СП: Хрватска ће се, ИПАК, борити за Олимпијске игре!

Хрвати преко крила срушили Французе! Репрезентација Хрватске је са 23:20 савладала селекцију Француске у последњем мечу друге фазе Светског рукометног првенства.  "Каубоји" нанели Французима први пораз на Светском првенстви и обезбедили Олимпијске квалификације.  Норвежани одрадили своје, сада навијају за Данце! Репрезентација Норвешке савладала Мађарску и једном ногом закорачила у полуфинале. На том путу може их зауставити само победа Шведске над Данском, али и том случају постоји неколико различитих сценарија.

Остали спортови 23.01.2019 | 20:10
СП: Хрватска ће се, ИПАК, борити за Олимпијске игре!
Тријумфом над актуелним светским шампионом изабраници Лина Червара су осигурали место у квалификацијама за Олимпијске игре 2020. године.

На крају групне фазе такмичења Хрватска је заузела трећу позицију и у суботу ће играти за пето место.

Најефикаснији у редовима “ватрених“ био је деснокрилни 34-годишњак Златко Хорват са седам голова, а најбоље га је пратио колега са супротне стране, 13 година млађи Давид Мандић са четири.

На другој страни је бољи од осталих био Мелвин Ричардсон, у стрелце се уписао пет пута.

Хрвати су били у предности мање-више током целог меча, али су тек у финишу успели да стигну до разлике од три гола.

У дуелу Норвешке и Мађарске није било толико узбуђења, представник Скандинавије је од почетка наметнуо свој ритам игре и без већих проблема остварио победу, којом стиже до шансе да заузме пету позицију на крају такмичења.

Утакмица “прежаљених“ у Групи Е, у којој су се такмичили Хрватска и Француска, између Бразила и Исланда је завршена резултатом 32:29.

Раније је завршен и дуел Египта и Туниса (30:23), у оквиру Групе Ф.

Хрватску, која је неочекивано због пораза од Бразила и након велике судијске неправде против Немаца, остала коло пре краја без шанси за полуфинале, у последњем колу Групе 1 на Светском првенству у Немачкој и Данској чекао је паклено тежак посао против актуелних првака света.

Улог је био огроман. Пораз би тим Лина Червара елиминисао са Олимпијских игара у Токију, док би победа двоструком олимпијском шампиону осигурала борбу за највећу смотру светског спорта наредне године у главном граду Јапана.

Једина олакшица за "коцкасте" била је та што су Французи и пре данашњег меча знали да ће се борити за медаље, односно да ће у Хамбургу бранити титулу освојену пре две године у Француској.

Хрватска је успела, а Француска доживела први пораз на шампионату 23:20 (11:11).

Не претерано мотивисани "триколори" од првог минута нису личили на тим који је можда од почетка турнира играо најбољи рукомет. С друге стране, Червар је успео да пробуди своје играче, да их "подигне с пода" и да стигне до вредног тријумфа.

Златко Хорват био је најбољи стрелац утакмице са шест голова, али је главна полуга "коцкастих" био Марин Шего са 12 одбрана. Код Француза се истакао Марвин Ричардсон са пет погодака.

Хрватска је освојила треће место у Групи 1 и бориће се за пласман од пете до шесте позиције. Шпанија је четврта и њу очекује још један врло битан меч до краја турнира, за разлику од овог вечерас који неће имати резултатски значај.

Наиме, Шпанија ће се против Египта борити за седму позицију и последње место у олимпијским квалификацијама.

Група 1, 5. коло:

Бразил – Исланд 32:29
Француска – Хрватска 20:23
Немачка – Шпанија 20.30

ТАБЕЛА: Немачка 3-1-0, Француска 3-1-1, Хрватска 3-0-2, Шпанија 2-0-2, Бразил 2-0-3, Исланд 0-0-5.

Норвежани одрадили своје, сада навијају за Данце! Репрезентација Норвешке савладала Мађарску и једном ногом закорачила у полуфинале. На том путу може их зауставити само победа Шведске над Данском, али и том случају постоји неколико различитих сценарија.

Селекција Норвешке није дозволила изненађење у данском Хернингу и убедљивом побједом 35:26 против Мађарске једном ногом је закорачила ка полуфиналу.

Мађарска се пред полупразном двораном у данском Хернингу држала у егалу против Норвешке мање од десет минута, а онда су се Норвежани, предвођени сјајним Јендалом, који је у тим тренуцима имао учинак 5/5, одлепили на 8:5.

Норвежане су до победе против Мађарске предводили Јендал и Ред са по седам и Мирхол са шест постигнутих голова

Ускоро су Норвежани стигли и на "плус пет“, али је Мађарска некако спустила на 16:13 и задржала наду да може до изненађења.

Она се распршила после само две минуте игре у наставку, јер су Норвежани експресно вратили "плус пет", било је 19:14, да би се та предност у наставку повећавала и у једном тренутку било је и чак 11 разлике.

Серијом 3:0 Мађари су смањили на 29:21, али нису успели да избегну убедљив пораз 35:26, којим су завршили на петом месту у Групи 2.

Мађарска тако ипак неће разигравати за седмо место које води у квалификације за Олимпијске игре, што је био њихов циљ. 

Актуелни вицешампион света, селекција Норвешке, мораће ипак да сачека са прославом другог узастопног пласмана међу четири најбоље селекције, а све ће зависити од вечерашњег дуела Данске и Шведске.

Екипа Кристијана Бергеа навијаће за Данску, јер би јој победа домаћина Светског првенства гарантовао пласман у полуфинале са друге позиције, али постоји шанса да Норвежани прођу и у случају победе Шведске.

Постоји чак и могућност да Данци испадну, јер би се побједом Шведске затворио круг где би одлучивала међусобна гол разлика.

Ево и могућих сценарија:

Уколико Шведска победи Данску три разлике Данска би била прва, а Шведска друга.

Уколико Шведска победи Данску четири разлике Шведска је прва, а Данска друга.

Уколико Шведска победи Данску пет или више разлике, Шведска је прва, а Норвешка друга.

Уколико Шведска победи Данску са два разлике, уз најмање 30 постигнутих голова, Данска је прва, а Шведска друга.

Уколико Шведска победи Данску са два гола разлика, уз мање од 30 постигнутих голова, Данска је прва, а Норвешка друга.

Победа Шведске једним голом разлике, била би једнака као и пораз, јер у том случају пролазе Данци и Норвежани.

Група 2, 5. коло

Тунис – Египат 23:30 10:15
Норвешка – Мађарска 35:26 (16:13)
Данска – Шведскс 20.30

ТАБЕЛА: Данска 4-0-0 (+27), Норвешка 4-0-1 (+22), Шведска 3-0-1 (+15), Египат 1-1-3 (-6), Мађарска 1-1-2 (-10), Тунис 0-0-5 (-48)

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар