Хрватској шамар због усташтва

У новом извештају истраживача са универзитета Јејл и Гринел који говори о начину на који се државе ЕУ баве наслеђем холокауста каже се да Хрватска има један од најгорих проблема са историјским ревизионизмом и умањивањем злочина почињених у Другом светском рату.

 

Регион 26.01.2019 | 16:16
Хрватској шамар због усташтва
Извештај о ревизији холокауста, у коме се говори о начину на који се поједине државе Европске уније баве наслеђем злочина из Другог светског рата, објављен је у петак, а Хрватска се помиње као једна од најпроблематичнијих земаља у Европи када је историјски ревизионизам у питању.
 
У извештају, који је објављен у оквиру пројекта "Сећање на холокауст" и који се темељи на раду истраживача са универзитета Јејл и Гринел, каже се да је ревизионизам холокауста најгори када су у питању нове чланице ЕУ у средњој Европи – Хрватска, Мађарска, Литванија, Пољска.

- Сећање на холокауст у Хрватској је проблематично - наводи се у извештају, при чему се указује на континуирану употребу усташког поздрава, на нејасан став хрватске владе и католичке цркве према наслеђу холокауста у овој земљи, контроверзе око логора Јасеновац и објављивање књига које умањују број жртава у овом логору.

- Мала је реституција јеврејској заједници. Не постоје музеји холокауста. Хрватска пати од недостатка консензуса о главном ратном концентрационом логору у Јасеновцу. У протекле три године јеврејска, српска и ромска заједница бојкотовале су званичну комеморацију у Јасеновцу - каже се у извештају.

Ипак, у њему се наводи да „не иду сви из централне Европе у погрешном смеру”, наводећи Румунију као позитиван пример.

- Под вођством особе која је рођена у Румунији и која је преживела холокауст, која је добитник Нобелове награде, Елија Визела, (румунска) влада је овластила независну комисију. Она је открила и објавила чињеницу да је најмање 280.000 румунских Јевреја заједно са другим групама било масакрирано у румунским логорима смрти (током Другог светског рата) - наводи се у извештају.

У њему се позивају "земље са проблематичном прошлошћу као што су Хрватска, Бугарска, Пољска и друге" да следе пример Румуније и да оснују сличне независне комисије, које би проучиле њихову историју холокауста, пише Балканинсигхт.

Аутори извештаја потенцирају да су желели "да подрже оне земље које предузимају снажне акције за борбу против ревизионизма холокауста и упру прстом у оне које морају учинити много више како би се помириле са својом прошлошћу".

Након што су у Другом светском рату силе Осовине напале Југославију, усташки покрет је 10. априла 1941. прогласио Независну Државу Хрватску, НДХ. Усташе се, углавном по узору на немачки СС, примењивале нацистичке расне законе, циљајући и убијајући Јевреје, Србе, Роме и антифашисте.

Према подацима Спомен-подручја Јасеновац, усташе су у логору између 1941. и 1945. године убиле преко 83.000 Срба, Јевреја, Рома и антифашиста.

(Блиц)

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

Ја

26.01.2019 15:48

Ово је страсно, тј. нацин на који се дрзава Хрватска понаса и цему уци своје младе људе. Скоро сам била у Јасеновцу, неки мали музеј који тамо постоји је потпуно запустен и направљен да се из њега сто прије изадје. Не зелим да улазим превисе у тему, која је јако теска и болна али споменик је у јако лосем стању, све је попуцало. У музеју и када зелите несто да процитате и да се упознате са цињеницама не мозете због невјероватно непријатног мириса у малим просторијама и све дјелује сабласно, отузно и пропало. Једноставно је немогуце тамо провести дузе од 5 минута иако мозе сваста да се види и процита. Знам засто дрзава Србија на томе не инсистира која своје зртве не смије да спомене али ми је цудно било засто то јеврејска заједница допуста. То није било толико далеко у прослости и мора се о томе говорити да се никад не би поновило.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

26.01.2019 16:27

Сачувај ме Боже куге и Хрвата

Name

Кнежево

26.01.2019 16:38

То се врло једноставно може ријешити , само хрвати морају као" велики вјерници "одлучити или ће служити и даље сатани, или ће се коначно запитати и окренути се Христу, а не под слоганом "све за хрватску, па ако треба и у пакао -јадници.

Name

Јован

27.01.2019 09:41

Јован Дучић: "Хрвати су најхрабрији народ на свету, не зато што се ничега не боје, него зато што се ничега не стиде."

Name

Горан

26.01.2019 16:08

Мене су учили у школи 750000 хиљада од цијелог вашег текста то је најбитнији податак,а ви напишете 83000 .Јадно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Моја

26.01.2019 17:55

Комшиница увијек потенцира "културу " Хрвата .. а молим Бога да се св Срби сачувају у будућности од хрватске "културе"..

Name

!?

26.01.2019 23:13

За вријеме Тита, сви су из сколе организовано исли да одају поцаст зртвама.Хрватска је избрисала једну нулу.

Name

САМО ГЛЕДАМ И ВИДИМ

26.01.2019 16:19

ПА НЕМА СЕ ТУ ШТА ПОСЕБНО РЕЋИ СВЕ ЈЕ ТО ВИШЕ НЕГО ЈАСНО. ЗНАМО КАКО ХРВАТСКИ ПОЛИТИЧКИ ВРХ ПРЕЋУТНО ПРЕЛАЗИ ПРЕКО СВИХ ДОСАДА ВИЂЕНИХ УСТАШКИХ ИСПАДА С ВРЕМЕНА НА ВРИЈЕМЕ У ЈАВНОСТИ . АЛИ НЕ ТРЕБА ТУ ЗАНЕМАРИТИ И ВЕЛИКОГ "ЧУВАРА СРПСКЕ" КАКО ОН ТО ВОЛИ ДА ГА СЕ КВАЛИФИКУЈЕ, МИЛОРАДА ДОДИКА, КОЈИ ЈЕ ВРАТО ЈАСЕНОВАЋКУ ГРАЂУ СВОЈОЈ БРАЋИ. ВЈЕРУЈЕМ ДА ЈЕ УНУКА САТНИКА ПЕЈЕ ВЕОМА ЗАДОВОЉНА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

26.01.2019 19:43

Ето ти све знас. Знас ли из које сатанске лозе си изникао. Баја је легенда. Срам те било

Name

Ре Боки

26.01.2019 23:56

Е јебо ти БАЈА матер због таквих глупсона као сто си ти и губимо историју па нас сви могу јебат како хоце ! Макар скола и знање не коста ниста уци мало или немас цим или ти је дразе кад ти се казе ста је и како а ти вјерујес напросто као глупсон

Name

Ре

27.01.2019 09:16

Ја видим и знам да једино Срби не могу сами са собом, да једни друге вриједјају и једни другима подмећу ногу, то све говори

Name

Уна

26.01.2019 16:45

Хрватска није уопште ни заслужила да удје у ЕУ, црвоточна је и пуна националиста

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маx

26.01.2019 22:08

Апсолутно.Дрзава која никада није признала своје злоцине из свијетског рата нити овог скоријег. Срамота!

Name

реално

26.01.2019 16:49

Реално је да је у Јасеновцу убијено минимум милион људи. А од тога највише Срба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дора.

26.01.2019 20:58

Хрватској треба забранити величање усташтва и ставитиим корпе на Њушке, Треба их тужити међународном Суду правде И да врати све штосу отели и опљачкали, Да плате Србима ратну оштету за први и други рат.

Name

Ре

26.01.2019 22:03

Управо тако. Ми не смијемо уопсте да прицамо о овоме. Треба постовати Хрвате и имати добре односе али не заборавити да смо дрзаву градили с онима од којих смо на пар година прије страдавали. То је феномен који је и ЦИА истразивала ције смо извјестаје имали прилике да цитамо, а који су отворени за јавност. Моземо да прицамо о разлозима, притисцима с поља и одлуцивању великих дрзава али опет ми смо све то брзо заборављали и костало нас је много. Никад ниста Србима није исплацено у виду ратне одстете, а Хрвати су југословенством потпуно за разлику од Њемаца избјели одговорност и кајање. Све је у року од пар година било потиснуто, Не требамо се цудити понасању предсједнице Хрватске због тога данас која насе зртве заборавља, а велица своје. Свако јој постовање, али нама срамота и нада остаје да ово једино јеврејска заједница мозе да изгура.

Name

ЕУ

26.01.2019 17:31

Хрватска би требала да буде искључена из европске баштине, заједнице имајући у виду величања усташтва, омоложавање националних мањина и људских права једном рјечјуварвари нису одрасли европској вриједности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НИСТА НИЈЕ БОЉА ЕУ

26.01.2019 17:57

ОНА ЈЕ СТВОРИЛА ИМПЕРИЈАЛИЗМЕ, ФАСИЗАМ, НАЦИЗАМ. ОНА САМО ПРИЧА О ДЕМОКРАТИЈИ КОЈУ НЕМА. БРИСЕЛ ЈЕ ДИКТАТОРСКА ТВОРЕВИНА.

Name

ДРАКУЛИЦ

26.01.2019 20:34

У Јасеновцу је убијено 730000 људи махом Срба али постоје и мала мјеста као сто су Дракулиц Мотике Петрицевац Сарговац гдје је такореци до саме геноцидности убијен љелокупни Србски народ од НДХ и домацих Устаса .Убијено је 2500 људи а од тога 532 дјеце .Све убијено и опљацкано а и дан данас имамо устаске породице које узивају многе бенефите РС као угледни градјани СРАМОТА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истине ради

27.01.2019 14:01

Да, логор за дијецу, 50 000 дијеце страдало у Јасеновцу. У бивсој Југославији, званицан податак сто се тице Јасеновца. Када се томе додају остала устаства у Хервеговини и сиром Босне која су затаскавана, јер самом цињениxом да је Јасеновац превазисао све геноциде на свијету по монструозности,поготово над дијецом.Колики је број страдалих од устаске свирепости мозе се приблизно знати.

Name

Миле

27.01.2019 07:30

Немој Боки претјерао си, оправдо си повјерење, браво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Констатација

27.01.2019 11:04

о овом сад дебатују и универзитети у Европи, поред Пољске и Мадјарске који су цензурисали своје уцесце у рату, наведен је и примјер Украјине која је забранила да у јавност иде инфо о уцесцу украјинских милиција у убиствима јевреја а посебно дјеце. За Хрватску се јако остро говори око новијег ревизионизма а нагласили су да је Хрватска била мала квислинска дрзавица која је у потпуности била на страни Њемацких фасиста

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миливоје

27.01.2019 16:14

Хрвати су сарађивали са Хитлером. Срамота.

ОДГОВОРИТЕ