Још три смртна случаја од грипе

Данас су пријављене три нове смрти због вируса грипа у Републици Српској. То је укупно седам умрлих у посљедњих неколико дана. У Институту за јавно здравство тврде да прате ситуацију али да још нема елемената за проглашење епидемије.

Република Српска 25.01.2019 | 15:51
Још три смртна случаја од грипе
Универзитетски клинички центар Републике Српске пријавио је у четвртак Институту за јавно здравство Републике Српске да је још један пацијент, који је био позитиван на вирус грипа, преминуо од посљедица тешке акутне респираторне инфекције. Особа је била старијег животног доба и имала више коморбидитета хроничних незаразних болести.

Према подацима Института за јавно здравство у Републици Српској, седам лица је умрло од посљедица вируса грипа. Из највеће здравствене установе у Републици Српској су нас за све информације упутили на Институт за јавно здравство, а директор Клиничког центра детаљније информације обећао је у понедјељак. У Институту потврђују смртне случајеве. 

„У трећој недјељи 2019. године, домови здравља Републике Српске пријавили су 3.351 акутних респираторних инфекција, док је обољења сличних грипу регистровано укупно 1.500. У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављено је 48 случајева тешке акутне респираторне инфекције, који су захтијевали хоспитализацију, и то 37 случајева у Универзитетском клиничком центру Републике Српске, шест случајева у Приједору, три случаја у Универзитетској болници у Фочи, један случај у Невесињу и један случај у Требињу“, пише на сајту Института за јавно здравство.

У Институту за јавно здравство појашњавају да нису испуњени услови за проглашење епидемије у Републици Српској. Незванично, на бањалучком Клиничком центру тренутно лежи двадесетак тешко обољелих пацијената. Рођаци пацијената који су контактирали БН телевизију тврде да им је речено да су прогнозе лоше, а да су они очајни, беспомоћни и уплашени.

Институт за јавно здравство Републике Српске свакодневно прати епидемиолошку ситуацију у Републици Српској и региону, као и информације Европског центра за контролу болести и Свјетске здравствене организације. У току је прикупљање података из свих здравствених установа у Републици Српској за четврту недјељу који ће јавности бити доступни почетком сљедеће седмице, саопштавају из Института за јавно здравство Републике Српске.



БН ТВ

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

бијела куга

25.01.2019 14:54

Хара бијела куга, нестајемо убрзано, бијег је масован из РС, а сад и ово. Пропаст наса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лутрија

25.01.2019 16:00

Онај ко изадје зив из овог насег центра за здравље је сретни добитник!

Name

надри доктори

25.01.2019 21:45

Долази вријеме надри доктора са дипломама престизног универзитета у Сироком бријегу. Ко себи добро зели обавезно се пребацити на алтернативну медицину, траваре, лијецити се цајевима и то је то.

Name

Клиницки центар

25.01.2019 16:13

Директор у понедељак да објасни засто не стизу налази за тест на грип а пацијент умре. Забрана нека?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опа

25.01.2019 17:45

Ах1Н1