Приштинске таксе биће укинуте

Председник Одбора за КиМ Скупштине Србије Милован Дрецун сматра да ће додатне таксе на КиМ на робу из централне Србије бити укинуте и оцењује да премијер привремених инсититуција у Приштини Рамуш Харадинај сада покушава да поступи у складу са жељама САД, а да се "не обрука".

Србија 24.01.2019 | 09:43
Приштинске таксе биће укинуте
На питање да ли је Харадинај, који је рекао да ће таксе бити укинуте када Београд призна косовску независност, толико јак да успева да се одупре захтевима европских и светских званичника, Дрецун је рекао да "наравно да није", да зна границу до које може да иде, али да покушава да ушићари што је више могуће сада, у фази припрема за евентуалне изборе на КиМ.

"Жели да се представи радикалнијем бирачком телу као неко ко је непопустив, на кога ни Американци не могу да утичу, као неко ко се никога не плаши. То му је она шумска терористичка философија, али долази до границе да поступи како САД сматрају да треба и сада тражи излаз из те ситуације да се не обрука. Мислим да ће таксе бити укинуте", рекао је Дрецун гостујући на Пинку.

Упитан да проментарише то што је шеф кабинета Харадинаја, Авни Арифи, рекао да би влада у Приштини могла да привремено суспендује таксе на српску робу, Дрецун је рекао да привремено у том контексту значи док трају разговори, односно да би таксе биле суспендоване до евентуалног постизања споразума.

"Битно да их нема, а како ће да се правдају пред сопственом јавношћу за ту ужасно тешку одлуку која је нанела штету српском народу, његовом опстанку и држави Србији, то је њихова ствар. Ми само желимо да видимо укидање такси, да их нема, да бисмо могли да наставимо разговоре", поручио је Дрецун.

Он сматра да је од пресудног значаја улога САД и то што амерички председник Доналд Трамп личном иницијативом даје тежину ономе што Американци желе да се уради.

"Они желе да се наставе разговори и да се постигне евентуално договор о коначном статусу КиМ. Мислим да је то наш интерес јер би, у противном, алтератива томе било оно што Еди Рама говори. Тога морамо да будемо свесни. Немојте да сумњате да би се Косово и Албанија ујединили данас кад не би било неких других препрека", рекао је Дрецун, додајући да би Албанци могли да оправдање за такав потез нађу у наводном неконструктивном понашању Србије.

Он је додао да Србија жели да се постигне решење и дође до договора са Албанцима о томе како ће два народа живети у будућности и какав ће бити статус наше јужне покрајине.

"Нисмо ми јача страна на КиМ, они су јача страна. Ми сада морамо да видимо како ћемо да се договоримо са њима да заштитимо српски народ да би опстао на КиМ, да заштитимо наше интересе у условима када нам се на тренутак отворио простор од стране Вашингтона да можемо да постигненемо неки договор да не бисмо били потпуни губитници. Тај простор ће се затворити ако га не искористимо", поручио је Дрецун.

(Тањуг)
фото: Србија Данас

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

055

24.01.2019 09:57

Таксе ће ријешити онај коње стао иза Харадинаја,када се виспуне обећања о признану,односно потпише тај фамознои"општеприхватљиви споразум"тј.признање.А форморање војске сте заборавили и само млатите о таксама на које не можете да утичете.Жао ми је оног народа што га замлаћујете и дуговлачите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

!!!

24.01.2019 10:23

Потписујем коментар!Тешко,претешко је живјети српском народу на Косову....

Name

еко-рециклаза

24.01.2019 11:19

Послије врацања такси долазимо на исту тацку на којој смо вец били. Како иде даље?

Name

Сведска

24.01.2019 11:16

@!!!.Претеско је зивјети српском народу и у самој Србији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А,

24.01.2019 14:58

И У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ.

Name

Расо

24.01.2019 14:01

Уватили се затаксе ко пијан за тарабе,као да су таксе једини проблем а сви знамо ста је главни и највазнији проблем.Проблем је сто су се упустили у преговоре о признавању.Понављали су ко папагаји да никада неце признати независност а сада им толико стало да преговарају.Одлазеци у Брисел и тамо подписивати којекакве притиске су греске које се сада могу теско исправити.Народ није ниста у вези тога питан а требало је, јер је зивот Срба на КиМ у питању.

ОДГОВОРИТЕ