''Повећајте плате, губимо кадар''

Правобраниоци у Републици Српској су у подређеном положају због чега искусни носиоци ове функције одлазе да раде у судове и тужилаштва или се одлучују за адвокатуру и нотаријат.  

Република Српска 25.01.2019 | 07:42
''Повећајте плате, губимо кадар''
Такав неадекватан материјални положај има двоструко негативне посљедице, које битно утичу на рад Правобранилаштва Републике Српске.

На овакав положај упозорава Правобранилаштво РС у свом извјештају о раду за 2017. годину о којем треба да се расправља у Народној скупштини РС на наредној сједници.

Правобраници траже да се питање њихових плата и осталих личних примања уреди новим законским рјешењем које ће довести до изједначавања са носиоцима правосудних функција. Примјера ради, главни републички тужилац има законом дефинисану плату од 4.400 марака, а републички правобранилац плату мању од 3.000 марака.

– Наше плате су за 20 до 25 одсто мање у односу на судије и тужиоце у Републици Српској – рекли су за Српскаинфо у Правобранилаштву РС у којем ради један правобранилац, девет замјеника и 39 помоћника правобранилаца.

Мања плата, већа одговорност

Они напомињу да је у земљама у окружењу материјални положај носилаца правобранилачке функције изједначен с материјалним статусом тужилаца и судија.

Правобраниоца Републике Српске и његовог замјеника именује Народна скупштина РС, а након конкурсне процедуре Министарство правде РС. Њихова примања су регулисана Законом о платама запослених у институцијама правосуђа.

С друге стране, плате судија и тужилаца у РС регулисане су законом који је још прије више од деценије наметнуо високи представник. Њихова примања су међу највишим примањима у држави „како би се смањила могућност корупције и повећала њихова одговорност и ефикасност у раду“. Из буџета се финансирају плате судија, тужилаца и правобранилаца.

– Не само да правобраниоци имају мање плате од тужилаца, већ имају и већу одговорност него тужиоци. Тужиоци поступају само у предметима кривично-правног прогона, за разлику од правобраниоца који је у свим грађанским стварима, па и у кривици – каже за Српскаинфо Никола Томашевић, бивши замјеник правобраниоца. 

Лоши услови рада

Томашевић, који је напустио Правобранилаштво и прешао у адвокатуру, каже да, по његовом мишљењу, није материјални положај правобранилаца пресудан за напуштање ове јако битне јавне функције.

– Приоритетнији су разлози организационе природе и правног положаја правобранилаца. Док сам био у Правобранилаштву, покушавали смо нешто да урадимо с министром правде. Не знам шта се послије десило – наводи Томашевић.

Додаје да је проблем с простором посебна прича и да су за сваку осуду услови у којима замјеник правобраниоца Бањалука ради.

– Довољно се видјети само гдје се налазе списи – истиче он.

Додаје да у Влади стално имају изговор да су плате судија и тужилаца наметнуте, али чињеница је да, како каже, Републику Српску нико није спријечио нити спречава да побољша положај Правобранилаштва.

На питање да ли би се вратио у Правобранилаштво РС, Томашевић каже да би то урадио само под његовим условима.

– Имао сам такав разлаз са онима који одлучују о Правобранилаштву, а то су ствари које нису за штампу. Када се нађете у позицији да као први човјек, који треба да се брине о имовинском праву и интересима државе и локалних заједница, кажете онако како ствари стоје, то не заврши добро – додаје Томашевћ.

Позитиван резултат

Правобраниоци у Републици Српској су током 2017. имали позитиван резултат у рјешавању предмета. Тако су добили 2.131 предмет у вриједности од око 227 милиона марака. Изгубили су 1.192 предмета вриједних око 16,3 милиона КМ.

У тој години остало им је неријешених 8.196 предмета у износу већем од 1,1 милијарди марака. Истовремено, правобраниоци се жале на лоше услове рада, нарочито на канцеларију у Бањалуци, која ради на три локације.

(Српскаинфо)

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Цале

25.01.2019 07:26

Максималну плату би требало ограницити на 2000 марака,судијама,тузиоцима ,правобраниоцима ,политицарима,градонацелницима и свима на будзету.Тудја њега И помоц је 160 марака,минимална пензија 180,а њима мало сто примају око 3000 марака,лицемјерство!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дује

25.01.2019 07:44

Да максимална плата 2000 а да просјек буде око 1000 једино праведно ресење да се врати средњи сталез јер је у овим временима нестао

Name

Дејан

25.01.2019 07:52

Колико и како раде, плате су им огромне. Колико штете су нанели Републици, граду то нема цену. Узмите само аферу 'Земљиште Пољопривредне школе', колико пара је држава изгубила, ко ће то надокнадити.? Најлошије стање је у правосудним 'институцијама'. Спрега тужилаца, судија, адвоката, највеће зло које нас је могло задесити. Довољно је само да видимо ко је председник ВСТС-а и све ће бити јасно. Паметном доста.

Name

ре

25.01.2019 08:37

Како раде нису заслужили ништа.

Name

Азил

25.01.2019 07:52

Господо нису вам плате мале. Тражите да се онима на које се жалите смање плате, јер и ви имате превише у односу на на обичне смртнике. Покушајте да живите са својим народом. Господо имате и ви велике плате у односу на обичне смртнике. Тражите да се смање онима на које се жслите. покушајте да живите са народом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИМИ53

25.01.2019 08:30

Проклетници, Ста треба тек да казу микро хирурзи, проф. математике, физике ,хемије ,нуклеарни физицари, сви они су заврсили такве факултете ,да је за њихова знања право обицан "курс",а плате су им цца 1000км. Свако ко има плату три или висе хиљада треба да се стиди народа који једва презивљава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.01.2019 13:31

Нуклеарни физицар у РС хаххааххахаххахаха

Name

Поп

25.01.2019 08:55

Ма хај, фатајте се Њемацке ухљеби једни политицки... у заједницким институцијама по 20 година ниста не радите за абнормалне плате и кукате како вам је мало и дрзава не ваља.... сиктер из дрзаве па зарадјујте ако мозете милионе, а своја радна мјеста ооставите незапосленој омладини зељној посла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идемо у пропаст

25.01.2019 09:02

Ста сте то заститили од насртаја криминалаца на дрз. имовину? У дилу сте са пљацкасима ове дрзаве ,умјесто да "гоните"појединце (земљисте пољ. сколе БЛ) и друге ви зазмирите кадје потребно да реагујете. Треба вам сасвим укинути плате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дотт

25.01.2019 09:04

То ваш посао тези од докторског. Па хирурзи немају ни близу толику плату, како вас није срамота ,а одговорност никаква.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РР

25.01.2019 09:06

Ста год да ураде касно им је изињери доктори струцњаци медецински кадар добре занатлије вец су отисли и снасли се овдје це изгледа остати само цланови СНСД-еа са своим дипломама и платама сто се тице плата ниједна плата не смије бити веца од 2500 км минималац али преко банке 1000 да биозда реалну просјецну плату добили око 1500 км сто би било одрзиво али они нити то зеле нити имају циме презадузени смо ја лицно се бо и рецесије добицемо само тезе стање

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лука

25.01.2019 09:10

Господо пробајте да зивите од 400 км као и вас народ од кога се узима да би ви имали ту плату коју искрено и не заслузујете

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кика

25.01.2019 09:54

Не треба њима повећати плате, него осталима смањити, а радничке плате повећати. И у Правобранилаштву још смањити. И онај ЦЕСТ укинути, " склониште" за незбринуте лопове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

25.01.2019 12:04

Тачно, расподјела и вредновање послова је равно нули. Разлике огромне, нису резултат рада и знања него положаја и "увлачења". Подцијењени стручни, вриједни и способни а подобни плаћени "до небеса". Који правник треба бити плаћенији од доктора - специјалисте који држи животе људи у својим рукама?

Name

Снипер

25.01.2019 12:07

То је највеца стока од људи:тузиластво,судови,правобраниластво и комплет зграда владе.Њима ни њемацки будзет неби могао надавати колики су гладници,а ниста не раде,ко коњи у стали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Докле

25.01.2019 12:36

Ја сам убијеђен да се ово стање неће моћи одржати. Људи који одрађују реалан посао одлазе, остају буџетлије и ухљеби који раде али непродуктивно. Кредити се још могу враћати, али ће се дуг све више увећавати. И сада кад би кредитори затражили своја средства ми би колабрирали. Тако да спасавај се ко може.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Броwн

25.01.2019 13:30

Ма само нека нама Републике, па како год нам било. Нико нема право да се зали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

25.01.2019 16:37

Плата треба да буде веца у привреди, а мања у администрацији па да ради само онај ко има знања и струцности да ради у администрацији, без трпања непотребног и неструцног кадра. Уби нас негативна селекција и гомила непотребних радних мјеста у администрацији и скупа администрација.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Адвокат

25.01.2019 16:40

С обзиром на квалитет кадрова у Правобраниластву РС и 500 КМ је превисе. Вецину је запослио Радуљ без конкурса, све махом странацки кадрови, са којима се спрдају адвокати на роцистима. РС није добио на суду само онај ко није тузио РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није добро

25.01.2019 18:33

Гладеж и грабеж..

ОДГОВОРИТЕ