Протести у Атини због споразума

Протест због Преспанског споразума с Македонијом почео је синоћ на тргу Синтагма у Атини, а демонстранти су се из истог разлога раније синоћ окупили и испред америчке амбасаде у главном граду Грчке, јавља АНА.

Свијет 25.01.2019 | 07:10
Протести у Атини због споразума
Како преноси агенција, протест је почео мирно, а демонстранти су узвикивали слогане против премијера Грчке Алексиса Ципраса и предсједника државе Прокопиоса Павлопулоса.

Демонстранти су носили транспаренте и позивали на референдум.

Испред амбасаде САД у Атини, демонстранти су поручили да су се окупили како би протестовали против споразума јер је штетан по Грчку.

Првобитно су планирали шетњу према тргу Синтагма, али је то отказано након завршетка скупа испред амбасаде.

Кабинет предсједника грчког парламента Никоса Вуциса саопштио је раније јуче да је гласање о ратификацији споразума са сусједном Македонијом о промјени имена те земље ради нормализација односа и омогућавања придруживања НАТО одложено за петак.

Гласање је било планирано синоћ, али је одложено због великог броја посланика који желе да говоре током дебате о Преспанском споразуму, па је процијењено да неће бити довољно времена да се омогући свим посланицима који су се пријавили да говоре да изнесу свој став.

Према споразуму потписаном прошле године, Македонија ће промијенити име у Сјеверна Македонија, а Грчка неће блокирати улазак земље у НАТО и приближавање ЕУ.

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар