Зашто се не чују интелектуалци?

Настављају се хапшења у Републици Српској везана за дјеловање групе Правда за Давида, а окупљања те групе су и даље забрањена. Сва дешавања, хапшења и забране остали су без значајније реакције институција за људска права, међународне заједнице, али и академских кругова. Аналитичари истичу да мањи дио друштва диже свој глас, али немају утицај да нешто промијене.

Република Српска 25.01.2019 | 22:06
Зашто се не чују интелектуалци?
Посљедње хапшење двојице чланова групе Правда за Давида на Тргу Крајине у Бањалуци 21. јануара наставак је забране окупљања ове групе, коју никада званично није издало Министарство унутрашњих послова (МУП) Републике Српске (РС).

Грађани окупљени око групе Правда за Давида већ више од 300 дана траже откривање истине у случају смрти Давида Драгичевића, коју тужилаштво у истрази третира као убиство.

Након што су у децембру прошле године протести забрањени, грађани отјерани са трга, око 20 грађана и припадника групе Правда за Давида ухапшено, а са Трга Крајина у Бањалуци уклоњена сва обиљежја која подсјећају на протесте - изостала је реакција домаћих и страних институција и организација за људска права, па и академске заједнице.

Свој глас дигли су грађани великим протестима након поменутих акција, медији који нису под контролом власти и невладин сектор. Тако је Транспаренцy Интернатионал (ТИ) БиХ реаговао кривичним пријавама, каже Угљеша Вуковић истраживач и аналитичар у ТИ.

"На основу снимака који су се појавили у јавности ми смо поднијели кривичне пријаве против више полицијских службеника крајем децембра тако да још немамо никакву повратну информацију, то јесте Министарство унутрашњих послова Републике Српске није изашло у јавност да каже да ли су макар покренути неки интерни поступци против полицијских службеника тако да за сада не постоји ни једна информација тог типа колико је нама познато", каже Вуковић

Из Канцеларије омбудсмана за људска права БиХ су нам саопштили да воде четири предмета која се односе на дешавања у Бањалуци из децембра прошле године.

Од међународних институција огласили су се Уред високог представника (ОХР) и Канцеларија ЕУ у БиХ саопштењима да прате ситуацију, али нису имали конкретних потеза.

Социјални психолог Срђан Пухало сматра да је у свему овоме најгласније ћутање академске заједнице која, осим спорадичних иступа појединих чланова, никада није реаговала на било каква дешавања, те да је већина институција које требају бринути о правима грађана под политичком контролом, а да међународна заједница више брине о формирању власти него о људским правима.

"Власт држи под контролом све оно што све оно што је важно и што је битно, а они који нису под контролом мудро ћуте да не би осјетили бијес власти, тако да ми данас у ствари имамо једну баруштину од друштва у Републици Српској која више вјерује властима него властитим очима и ако не вјерује то не смије да каже", сматра Пухало.

Драгана Дардић из невладине организације Хелсиншки парламент грађана Бањалука каже да невладин сектор нема снагу да анимира неке адекватне реакције и да управо ћутање оних који би требало да проговоре омогућава остваривање најава о даљим репресијама.

"Они који реагују немају никакву моћ да утичу и да промијене ситуацију. Зато забрињавају нове најаве које смо ових дана чули да ће се ићи у даљем правцу јачања овлаштења полиције. Забрињавају и најаве које долазе из врха владајуће политичке партије да ће се ићи ка измјенама Кривичног закона Републике Српске и доношењу неких нових закона који сви заједно и све те најаве о којима се говори ових дана иду у правцу даљег сужавања и лимитирања грађанских права и слобода", мишљења је Дардић.

Аналитичари истичу да је изостанак реакције на грубо кршење права грађана поражавајуће и да је јасан показатељ да су политичке елите ставиле под контролу све битне сегменте друштва, преноси РСЕ.



БН ТВ

Коментари / 38

Оставите коментар
Name

Професор

25.01.2019 21:10

Академска заједница у РС не постоји!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

25.01.2019 22:06

Тацно. Они сто се називају тзв. Академском заједницом су добро усускани и обезбјеђени од стране власти...Наса пропаст њих не занима, јер су сауцесници исте.

Name

Ре

25.01.2019 22:09

Управо тако. Сви ти назови "академици" су полтрони и подгузне муве резима купљени за пар хиљадарки. Срамота!

Name

Цорлеоне

25.01.2019 23:06

Знате ли ко је институција која треба да штити људска права у РС. Та институција је на нивоу државе и зове се Омбудсман за људска права. Они горе углавном испијају кафе и штите оне који крше људска права. БиХ је земља апсурда. Међународној заједници одговара оваква власт јер та власт узима кредите од ММФ-а и испражњава овај простор којег ће странци окупирати онда када ми банкротирамо. Задатак ОХР-а је управо тај да допусти банкрот БиХ и РС у њој како би нас нека западна земља могла запосјести. То је сусштина због чега нико не реагује.

Name

Милко

26.01.2019 00:25

академску заједницу данас представљају Ћеранић и онај Додиков савјетник сто пријети убиством народним посланицима. Остали су се посакривали у мисје рупе и цекају кад це им газда бацити комадиц сира.

Name

Врбас

26.01.2019 01:13

Која права Бањалучани имају. Данас у БЛ а у РС владају досељеници из Дрвара, Грахова, Петровца, Санског Моста и из Гламоча. Они од 1998 подржавају опцију да их је СДС продао и зато стално гласају за СНСД и за своје људе. 90 посто их је запослено у јавном сектору и примају плату из буџета. Кад њима додате ове из Лакташа и из Мркоњића онда се види да народ нема представнике нигдје. Сви синдикати и заступници људских права су код њих. Зато имамо ситуацију да РС напуштају млади и образовани људи јер не виде своју шансу у Републици Српској.

Name

Граданин

26.01.2019 03:32

Највеци кривац је садасњи министар полиције. МУП се стрмоглавио од како је он именован. Опсте расуло, медуљудски односи “0”, опсти нерад, опструкција од оних који несто и знају знаци опсти хаос. Постени полицајци не могу гледати лопове из полиције који се богате. Мијењају станове и аута ко царапе. Страсно!!!

Name

Ре

26.01.2019 08:01

Битно је да пзд постоји видите да вас Нико неферма бандо

Name

Џери С.

26.01.2019 08:53

Све је под контролом. Уништили смо правосудни систем и сада ће све остало лагано да се руши...

Name

Гојко

26.01.2019 11:22

Па сви су академци на Тргу, ха ха ха

Name

Па ста сад

25.01.2019 21:10

Мозда тако треба ... ста ви у Свици мислите ??? Јел Даворе ????

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Па ста сад

25.01.2019 23:25

Полако присјесце ти Свица.Јос најдаље цетири пет година мозе издрзати овако.А онда це те кренути да се глодјете измедју себе.Неце бити ни кредита ММФ а ,нити продаје хартија од вриједности.Робова да вам раде по тајкунским фирмама неце бити

Name

Ак

25.01.2019 21:11

Академска заједница цути јер гања требе. То им је најбитније, нису гањали кад су били студенти

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.01.2019 08:51

АЗ не треба да се спуста на ниво балетског курса и измисљотина назови новинара.

Name

Професор

25.01.2019 21:15

Академска заједница у РС не постоји!

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТРИЈЕЛА

25.01.2019 21:24

ТУ СЕ ВИШЕ НЕМА ШТА РЕЋИ, СВЕ ЈЕ ЈАСНО ВЕЋ ОДАВНО. ЛАЖНИ СТРУЧЊАЦИ, ЛАЖНИ ЕКСПЕРТИ, КВАЗИ МОРАЛНИ УЗОРИ. ОДАВНО СУ ОДАВДЕ ОТИШЛИ НАЈКВАЛИТЕТНИЈИ ЉУДИ (СТРУЧЊАЦИ, ЕКСПЕРТИ, ИНТЕЛЕКТУАЛНЕ ГРОМАДЕ). САДА ИМАМО ВАКУМ КОЈИ ПОПУЊАВАЈУ КРИМИНАЛЦИ УГРАЂЕНИ У ПОЛИТИКУ, ПОЗИЦИОНИРАНЕ НЕМОРАЛНЕ ЛИЧНОСТИ, ЛИЧНОСТИ СА ЛАЖНИМ ДИПЛОМАМА И НАРАВНО МАСУ НЕУКОГ И НЕОСВИЈЕШТЕНОГ НАРОДА.У ТАКВИМ ОКОЛНОСТИМА МОЖЕШ ВЛАДАТИ КАКО ХОЋЕШ И РАДИТИ ШТА ХОЋЕШ. ВЛАДАТИ ТУЂИМ ЖИВОТИМА, А ГОСПОДАР ЖИВОТА И СМРТИ ОВДЈЕ ЈЕ ВОЂА И ВЛАСНИК СНСД-а КОЈИ СЕБЕ ПР0КЛАМИРА ЗА "ЧУВАРА СРПСКЕ". ЕВО УПРАВО ВИДИМО КАКО ТО РАДИ ПЕНДРЕЦИМА И ПАЛИЦИМА ПО ГРАЂАНИМА БАЊАЛУКЕ. САМО ЗАТО ШТО ТРАЖЕ ИСИНУ КО ЈЕ УБИО ДАВИДА ДРАГИЧЕВИЋА. СВЕ ЈЕ ОВО ЈАДНО, ДНО ДНА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требињац

25.01.2019 22:35

Стрела право у центар!

Name

БЛ гирл

25.01.2019 21:44

Назалост,врло типицно за БЛ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

маки

25.01.2019 22:37

Заститиници људски права су као и закони , цисто да се испостују процедуре ...а садасња академска заједница ,уљуљкана у ситне дрзаване донације , и лафо професорске позиције , је карцином насе интелектуалне елите у покусају . У провалији смо одавно , падамо и има да треснемо уз заставе на пола копља и трубе које плацу .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Б. Л.

25.01.2019 23:05

И ја сам се увијек питала зашто академска заједница ћути??? Гдје су сви ти професори, ти интелектуалци, зашто ћуте? Зар преко овога могу прећи сви ти професори, зар је њима нормално да нам убијају дјецу, а њихова професија је рад са дјецом? Тужно! Драги професори, запитајте се мало, да ли ви уопште заслужујете посао са којим се бавите!? Правда за Давида и сву убијену дјецу! Правда за све добре људе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Професори

26.01.2019 13:36

Ако проговоре моглоби се десити да им преиспитају дипломе .

Name

Де Разгули

25.01.2019 23:10

Народ изабарао ову власт халооо брееееее

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРАВДА! ✊

25.01.2019 23:20

Јадни ми у каквој држави нам се дјеца образује и ко их учи! Већина њих не заслужују да буду учитељи, наставници или професори, а самим овим су то и доказали. Нису подржали храбре родитеље, који се боре за истину и правду свога сина! Срамота за академску заједницу! Правда за ДАВИДА! Правда за сву ДЈЕЦУ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

За академску заједницу

25.01.2019 23:23

Знам да вас власт штити, али имате ли ви своју дјецу? Бојите ли се за њих? Вама на образ, нека вас је све срамота!!! Правда за Давида! Правда за сву нашу дјецу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

једино

26.01.2019 13:37

се бојимо насих лазних диплома

Name

Вихор

25.01.2019 23:55

Драгана Дардић се у све то разуме "као Мара у крив к...." Па управо она из Парламента грађана дају властима најјачу подршку .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дипломата

26.01.2019 06:47

Па вјероватно Драгана себе види као будућу министарку, таквих увлакача властима у РС има напретек. Јака је конкуренција, чак и за такву увлакачицу и полтрона, као што је "мала Драгана".

Name

Триx

25.01.2019 23:59

Академску заједницу у РС сацињавају говеда која су покуповала дипломе, увалила се на дрзавне јасле или на факултете преко родбинских веза или преко кревета. Не буне се зато сто њима све ово одговара!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

26.01.2019 00:04

Хм.....прво морас имати Правосудје..Дрзаву..па тек онда А З...сто ми немамо ниста од тога супротно имамо..Газде..криминал....купљене дипломе..мафију..све скупа смо.....РИАЛИТИ СОУУ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗА

26.01.2019 01:44

АКО ЈЕ АКАДЕМСКА ЗАЈЕДНИЦА СА ЧЕТВОРОГОДИШЊОМ ШКОЛОМ И КУПЉЕНИМ ДИПЛОМАМА СА ЗВАЊИМА ЗА КОЈЕ И ОНИ НЕ ЗНАЈУ ШТА СУ.ОНИ СЕ РАЗУМИЈУ У ВАЛУТЕ И КАКО НАРЕДИ ДОДИК, КАРАН,ЋЕРАНИЋ, ЛУКАЧ, ПЕРИШИЋ И ИРИНЕЈ.

Name

Др

26.01.2019 05:33

Овде не постоје академски градјани

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

26.01.2019 10:10

Засто је утихла академска зајwдница?! Ко све данас сацињава академску заједницу? На који нацин су вецина постали академски градјани? Да ли су они способни да буду ослонац у друству? Која су нам искуства по питању тога? Највеца срамота насег друства, је то сто се данас зове академска заједница.

Name

Суботиц

26.01.2019 08:33

Постовани другови Правда за Давида! Тразите да се подвргну детектору лази сви они који негирају убиство Давида Драгицевица.На првом мјесту министра полиције РС Драгана Лукаца и остали за које се сумња да су на било који начин умијесани

ОДГОВОРИТЕ
Name

Арсланагиц

26.01.2019 08:43

Заједница ста? Кога? Па то никад није ни постојало у овој забокрецини од дејтонске БиХ. Мени само није јасно како овај народ не конта да је Република Српска, и БиХ, пропала прије него сто је поцела да постоји. Немогуца мисија. Зивјели у Југославији, мрзили се и у њој. Није исло. Закували па се клали 4 године, па као послије тог клања ајмо се помирити па заједно поново да правимо дрзаву. Па то не да је немогуце вец се граници са Менгелеовим експериментима. Зато казем да смо ми пропали прије него сто смо поцели да постојимо. Зато нема академске заједнице. Зато нема висе ницега вриједног у том каналу од земље. Све сто вриједи и мисли је одавно напустило Балкан. И да вам казем јос несто. Људско бице мозе да издрзи економску кризу максимално 25 до 30 година. Послије толиког периода кризе, долази до тацке пуцања. Па се ви сад срацунајте и претпоставите ста нам опет следи. Поздрав

ОДГОВОРИТЕ
Name

Академац

26.01.2019 12:56

Није истина да не постоји академска заједница РС.Постоји али академци су на нивоу Бурле,Бисерке и Гаце снајперисте!

Name

Који

26.01.2019 09:26

А где ви видиитте интеллектуалце

ОДГОВОРИТЕ
Name

Занзи Бар

26.01.2019 17:41

Обдусмени и они који представљају институције за поштивање људских права су смеће горе од ових који чине и крше људска права. Јер ћуте и гледају све то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Страсно

28.01.2019 08:59

Битно је да постојw на платном списку,на сто висе мјеста, а неки и пелене ставе док се превуку до банке. Ови младји само оргијају. Ни гласа од њих,осим пар изузетака.

ОДГОВОРИТЕ