Шта ће сад бити с трансфером Емилијана Сале?!

Ко је крив и ко шта треба да плати? Нголо Канте нуди новац да се настави потрага. . .

Фудбал 28.01.2019 | 22:40
Шта ће сад бити с трансфером Емилијана Сале?!
Тужни дани за фудбалски спорт у целини после нестанка аргентинског нападача Емилијана Сале.

У четвртак је потрага званично прекинута иако се породице и родбина несталих у малом авиону и даље надају. Нголо Канте данас је чак понудио финансијску помоћ, само да се настави са трагањем, а сличан захтев упутили су многи бивши и садашњи фудбалери, међу којима Дијего Марадона и Лео Меси. 

Чуду се нада свет, међутим реалност је нешто сасвим друго. Живот иде даље. Сурово јесте, али Нант и Кардиф морају да наставе са функционисањем. Људи из ова два клуба јуче и данас бавили су се неким за њих врло практичним стварима односно питањима међу којима доминира једно - шта ће бити с трансферомЕмилијана Сале?  

Нападач који је ове сезоне експлодирао у дресу Канаринаца потписао је у суботу троипогодишњи уговор са Кардифом. Французи су на име обештећења испреговарали цифру од 17.000.000 евра, део су већ добили, али шта ће бити са остатком - то је питање. Да ли је Кардиф дужан да исплати и преостало и да ли је уговор уопште важећи. Све су то питање којима се навило на десетине адвокатских канцеларије ангажованих од стране оба клуба. Трагедија јесте велика, немерљива, али новци су новци, бизнис је бизнис...

"Уговор је важећи чим га региструје ФИФА", изјавила је Александра Коен, адвокатица у једној париској компанији. "Ако је то случај, Кардиф мора да исплати тих 17.000.000. Целу цифру. Без обзира што играча нема". 

Неимнеовани извор из Нанта није оставио никакву дилему - посао је закључен:

"Уговор смо потписали у суботу у 17 часова, а све је верификовано у понедељак, пре несреће".

Е сад, ту на сцену ступају разне клаузуле осигурања које, веровали или не, предвиђају овакве или сличне ситуације, односно служе као заштита за фудбалске клубове.

Додуше, оне се углавном односе на онај период до ступања уговора на снагу.   

"Нант је сигурно потписао неки сличан документ, неку врсту заштите. Питање је шта тачно тамо пише, да ли се клаузула примењује и након потписаног споразума два клуба о трансферу? Такође, питање је да ли Кардиф има нека средства заштите", запитала се Коенова.

Када је у питању осигурање од одговорности оно "улази у игру" тек ако се утврди да је један од два клуба био организатор лета, али то овде није случај. У Кардифу зато немају дилему да им следује компензација. Понудили су да организују превоз за играча - понуда је одбијена од стране фудбалера или некога из његове пратње.  

"Управо тако, потпуна и пуна компензација", поручили су из велшког клуба и позвали се на следеће: У авионским несрећама авио компанија је дужна да обештети путнике. Исплата је обично ограничена на 159.000 долара. Али та ставка се брише уколико буде доказано да је авио превозник директан кривац и да се не ради о несрећном случају.

"У таквој ситуацији право на накнаду штете је потпуно, у овом случају пуних 17.000.000 евра. Оштећени имају право на целу суму. Наравно, све пошто кривица авио компаније буде доказана", подвлачиАлександра Коен.   

Међу доказни материјал сигурно ће и порука Емилијана Сала послата непосредно пре полетања, када је написао како авион изгледа као да ће се распасти. 

"То ће довести до многих анализа. Истраживаће се и произвођачи делова за тај авион. У сваком случају, неко ће морати да плати тих 17.000.000 евра", закључила је Коенова. 

Кардиф је тражио да му се дозволи продужење прелазног рока - захтев је одбијен. 

Извор: моззартспорт

Фото: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар