Чудесна судбина Амелиног, Луке Пуја...

Француски тенисер је крајем прошле године размишљао да са само 24 године остави рекет заувек, а ево га сада, само неколико месеци касније у полуфиналу Аустралијан опена наспрам Новака Ђоковића!

Тенис 24.01.2019 | 19:15
Чудесна судбина Амелиног, Луке Пуја...
Турнир за турниром, гренд слем за гренд слемом ево већ 11 година у стопу пратимо Новака Ђоковића и готово сваког његовог противника, посебно на важним мечевима. Преко својих успеха момак из Београда нас је просто увукао у свет белог спорта тако да сада просечан становник(ца) Србије зна много више него што му заправо треба. Али, опустимо се и уживајмо док траје јер након Новака, ма колико ми то желели, наш тенис ће се вратити тамо где организацијом и масовношћу на жалост припада.

А пошто је наш ас по 34. пут у каријери успео да се пробије до гренд слем полуфинала ред је да упознамо још једног његовог ривала, Луку Пуја са којим ће први пут у каријери укрстити рекете. Није, пак у питању играч који не заслужује да се нађе у овој борби, већ је тако испало. Док је Француз крчио свој пут у свету белог спорта некако није укрстио путеве са Србином.

Али, за све постоји први пут, па ево и прилике да се докаже на заиста великој сцени. Пуј је момак са самог севера Француске рођен из мултиетничког брака Француза и Финкиње. Управо то генетско наслеђе га и чини посебним, те је, како и сам каже добра мешавина галске страсти и северњачке разборитости.

Ово полуфинале му је и највећи успех у каријери, ако се не рачуна пет углавном мањих АТП титула, које успут откривају да се одлично сналази на свим подлогама. До овог Аустралијан опена никада није забележио тријумф у Мелбурну тако да је са пет тријумфа у 2019. успео да изједначи са бројем пораза. Пажњу јавности је скренуо 2016. када је на УС опену успео да савлада Рафела Надала у другом колу, да би наредне године подигао чак четири пехара, али и чувену салатару Дејвис купа. И када се очекивало да потпуно засија прошле сезоне, серија мањих повреда, али и губљење интересовања за тенис су га, након што је у марту достигао 10. место на АТП листи што му је ренкинг каријере, умало избрисали са велике сцене. Деловало је као да ће још један француски таленат неповратно пропасти и да ће Галски петлови и даље остати на никада до краја оствареним Жоу Вилфреду Цонги, Гаелу Монфису и Ришару Гаскеу.

"Већ 16 година држим рекете у рукама и то је био први пту да сам престао да уживам у игри, да је играм, тренирам... Не знам шта се тачно догодило.", објаснио је 24-годишњак из Гран Синта, "Морао сам мало  да се одвојим од спољњег света, да уђем у себе, у своје мисли да добро измедитиран шта ми је чинити. И одлучио сам ипак да наставим, јер предамном је још деценија каријере на највећим турнирима, са највечим играчима, а то се не сме испустити. Покренуо сам дупе и ево ме".

Поред његове мотивације, оно што је овај дипломац чувене француске академије за врхунске спортске таленте ИНСЕП, коју су завршили и Тони Паркер, Клинт Капела, Мари Жозе Перек, Жофри Ловерњ (...) учини крајем прошле године се показало ипак као круцијално. Одлучио је да промени стручни штаб, али се није покајао као Ђоковић. Уместо Емануела Планка, који га је водио од 2012, потписао је уговор са Амели Морезмо. Легендарна Францускиња, која није успела да преокрене судбину Ендија Марија пре неколико година, одмах је дала отказ на место селекторке Дејвис куп тима и потпуно му се посветила. Одлучила се за шок терапију, те не само да је и њен нови штићеник одбио да игра до даљњег за репрезентацију, него су се готово потпуно изоловали на 30 седмица. Никада се није доводио у питање његов квалитет и знање тениса, и то у сваком погледу, од удараца, преко кретања до саме тактике и снаге, али је ментална компонента оно што му је очигледно до сада недостајало не би ли играо најбоље када је најпотребније и против највећих ривала.

"Времена су се променила и сада је нормално да мушкарац има женског тренера. Први је то урадио Мари управо са Амели. Нема овде места за мачизам, за рат полова, већ само тенис и рад. А од ње сам управо то и добио - велики професионализам, посвећеност и мотивацију. Све оно што ми је требало и за сада не могу ни на шта да се жалим. Шта више!", јасан је Пуј.

О свом, наредном противнику није желео превише да се изјашњава, али је јасно ставио до знања колико га поштује:

"Мислим да могу да победим свакога, али најбољи ће наставити да буду најбољи. Ђоковић, Рафа и Роџер ће, немајте сумње у то, наставити да доминирају тенисом"

Извор: моззартспорт

ФОТО: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар