АО: Осака и Квитова у финалу!

За титулу и врх WТА листе! У финалу Аустралијан опена играће 21-годишња Јапанка Наоми Осака и седам година старија Чехиња Петра Квитова.

Тенис 24.01.2019 | 12:15
АО: Осака и Квитова у финалу!
Крај сна за Колинс, Квитова у финалу Аустралијан опена! Чешка тенисерка Петра Квитова прва је финалисткиња Аустралијан опена.

Квитова је полуфиналу елининисала највеће изненађење турнира Данијел Колинс, резултатом 7:6 (7-2), 6:0.

Дуел на "Род Лејвер арени" трајао је сат и по времена и може се поделити на два различита дела, делом и због високе температуре у Мелбурну. Организатори су зато одлучили да затворе кров што је одговарало њеном стилу игре.

У првом сету Американка је успела да парира упркос чињеници да је први сервис убацивала мање од 40%, док Чехињи није функционисао ритерн. Међутим, у тај брејку је на површину испливао Петрин квалитет и тада је решила питање победника. 

Повела је 1-0, да би у другом делу игре на терену постојала само једна играчица. 

Двострука освајачица Вимблдона пласирала се у своје треће Гренд слем финале, прво у Мелбурну и прво откад је у децембру 2016. нападнута и рањена ножем у својој кући. 

"Напорно сам радила да се нађем овде, да дођем у финале било којег турнира. Нисам очекивала да ћу стићи оволико далеко, али срећна сам што сам дошла до финала. Бићу задовољна шта год да се деси", рекла је Квитова. 

Ово ће јој бити већ друго финале ове сезоне, пошто је пре десетак дана освојила трофеј у Бризбејну, па има изгледне шансе да од понедељка буде прва играчица света. 

У борби за трофеј "Дафне Акхурст" састаће се са Наоми Осаком која је у другом полуфиналу савладала Каролину Плишкову. 

"Биће то веома занимљив меч – Плишкова је имала невероватан тријумф против Серене, док је Наоми у сјајној форми. Каролина можда има бољи сервис, али је Осака у изузетној форми. Нисам сигурна да ћу гледати тај дуел, верујем да ће бити веома добар", додала је. 

Финале је на програму у суботу од 9.30 по средњеевропском времену и биће први међусобни дуел Чехиње и Јапанке.

Осака против Квитове у финалу – борба за трофеј и "број 1"! Јапанска тенисерка Наоми Осака играће против Петре Квитове у финалу Аустралијан опена, пошто је савладала Каролину Плишкову са 6:2, 4:6, 6:4.

Осака је наставила са сјајним партијама и дошла до другог узастопног финала на Гренд слемовима, након титуле на УС опену прошле сезоне.

Наоми ће се за трофеј "Дафне Акхурст" борити са Петром Квитовом која је у првом полуфиналу максималним резултатом савладала Данијел Колинс.

То неће бити дуел само за шампионски пехар Аустралијан опена, већ и за прво место на WТА листи, пошто ће од понедељка једна од њих две бити најбоља играчица света. Осака је тренутно у благој предности, има 40 бодова више и директан дуел одлучиваће о новом "броју 1". 

Дуел на "Род Лејвер арени" игран је под затвореним кровом јер је у Мелбурну температура пре почетка сусрета била 42 степена целзијуса, а у таквим условима обе су се одлично снашле. 

Почетак меча обиловао је сјајним поенима, винери су пљуштали на све стране, али је Јапанка подигла игру на виши ниво и погађала у серијама. После мирног почетка започела је серију и са четири узастопна гема дошла до вођства 1-0.

У тим тренуцима је била много боља, направила је брејк на старту другог сета и чинило се да нас чека брзи крај меча. Ипак, коштао је један траљав гем којим је вратила противницу у игру, а Каролина је то искористила да поврати мирноћу и ритам код сервиса. 

Како је сет одмицао, тако је Плишкова била све боља и новим брејком успела да изједначи. 

"Очекивала сам да ће се вратити, играле смо много пута и добијала ме је више пута. Очекивала сам жестоку борбу и рекла сам себи да морам да се борим најјаче што могу", рекла је Осака на крају сусрета. 

"Моментум" је прешао на страну Чехиње и одлучујући тренутак догодио се у другом гему одлучујућег сета. Наоми је спасла три брејк лопте и већ у следећем гему одузела сервис ривалки. Извукла се у финишу и одсервирала за нови велики тријумф. 

"Толико сам била уплашена да нисам могла да сервирам. Молила сам се да последњи буде добар јер нисам смела да сервирам други сервис", признала је Јапанка. 

Другу годину заредом, улог у финалу женског сингла на Аустралијан опену ће бити дуплиран!

Као Каролина Вознијацки и Симона Халеп 2018, Наоми Осака и Петра Квитова у суботу ће се борити за једну од најважнијих титула у "белом спорту", али и за прво место WТА листе.

Да драж њиховог дуела буде још већа, која год да победи - биће јој први пут. И да подигне трофеј у Мелбурну и да постане светска "број један".

Осака је до првог финала Аустралијан опена стигла победом над Чехињом Каролином Плишковом, која дан после великог преокрета против Серене Вилијамс није имала довољно снаге и концентрације - 6:2, 4:6, 6:4.

Квитовој ће суботње финале такође бити прво у каријери на овом турниру. Штавише, након наступа у полуфиналу 2012. године, ниједном није отишла даље од трећег кола.

Она је потврдила сјајну форму и остала без изгубљеног сета у шест мечева, савладавши Американку Даниел Колинс са 7:6 (7:2), 6:0.

Двострука шампионка Вимблдона (2011, 2014) ће две године после рањавања и операције шаке пробати да освоји укупно трећу гренд слем титулу, а Осака другу, и то другу заредом. Добро памтимо како јој је Серена својом тирадом о суђењу покварила моменат тријумфа на прошлогодишњем УС опену...

Да финални меч буде још специфичнији и интересантнији - Осака и Квитова се никада раније нису састале.

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар