Гренланд се топи брже него раније

Ново истраживање показало је да се масивни ледени брегови на Гренланду топе брже него што су научници раније мислили. Осим тога, истичу да је вероватно прекасно да се уради било шта у вези с тим.

Занимљивости 23.01.2019 | 11:28
Гренланд се топи брже него раније
Ова открића могу да имплицирају катастрофалну судбину за острва и приобална подручја, пише ЦНН подсећајући да се осам од десет највећих светских градова налази у близини обале.

Професор геодинамике на Универзитету Охајо и главни аутор студије Мајкл Бевис, каже да је човечанство вероватно дошло до тачке након које нема повратка када је реч о борби против климатских промена.

"Једино што можемо да урадимо је да се прилагодимо и ублажимо даље глобално загревање, али у сваком случају је прекасно да прођемо без негативних последица, јер ће доћи до додатног пораста нивоа мора", рекао је Бевис.

Објаснио је како се лед на Гренланду топи у циклусима због природних временских феномена и истакао да су растуће температуре погоршале тај тренд.

У саопштењу државе Охајо, наведено је да се студија Бевисовог тима разликује од претходних истраживања о Гренланду по томе што је усмерена на југозападни део Гренланда који нема много глечера.

Студија која је објављена прошлог месеца у научном магазину "Натуре", показала је да се ледени брегови на Гренланду топе 50 одсто брже него пре индустријске револуције и 33 одсто брже него у 20. веку, што ће довести до повећања нивоа мора широм света за близу седам метара.

Осим тога, ова студија анализирала је ГПС податке с обале Гренланда како би се прецизније разумела претходна истраживања из заједничког пројекта НАСА и немачког свемирског центра која су показала да Гренланд губи 280 гигатона леда годишње узрокујући тиме пораст глобалног нивоа мора за 0,03 инча.

Бевис је са својим тимом открио да се лед на Гренланду 2012. године топио четири пута брже него 2003. године. То убрзање углавном се догодило на југозападу Гренланда.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар