом од 3:0 повели су поново са шест погодака (19:13), које су мање-више рутински одржавали до самог краја утакмице.

У табору "Три круне" најефикаснији су били Никлас Екберг са шест голова, гол мање је укњижио Андреас Нилсон, а два мање Лукас Нилсон. Три поготка постигао је Матијас Захарисон, док су код Хрвата најбољи били Лука Степанчић са пет и Марин Шипић са голом мање.

Кад се све сабере, тешко ће ико у Шведској и Хрватској бити посебно задовољан наступом у Данској и Њемачкој с обзиром да су у питање велике рукометне нације.

Швеђани су једна од најуспјешнијих у историји рукомета са по четири свјетске и европске титуле, али посљедњу сребрну медаљу, освојили су сад већ давне 2001. године. Вратили су се у врх прошле године на Европском првенству у Хрватској, гдје су освојили сребрно одличје и сигурно су више очекивали од петог мјеста.

Шта рећи за Хрватску, која је одлично кренула са три побједе у групи и имала отворен пут до полуфинала, да би несхватљиво била поражена од Бразила помало и нерезонском тактиком Лина Червара. То их је и дефинитивно спријечило да се боре за одличја, па ће морати да причекају нову прилику да стигну до нове медаље у свом најуспјешнијем екипном спорту.

"Коцкасти" су досад освојили два олимпијска злата и бронзу, свјетско злато, три сребра и бронзу, као и два сребра и три бронзе на шампионатима Европе.

Резултати завршнице Мундијала:

полуфинала (петак)

Данска - Француска 30:38 (15:21)

Немачка - Норвешка 25:31 (12:14)

за 7. мјесто (субота)

Шпанија - Египат 36:31 (17:18)

за 5. мјесто (субота)

Шведска - Хрватска 34:28 (16:13)

за 3. мјесто (недјеља)

Њемачка - Француска (14.30)

финале (недјеља)

Норвешка - Данска (17.30)

Извор: мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар