Ангела позвала Вучића у Берлин

Канцеларка Ангела Меркел позвала је председника Србије Александра Вучића да поново посети Берлин, пренео је новинарима српски председник после састанка с канцеларком са којом је, каже, разговарао највише о Косову и Метохији и евроинтеграцијама Србије.

 

Србија 23.01.2019 | 19:18
Ангела позвала Вучића у Берлин
"Разговор није био једноставан. Ми у Србији имамо један поглед на решавање тог проблема, а земље које су признале Косово другачији став. Али, Меркел, чини ми се, цени и поштује нашу зељу да разговарамо и постигнемо компромис", рекао је Вучић новинарима након састанка.
 
Истакао је да је и данас чуо од ње вишšе пута поновљену тезу да је компромис нешто што доводи до доброг резултата и да људи треба да теже компромису, а не тиме што ћете да унизите или уништите противника.

"Да ли ћемо ми то у Србији разумети или не, то је већ друга ствар", рекао је председник Србије.

Пренео је да је говорио с њом и о таксама Приштине на српску робу.

"Чини ми се да је то наишло на подразумевајућу реакцију Немачке, која се увек залагала за слободну трговину и најнормалнији проток капитала, људи и услуга".

Вучић каже да је састанак био веома значајан и да су се договорили, иако се неретко виђају, да он још чешће информише канцеларку о различитим важним питањима за Србију, као и да је добио позив да поново посети Берлин.

"И данас сам много тога научио од госпође Меркел, али то просто није за овако кратке изјаве. Она се данас позвала на Макса Вебера, на којег сам се ја безброј пута позивао. Она је и протестант, па јој некако можда у том смислу више приличи, а сигурно је вреднија од мене и образованија", приметио је Вучић.

Одговарајући на питање о доласку немачке канцеларке у Србију, Вучић је рекао:

- Надам се да ће Меркел ускоро доћи код нас, желео бих да пре краја мог и њеног мандата она дође у Србију. Велика би ми част била и мислим да бисмо тиме једну значајну еру обележили. Верујем да ћемо имати успеха у томе. Данас ми је рекла: Зашто ме не зовеш чешће? Ја не волим да досађујем било коме, нећу да досађујем великим и важним људима, као што је немачка канцеларка. Верујем да ће доћи у Србију, а мени је рекла да сам увек добродошао у Берлин.

Навео је да су разговарали и о европском путу Србије, о томе ста још морамо и шта је још потребно да урадимо.

"Мислим да су нама јасни задаци и мислим да је извесно да ће Србија на том путу имати значајну и не малу подршку Немачке и канцеларке Меркел, што је за мене било апсолутно најважније".

Вучић је додао да су разговарали о свим важним питањима у односима Србије и Немачке и констатовали да су се две земље приближиле трговинској размени од готово пет милијарди евра, као и да је Немачка убедљиво најзначацјнији трговински партнер Србија.

Рекао је да Немачка учествује са 13 одсто у нашој укупној трговинској размени.

Ти бројеви се повећавају, рекао је Вучић и захвалио на великом броју немачких инвестиора које је замолио да имају повреења у Србију, пошто ће својим добрим речима утицати да их буде још више.Иначе, ово је њихов 15. сусрет до сада, укључујући и време када је Вучић био премијер.

Председник Србије је рекао да је од немачке канцеларке чуо и како види будућност ЕУ - у снажном савезу Француске и Немачке, укључујухи и војну сарадњу.

"Њена визија Европе - да је Ахенски споразум наставак Јелисејског споразума, види ту симбиозу Немачке и Француске, да ЕУ мора да гради своју снагу, монетарну стабилност. Такође је важно монетарно партнерство са Јапаном, које ступа на снагу 1. фебруара", рекао је Вучић и додао да се много тога у свету мења, а мале земље то морају да прате да би нашле своје место у том промењеном свету.

Пошто је Меркелова говорила и о војној сарадњи у Европи, он је додао да када се ради о нашој војсци, да истиче нашу војну неутралност и наводи да ће Србија ове године добити 9 европских хеликоптера и седам руских.

- Ситуација је данас много боља него што је била, начињен је велики напредак и људи могу да се поносе. И тек ће - уверен је председник Вучић.

(Блиц)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Дабар

23.01.2019 19:05

Нико не зове ове насе будале.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

23.01.2019 23:26

Био је ко је требао бити,..иде то све како треба

Name

Лилиум босниацум

24.01.2019 06:26

Њемачка вас је и склепала на Берлинском конгресу, факе нацијо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лилиум Сербицум

24.01.2019 09:42

Па да зато мени моја зена казе да сам ко измисљен.