Вучић данас са Ангелом Меркел

Предсједник Србије Александар Вучић састаће се данас у 16 сати са њемачком канцеларком Ангелом Меркел, са којом ће, како је сам најавио, разговарати о томе како да нам помогне у вези са квотама ЕУ за челик, Косову и Метохији и економији.

Србија 23.01.2019 | 08:12
Вучић данас са Ангелом Меркел
То ће бити њихов 15. сусрет до сада, укључујући и вријеме када је био премијер, а Вучић каже да, и поред тога, осјећа трему.

– Зато што је ријеч о соби која је изузетно одговорна и озбиљна, са њом нема глупости на које су српски политичари навикли, па су покушавали да је шармирају и слично. Сувише је она озбиљна, морате добро да се припремите, да имате одговоре на сва питања, да добро разумијете шта Њемачка жели, да разумијете шта Србија жели и може да бисте добили највише – рекао је Вучић у Давосу гдје учествује на Свјетском економском форуму.

Како је рекао, упркос личним гаранцијама предсједника ЕК Жан Клод Јункера, Србија није срећна суштином одлуке ЕУ о челику и због тога ће наставити да моли Меркелову да нам помогне.

Он је навео да је премијерка Ана Брнабић данас имала састанак са представницима кинеског Хбиса и да ће они наставити да раде.

– Наставићемо да се боримо и молићу канцеларку да нам по том питању помогне. Наравно, ту је и Косово и Метохија и економија – рекао је Вучић и додао да је Меркеловој већ захвалан, јер показује озбиљност и разумије колико политичка ситуација на Балкану није једноставна.

Како каже, никада сам не тражи састанке са њом, јер је она и превише заузета, али да она показује одговорност што сама то тражи и жели да види шта ми мислимо и да нам укаже каква је њемачка политика.

– Веома важан састанак – рекао је он.

На констатацију новинара да је Давос мјесто за економске контакте, покретање послова и питање шта је у том смислу планирао, Вучић каже да је увијек веома значајан форум, а на опаске оних који кажу да је то мјесто гдје се иде “тек да неког сретнеш и направиш селфи”, он подсјећа да је управо овдје зачета прича о жељезари у Смедереву.

– Спасили смо Србију за, до сада, најмање 300 милиона евра, а тек колико је ту људских судбина. Ето, колико је важно разговарати, трудити се и борити – рекао је Вучић.

Навео је да ће се у Давосу састати и са комесаром ЕУ за проширење Јоханесом Ханом, са представницима компанија које већ раде у Србији или хоће да дођу, да је срео и потпредсједника руске владе и многе друге, као и да је важно што ће ту бити и јапански премијер Шинзо Абе.

Иако су се данас у Давосу неки спремали да на жесток начин говоре о слободи медија у Србији, каже Вучић, он је на панелу о тој теми говорио искрено, отворено и на начин који нису очекивали.

– Чак сте и од бардова свјетског новинарства могли да чујете – ови људи су данас добро говорили. Нама остаје да то што смо говорили и испунимо и по том питању и по свим осталим питањима – закључио је он, пише Блиц.

(Блиц)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Ангела

23.01.2019 07:41

је убрзо прослост, не гебите вријеме на њу. Тразите другу замјеницу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

23.01.2019 09:15

Имали јос који Паса да јој га поклонис...поведи "Цику",да јој пјева на увце

ОДГОВОРИТЕ