Казне због рачуна милион КМ

Инспектори Пореске управе Републике Српске прошле године у око 40 одсто случајева нису добили фискални рачун док су, ради контрола, улазили у радње као купци.

Република Српска 24.01.2019 | 09:19
Казне због рачуна милион КМ
Наиме, уочили су 1.452 неправилности у 3.625 контрола, због чега су издали укупно 1.549 прекршајних налога.

Када се подвуче црта, укупно 1.109.750 марака износе казне које су лани написали инспектори Пореске управе РС, контролишући евидентирање промета преко фискалних каса. Због неиздавања фискалних рачуна у протеклих 12 мјесеци привремено су, на 15 дана, запечатили 517 радњи, од тога 78 у БИјељини.

Послодавци подржавају овакве активности инспектора те их уједно позивају да у контроле иду и чешће, али и свеобухватније.

"Треба пресјећи, јер не могу једни радити и издавати рачуне, а други не плаћати порез. Такви који рачуне не издају су нелојална конкуренција нама који радимо легално", рекао је за "Независне" Драгутин Шкребић, предсједник Уније удружења послодаваца РС.

И Раде Шегрт, уредник портала Удружења економиста Републике Српске Сwот.ба, истиче да је фискална дисциплина за сваку економију веома битна из више разлога.

"Као прво, стављају се у равноправан положај сви пословни субјекти на тржишту. Осим тога, држава добија сталне приливе у буџет. Стога треба подржати сваку акцију која доводи до подизања фискалне дисциплине", казао је Шегрт за "Независне".

По његовим ријечима, уз кажњавање оних који закон крше, веома је битна и едукација.

"Осим ових репресивних мера које Пореска управа РС предузима контролама, треба се радити и на едукацији, то јест на подизању свести о томе колико је битно да грађани при плаћању робе и услуга узимају односно траже фискалне рачуне", напомиње Шегрт.

Из Пореске управе РС, са друге стране, поручују да ни едукацију нису заборавили. Подсјећају да су и прошле године два пута спровели кампању "Корак предузми, рачун узми", чији је циљ подизање свијести грађана о значају узимања фискалног рачуна.

"Управо се узимањем рачуна даје допринос у борби против сиве економије и повећава економска снага РС", појашњава Никола Салапура, портпарол Пореске управе РС. Он најављује да ће њихови инспектори и у овој години наставити контроле евидентирања промета преко фискалних каса.

"Без фискалног рачуна купац не може да рекламира робу нити да добије поврат новца. Фискални рачун је једини начин да купац оствари своја права, али и да буде сигуран да дио његовог новца иде у буџет, чиме се финансирају здравство, просвјета, култура, образовање...", каже за "Независне" Салапура.

Из Пореске управе РС наглашавају да неиздавање фискалних рачуна од стране пореских обвезника показује да је њихово пословање нелегално и значи неприказивање прихода и утају пореза.

"Према томе, Пореска управа РС приликом својих контрола само спречава пореске обвезнике да раде нелегално, да врше утају пореза и да буду нелојална конкуренција оним пореским обвезницима који издају фискалне рачуне приликом продаје робе или услуга", закључују из ове управе.

(Независне)

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

XXЛ

24.01.2019 08:43

РАДИ КАСИЦА ПРАСИЦА..ЕТО МИЛИ И ЖУЈИ ПАРА...XАXXАXА

ОДГОВОРИТЕ
Name

У

24.01.2019 10:06

Трнову у самопослузи "Нане" касурке узму новац а рачуна нема ,касирка ... кад тражиш рачун одговор је :што ће ти рачун.. молим да се ако је могуће пошаље инспекција...

Name

Бјељина

24.01.2019 10:28

Оваквим притиском само се јос висе загорцава зивот народу и тјерају људи из РС.Ево код мене у комсилуку момак је отворио СТР продавницу и казњен је и затворена му је радња на 15 дана јер није за врецу кромпира издао фискални.Ионако је веома салбо имао посла .Момак је затворио радњу и отисао за Америку са породицом.Треба пустити народ да ради и презивљава како зна и умеје.Кад се обезбједе услови и уреди дрзава онда је лако увести дисциплну а не овако притисакај сиротињу и драва вара сиротињу а сиротиња само гледа да превари дрзаву и тако у круг

Name

Ратко

24.01.2019 08:46

Ста је са нелегалних кладионица,инспектори из агенције за игре и срецу узимају по уплатном мјесту цифру и омогуцују рад на црно кладионицама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

24.01.2019 09:32

Кад вец знате о коме се ради, молим вас пријавите најблизој полицијској станици или на бр. телефона 122. У противном обмањујете јавност и клевецете људе.

Name

Ре: БЛ

24.01.2019 10:31

Јест, па да погоди на инспекторовог брата и натовари себи проблем за врат!

Name

валтер

24.01.2019 08:48

Хало , господо инспектори, гдије вам је фискални од бурлине киле злата унуку

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

24.01.2019 08:58

А ко це се бринути о разликама цијена једног те истог производа и до пола марке,и то јос неопходног зазивот...то је ваљда слободно трзисте,хајаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Роки

24.01.2019 09:25

Ја у једну радњу улазим повремено и само срачуна на касу ,наплати и сторнира и све тако. По 5-6 муштерија буде у радњи и само чујеш,12 марки, 18 марки, 9 марки . Тако говори ,"марки" . А нигдје рачуна. А кажу муштерије ,џаба пријављиват,пола администрације у општини Бањалука родбина његова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петра

24.01.2019 09:54

Која трговина? Бар нам то реци

Name

БОБА

24.01.2019 09:50

ЉУДИ СЕ БОГАТЕ ЗБОГ НЕ УРЕЂЕНЕ ДРЖАВЕ .ОБИЧАН ЧОВЈЕК СВАКИМ ДАНОМ ПРИМЈЕЋУЈЕ ДА НИШТА НЕ ФУНКЦИЈОНИШЕ ОД ИЗДАВАЊА ФИСКАЛНИХ РАЧУНА КОЈЕ ЧЕКАТЕ ПО ПЕТ МИНУТА ЗАТО ШТО ФИСКАЛНА КАСА СПОРО ИЗБАЦУЈЕ РАЧУН ПА ДО ОНИХ КОЈИ ДРЖЕ ПОД ПУЛТОМ И НАРЕДЕ РАДНИКУ ДА СЕ ИЗДА САМО КО ТРАЖИ ФИСКАЛНИ РАЧУН.ЊИМА ЈЕ ИСПЛАТНИЈЕ ДАТИ ИНСПЕКТОРУ ПАРЕ НЕГО ИЗДАВАТИ РАЧУНЕ ШТО ЈЕ ЊИХОВА ОБАВЕЗА ПО ЗАКОНУ.МИШЕВИ ПЛЕТУ ПО ПЕКАРАМА ЖОХАРИ ДА СЕ И НЕ ПРИЧА. НАРОД ЈЕ ЗГРОЖЕН СВАКИМ ДАНОМ ,СВИ СЕ ПРАВЕ БЛЕСАВИ И СВИ СЕ БОГАТЕ НА ЈЕДАН ОДВРАТАН НЕ СХВАТЉИВ НАЧИН.ЧИЊЕНИЦА ЈЕ ДА МНОГИ ДОЛАЗЕ ДО ПАРА ПРЕКО ЛЕЂА ГРАЂАНА.БИТНО ЈЕ ДА ЈЕ ВЛАСТ УШМИНКАНА ДА СЕ МЕДИСКИ ПРОМОВИШУ.У СТВАРНОМ ЖИВОТУ ШТО КАЖЕ ЈЕДНА ОСОБА НИЂЕ ВЕЗЕ СА ВЕЗОМ.КОМЕ ЈЕ ДОБРО АЛАЛ МУ ВЈЕРА.ТРГОВИНЕ,ПЕКАРЕ,КЛАДИОНИЦЕ,МЕСНИЦЕ АПОТЕКЕ,МИЛЦОНЕРИ ШОФЕРИ МЕДИЦИНСКО ОСОБЉЕ И ТАКО ДАЉЕ ПУНИ СУ КО БРОД.ШВЕРЦ ЦВИЈЕТА ЗАТО ЈЕ МНОГИМА ДОБРО.ПЛАТЕ МАЛЕ КУПУЈУ СЕ СКУПОЦЈЕНА КОЛА,,ЗГРАДЕ, НЕКРЕТНИНЕ, ШВЕРЦ АУТА ШВЕРЦ ЦИГАРЕТА,НАДРИЉЕКАРИ, ГАТАРЕ ТО НАМ ЈЕ ЖИВОТ.СВИ СУ ГАДЉИВИ.ЗАТО ШТО СУ НЕ ЉУДИ.ТО ЈЕ ОНО НЕКОМ РАТ НЕКОМ БРАТ А ПОСЛИЈЕ РАТА ЈОШ БОЉИ БРАТ.УЖИВАЈТЕ НАРОДЕ У ОВОЈ ЉЕПОТИ ЗАТО ШТО ВАМ ЈЕ ДОБРО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мила

24.01.2019 09:53

Код фризера никад нећеш добити фискални рачун. Ја знам неке на Старчевици и раде, убише пару, али рачуна никад. Једном, има времена од тада, неко дијете тражило рачун, он каже да је апарат покварен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

24.01.2019 10:40

Нећеш добити ни код нотара, ни код зубара, ни код адвоката, али они законски нису обавезни, а деру невиђене паре! Бар 10 година ни на једној бензинској пумпи нисам добио рачун. На промаји паре из руке у руку, пали и вози. Шта да се очекује, кад је један од главних мафијаша бивши Кемо Чаушевић из УИО!

Name

ре

24.01.2019 11:09

Рацун обавезно тразити, Инспекцију обавијестити...

Name

цупала

24.01.2019 10:12

мене не занимају фискални рачуни, немам ништа против да власници задрже разлику од 17%, боље је дати њима него хиљадама ухљеба који се финансирају од ПДВ-а

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ален

24.01.2019 10:58

А јој, прика, па ти не разумијеш.

Name

Ре:

24.01.2019 11:30

Потпуно се слажем! А, ако баш мора, онда би најправедније било да купац може одредити коме да иде нпр. 10% од тих 17%, а од остатка нека режимски штакори имају за бурек и јогурт. Исто и за РТВ таксу, да ја могу да бирам којој ТВ кући ћу да уплатим законски износ, па да видиш како режимска фабрика лажи пуца за мјесец дана!

Name

Фискални

24.01.2019 11:45

Рацун слузи потросацу у слуцају да робу хоце да врати или замјени , и наравно да преконтролисе наплацено , с тим није изврсена гаранција да су обавезе ПДВ изврсене ,засто када напр.купите фризидер и из неког разлога га врацате морате имати рацун да би се сторнирао вец издати рацун а тиме одмах и гарант да је роба опет усла у радњу ,тј.она је ту исправна или неисправна , ту је вазно контролисати улаз односно излаз робе а то немозе контролисати потросац ,према томе несто сто је сторнирано било то хљеб ,јаја или мајица , намјернице су опет у радњи знаци нису продате ,купац треба да узме рацун због себе тј.због рекламације али да је тиме сигуран да дио његовог новца иде у будзет НИЈЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аустриа

24.01.2019 12:15

дасе разумијемо у потпуности оправдано свуда у свијету се трази рацун то треба дебело казњават и неби им падало напамет

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шефица

24.01.2019 15:34

у Амајлијама код Бијељине Рој комерц има дуплу касу, рачуни да не можеш познати, али их штити инспекторица ВОЈНА уз помоћ ДУШКА ВУЛОВИЋА НАЧЕЛНИКА У БИЈЕЉИНИ и компаније БОСТ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дххц

24.01.2019 17:47

ПРВО.КРУПНЕ..ЛОПОВЕ.ПА.ОНДА.СИТНЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

НН

26.01.2019 23:57

Никакав проблем ал не можете стиснути РС а у комсилуку тј у Федерацији да се продаје на црно онда гањајте на нивоу БиХ ал прије тога помозите трговцима да се ријеше летача по интернет продаји који немају никаквог ама бас никаквог Трошка е они су тек нелојалана конкуренција Тако и ако 5 % продамо без рацуна а 95 % с рачуном не замјерите толики су намети да само покушавамо опстати и небојте се неце држава пропасти због малих трговаца прво ријешите велике и дивље тотално ...

ОДГОВОРИТЕ