Прича: Сергеј да игра ближе голу, Пакета спор...

. . . паузира у игри, губи лопте! Само 16 додира са лоптом Маура Икардија, препород Дувана Запате и сјај Муријела против бившег клуба!

Фудбал 23.01.2019 | 23:58
Прича: Сергеј да игра ближе голу, Пакета спор...
Роналдо није ванземаљац, Икарди је и даље на посту, Един Џеко је бледа сенка, Сергеј Милинковић Савићмора да игра ближе голу, Дуван Запата и Фабио Кваљарела су наставили како су завршили 2018. годину,Панталео Корвино је био у праву за Муријела, Милик је гаранција, Донарума је поново био најбољи играч Милана... Све то нам је показао старт другог дела Серије А претходног викенда.

ЦР7 је погрешио више на утакмици против Кјева него у последњих неколико сезона заједно. Није само пенал у питању, дајмо заслуге и голманском ветерану Сорентину, ради се о другим пропустима које Португалац не би никад направио да му је глава бистра. Неко би могао да помисли, гледајући годину рођења, да је то природна деклинација, али није. Колико год да је бионичан и он је, на крају крајева, човек. Било би неприродно да поред свих ванфудбалских спорова кроз које пролази остане максимално концентрисан на терен.

У Риму су сви толико омађијани Заниолом да пролази у другом плану криза Едина Џека. Босанац је непрепознатљив, некад се чини да је на терену да би учинио некоме услугу, а не да је добро плаћен за тај посао. Да Рома није победила Торино, вероватно се не би причало толико о Заниолу, а Џеко би био на оптуженичкој клупи за неуспех. Није само проблем што је Един постигао два гола колико његов приступ утакмицама и понашање на терену. Што се тиче Заниола, полако са уздизањем у звезде. Момак је талентован, али ће морати још доста да ради да би постао топ играч. Излишно је набрајати све изневерене наде, довољно је подсетити само на Пелегрија, кога је Ђенова, као тинејџера, продала Монаку за 30.000.000 евра.

Утакмица на Сан Паолу је показала потенцијал Наполија и лимите Лација, који се могу приписати тренерима два тима. Карло Анчелоти је проширио базу стартера на 16-17 играча, а то је услов без кога се не може у данашње време бити велики тим. Зато је Наполи надиграо Лацио и поред изостанка четворице стартера који чине кичму тима, Кулибали - Алан - Хамшик- Инсиње. Играчи које Маурицио Сари није знао или желео да валоризује,Анчелоти је трансформисао у одане војнике: од Максимовића до Милика, који је почео у континуитету да показује зашто је доведен из Ајакса за 30 и кусур милиона евра. За разлику од Анчелотија, који је проширио базу, Инзаги се понаша као Анчелотијев претходник Сари: инсистира на истим играчима, истој тактици, истој формацијској поставци. Наравно, одговорност лежи и на председнику Лотиту, није довео играче које је Инзагитражио, али то само донекле оправдава тренера Небескоплавих.

Једна од ствари коју би Инзаги могао да уради је да промени позицију на терену Сергеју Милинковићу Савићу. Репрезентативац Србије мора да игра ближе голу и има већу слободу да покаже снагу, технику, креативност. Када игра на средини терена Србин је нормалан играч, један од многих у циркулацији. Дејствујући између везног реда и шпица Сергеј постаје потенцијал за топ фудбалера.

Мауро Икарди није постигао гол на последње четири утакмице Серије А, из игре није затресао мрежу у првенству од октобра. Поредећи учинак са прошлом сезоном, у ово време, постигао је дупло мање голова. Против Сасуола је дотакао лопту само 16 пута. То је податак који би морао да упали аларм и кодСпалетија и код Маурита. Нешто дебело не функционише у игри Неразура ако Икарди 16 пута такне лопту за 90 минута. Други проблем је Перишић. Хрвата из првог дела претходне сезоне  -  када је био најбољи играч Интера - видели смо у последњих годину дана само у дресу репрезентације Хрватске.

До авантуре у Бергаму за Ђампјера Гасперинија се причало да припада групи тренера који само у једном амбијенту постижу врхунске резултате. За њега је то била Ђенова. Међутим, са Аталантом је направио корак даље и демантовао поменуте тврдње. Импресиван је број играча које је Аталанта продала у последње две, три године, пунећи до врха касу фамилије Перкаси. Гаљардини, Кеси, Кристанте, Калдара, Конти иСпинацола коштали су Интер, Милан, Рому и Јуве преко 150.000.000 евра.

Листи поменутих играча ће се највероватније придружити Манчини, чија је цена већ стандардних, за Перкасија, 25.000.000 до 30.000.000 евра. Гасперини није само ковач младих талената, већ и маг да оживи фудбалере који су и сами почели да сумњају у себе. Попут Милита, кога је лансирао у орбиту са 30 година, тако данас катапултира Дувана Запату у 28-ој. Колумбијац је пет година лутао Италијом, од југа (Наполи) до севера (Удинезе и Сампдорија) и пратио га је глас који једва добаци до двоцифрене бројке голова у сезони.

Запата није сјајно почео ни у Бергаму. Новина је да је Гасперини, за разлику од колега, имао стрпљења саДуваном. Запата је први гол за Аталанту постигао тек у новембру: од тада је нанизао 15 комада у Серији А и Купу Италије. На последњих осам првенствених мечева Запата је увек откуцао свој голгетерски картон.

Бољи од Запате је Кваљарела. Центарфора Сампдорије већ десет кола редовно даје голове, још један меч и изједначиће рекорд Батистуте из сезоне 1994/1995. Гледајући Кваљарелу у 36-ој години како игра, легитимно је запитати се: како би текла његова каријере да није имао несрећу да налети на столкерс полицајца који му је годинама правио хаос у приватном животу?

Панталео Корвино је довео Муријела у Италију док је био у спортски директор Лећеа. Стари лисац је препознао у њему и Квадраду потенцијал. Квадрадо је направио успешнију каријеру, а Муријел је остао недоречен. Није довољно подсетити, с времена на време, на бразилског Роналда и онда узети паузу од пар недеља: то је животни, досадашњи, скрипт Колумбијца. Живот му је дао још једну шансу пошто се у Фјорентину вратиоКорвино, сада је на Муријелу да не понови свој скрипт  и да голови Сампдорији не остану уобичајена потврда закона да фудбалери тресу мреже својих бивших клубова.

На крају, реч две о Милану. Увек је проблематично кадавелики тим порази мали, а најбољи актер на терену буде голман победничке екипе. То се Милану десило неколико пута у овој сезони. Уз све киксеве,Донарума је најбољи играч Росонера, парадама  је донео више бодова од нападача. Дакле,  не залећимо  се са закључцима типа да је одлазак Игуаина безболан, штавише позитван за Милан.

Жеља да се направе нове звезде Серије А не лимитира се само на Заниола, таква позорница се прави и заПакету. Против Ђенове је одиграо меч на ивици пролазности. Није споран таленат Бразилца, али пар мађионичарски потеза не могу да сакрију спорост, паузе у игри, неколико изгубљених лопти које су лиле крв и погрешних пасова које су могли скупо да коштају Милан. Против Ђенове су се провукли, али против озбиљнијег тима киксеви ће бити скупо плаћани. А то ћемо видети већ следеће суботе кад Наполи стигне на Сан Сиро.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар