АО: Лука Пуј - француски, са финским шармом!

Лука Пуј је некако из сенке стигао до полуфинала Гренд слема, првог у каријери. Уосталом, тако је можда и најбоље.

Тенис 24.01.2019 | 22:10
АО: Лука Пуј - француски, са финским шармом!
Јер кад сте константно на радару, када се од вас много очекује, далеко је теже играти. Лука је у Мелбурну коначно опустио руку и стигле су победе.

Коначно, јер је до овог турнира имао пет мечева „доwн ундер“ и свих пет је изгубио. Ове године три пута је губио дуеле на Хопман купу, потом је поражен и од Андреја Рубљова у првом колу Сиднеја. И ко је после тога могао да му прогнозира полуфинале Мелбурна?

Лука је тренутно 31. на светској листи. То је и поприлично ниско с обзиром на таленат и чињеницу да је у марту прошле године био број 10. Али са пласманом у полуфинале, овај момак са севера Француске из места, Гранд Синт, фактички предграђу много познатијег Данкирка, одакле се у мају 1940. евакуисао велики број савезничких војника пред налетом Хитлерових фашистичких снага, обезбедио је минимално 17. место од понедељка.

Лука је необичан спој француског темперамента и нордијске хладнокрвности. Отац Француз, мајка из Финске, из места Нарпес, 360 километара далеко од Хелсинкија.

„У Финску смо ишли сваког лета и зиме. Тамо се, веровали или не, прича шведски. Не говорим га течно, помало ме је срамота због тога“, признао је када је у лето 2016. буквално заблистао на Вимблдону, потом и УС Опену.

И још нешто о себи:

„Та мирноћа вероватно код мене стиже са те финске стране, али сам истовремено, јако емотиван. Изнутра кључам, али то не показујем тако често“, признао је једном приликом.

„Муња“ је запарала небо изнад комплекса на „Флашинг медоузу“ када је у једном од најузбудљивијих мечева те сезоне, у пет сетова, надиграо великог Рафаела Надала. Тада је потврдио заиста колико може.

И као тенисер, Пуј је помало необичан. У ранијим данима ментор му је био Јаник Ноа, касније је почео да ради са Емануелом Планком, са којим се почетком новембра прошле године разишао, да би започео сарадњу са бившом вимблдонском шампионком, Амели Морезмо.

Лука је, што је необично, једини играч из Топ 100 коме је тренер жена. Он је следио пример Ендија Марија који је такође сарађивао са Амели и чини се да њихова сарадња, која једва да траје два и по месеца, већ даје резултате.

У игри, има много тога што га чини изузетним. Одличан, снажан, обично добро пласиран сервис. Сервис са високим избачајем лоптице, изузетно снажан и прецизан форхенд којим често напада противника и тражи прилику да нападне и са мреже. Волеји у његовој игри нису нимало страни, напротив, и све што чини на терену, делује некако префињено, елегантно. Поправио је, као што је и Новак Ђоковић приметио, кретање, које му је било проблематично. Сада се боље намешта на ударце, уколико среди и те падове концентрације, има све предиспозиције да бележи добре резултате у континуитету, не само спорадично.

„Мислим да нико од мене није очекивао да идем међу осам, или четири. Ишли смо меч по меч. Ако бих добио један, концентрисао сам се на други. Мислим да сам против Раонића играо добро зато што сам направио четири победе у низу. Победа у пет сетова над Попирином дала ми је самопоуздање. Потребне су ми такве битке, да вратим самопоуздање“, признао је Лука.

Први пут ће играти и са Новаком, са којим је до сада само тренирао. Много је тога први пут ове недеље за Француза, како је и сам рекао, али за то се сам изборио. Ништа му у Мелбурну није поклоњено.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар